Magazin

SINISTRU – Copii conceputi de oameni morti

Publicat: 18 iul. 2012
1

Multi dintre americani sunt de acord cu practica extragerii de ovule sau material seminal de la o sotie sau un sot aflat pe moarte sau chiar decedat, pentru a face un copil, insa doar cu acceptul scris al respectivului sot, conform unui sondaj de opinie, transmite agentia Reuters, citata de Agerpres.

Sondajul cu privire la „reproducerea postuma„, realizat pe un esantion reprezentativ de peste 1.000 de adulti americani, a fost publicat in revista Fertility & Sterility.

In majoritatea cazurilor, acest proces implica ovule, material seminal sau chiar embrioni inghetati inainte ca o persoana sa suporte un tratament medical ce poate avea ca efect secundar aparitia infertilitatii, asa cum ar fi chemoterapia. Daca respectiva persoana inceteaza din viata, partenerul supravietuitor poate folosi aceste ovule sau materialul seminal pentru a avea un copil prin reproducere asistata.

In astfel de cazuri, de obicei, partenerii s-au pregatit dinainte pentru eventualitatea in care unul dintre ei moare. Insa in ultimii ani, a devenit posibila si extractia de urgenta a ovulelor sau a materialului seminal daca unul dintre partenerii moare subit sau se imbolnaveste grav.

O astfel de situatie exemplificativa este cea a unui cuplu tanar care isi doreste copii si vrea sa preintampine situatia tragica in care unul dintre parteneri isi pierde viata, explica Sara Barton de la spitalul Brigham and Women’s Hospital din Boston, coordonatoarea acestui studiu.

„In aceste cazuri nu exista niciun fel de directiva scrisa”, mai adauga ea.

Solicitarile privind colectarea de urgenta a unor ovule sau a materialului seminal nu sunt comune. La centrul pentru fertilitate al spitalului amintit sunt inregistrate 1 – 2 astfel de cereri pe an. Problema este ca medicii nu au niciun fel de norme sau directive in functie de care sa accepte sau sa respinga astfel de cereri.

Sara Barton si colegii sai au dorit sa testeze care este opinia cu privire la aceasta problema printr-un chestionar online realizat pe un esantion de 1049 de persoane cu varsta intre 18 si 75 de ani. In urma acestui sondaj, aproape jumatate dintre persoanele intervievate a fost de acord cu recoltarea de ovule sau material seminal pentru o eventuala reproducere postuma.

Aproximativ o cincime a declarat ca nu se poate pronunta, iar restul s-au pronuntat impotriva.

Dintre cei care s-au pronuntat pentru, 70% au precizat ca incuviintarea scrisa a partenerului pe cale sa moara trebuie sa fie obligatorie.

In cadrul sondajului, participantii au fost intrebati si ce si-ar dori pentru ei. Jumatate dintre repondenti a sustinut ca nu si-ar dori sa le fie recoltate ovulele sau sperma in cazul in care ar fi morti, inclusiv 41% dintre participantii la sondaj aflati inca in perioada fertila a vietii.
Adauga un comentariu