Eveniment-Social

Singurul martor al crimei de la Revolutie – VIDEO

Publicat: 19 dec. 2010
1

@ Virgil Axinie este singurul revolutionar iesean care a vazut moartea cu ochii in acel decembrie sangeros din 1989 @ Sub ochii sai, capitanul Gheorghe Giurca l-a impuscat mortal, in noaptea de Craciun, pe inginerul Romeo Badea @ Desi a fost la cativa milimetri de teava armei ucigase, Virgil Axinie a devenit revolutionar cu acte in regula abia in acest an @ 20 de ani le-au trebuit autoritatilor romane pentru a-i recunoaste calitatea de participant la Revolutie

Viata unui iesean care a vazut moartea cu ochii in zilele tulburi ale Revolutiei din 1989 cu greu poate fi descrisa in cuvinte. Virgil Axinie este unicul martor al singurei crime comise la Iasi in acel decembrie insangerat al anului 1989. Un ARO militar condus de acesta, un maior pe scaunul din dreapta, o arma incarcata si sapte cartuse trase inexplicabil in pieptul unui inginer, acestea sunt detaliile unei intamplari petrecute la Iasi, intr-o noapte de Craciun. Scena tragica, din urma cu 21 ani, in care maiorul Gheorghe Giurca a apasat pe tragaciul pistolului, ii provoaca cosmaruri si astazi lui Virgil Axinie. Acesta nu poate uita cadenta pistolului, corpul distorsionat al inginerului Romeo Badea, sangele acestuia pe geamurile autoturismului militar sau cele sapte tuburi de cartus pe care le-a cules de pe podeaua masinii.
Cu toate ca este singurul om de langa care s-au tras la cativa milimetri focuri de arma, Virgil Axinie a devenit revolutionar cu acte in regula abia in acest an. Autoritatilor le-au trebuit peste 20 ani pentru a-i recunoaste calitatea de participant la Revolutie.

O crima odioasa in noaptea de Craciun

Nimic nu anunta tragedia ce avea sa urmeze in acea noapte de Craciun. Virgil Axinie era la volanul unui ARO militar parcat in garajele de la Casa Patrata. La ora 1.30 telefonul a sunat. Trebuia sa mearga cu masina in fata institutiei pentru a-i lua pe capitanul Gheorghe Giurca si pe inginerul Romeo Badea. Erau doi straini pe care-i vedea pentru prima data. „In noaptea de 25 spre 26 eram de serviciu de noapte. Pe la 1 si ceva noaptea s-a dat telefon la garaj sa trag masina in fata (sediul Prefecturii – n.r.). In fata s-a urcat capitanul Giurca, iar in spate inginerul Romeo Badea. Au zis ca mergem in Metalurgie. Pana acolo am fost opriti de mai multe echipaje de garzi patriotice, asa cum erau atunci. Acolo, in Metalurgie, au urcat la o telefonista, intr-un apartament la etajul II. Au coborat apoi, dupa un timp, putin nervosi. Amandoi aveau pistoale, iar Gheorghe Giurca avea cartusul pe teava si arma pe bordul masinii. S-au urcat in masina, dar n-au vorbit absolut nimic. Prin fata Facultatii de Chimie, Giurca s-a intors si a tras la foc automat sapte cartuse in Badea. Am oprit brusc, iar el (Giurca – n.r.) a spus: «Ai vazut ca asta a vrut sa ma omoare?» Eu n-am zis nimic. Apoi a zis sa mergem urgent in fata la Palatul Culturii. Bineinteles, mie mi-a luat foc geaca de la teava pustii, geamul din spate a sarit… erau bucati de carne peste tot”, povesteste, gatuit de emotie, Virgil Axinie.
Undeva, in celalalt capat al tarii, cu cateva ore mai devreme, dictatorul Nicolae Ceausescu isi gasise sfarsitul impuscat. 

Patru ore cu mortul in masina

Consternat, a condus ca un robot pana la Palatul Culturii. Desi era un frig patrunzator, s-a dat jos din masina pentru ca nu putea sta langa cadavrul inginerului. Avea de asteptat nu mai putin de patru ore cu trupul neinsufletit in masina… „La Palat am stat de la 2 si ceva pana la 6 cu mortul in masina. Dimineata a venit procurorul Razus, cu care am mers mai intai la morga si apoi la Procuratura, pentru declaratii. La morga l-am dat jos pe Romeo Badea si am cules tuburile de cartus din masina. De asta stiu ca au fost sapte focuri de arma. Le-am pus intr-o punguta si le-am predat procurorilor. La audieri am mers singur. Dupa ce am iesit de acolo, m-am intalnit cu Giurca pe hol, dar nu ne-am vorbit. Procurorii m-au intrebat daca l-am vazut pe Romeo Badea cum l-a strans pe Giurca de gat, pe la spate. Am spus ca n-am vazut. Am relatat exact ce am vazut si nu m-a presat nimeni sa declar altceva. Apoi au urmat anchetele si aici, si la Bucuresti. In rest, nu mai stiu nimic. Ancheta a durat ani, cred ca timp in care nu mi-am schimbat declaratia”, isi aminteste cu greu Virgil Axinie.

20 de ani pentru un certificat de revolutionar

Desi a fost martorul singurei crime produse in acel Craciun sangeros din 1989, Virgil Axinie a ajuns revolutionar cu acte in regula abia in luna martie a acestui an. 20 de ani le-au trebuit autoritatilor pentru a-i recunoaste calitatea de participant la evenimentele din decembrie 1989 de la Iasi. „Prin ’90 si ceva am inceput sa fac demersurile pentru obtinerea certificatului de revolutionar. Si am ajuns sa-l ridic ultimul. A fost nevoie de acte si de martori. Acolo nu merge cu pile. Am fost de vreo doua ori sa intreb, dar nu am avut cu cine vorbi. Acolo nici musca nu intra. Dosarele s-au depus la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutiei din 1989. Al meu a ramas in urma, banuiesc, pentru ca am avut cazul cu mortul”, presupune Virgil Axinie.
Chiar daca a facut numeroase interventii pentru ca statul sa-i recunoasca meritele, rezultatul a fost dezamagitor. Nimic nu compenseaza cu tragedia peste care a trecut cu mare greutate. „De trecut am trecut, dar avantaje asa mari nu ai ca revolutionar. Fiind salariat, desi am obtinut o indemnizatie, care nu stiu cat este, nu pot sa o ridic. Mai primesc bilete de tren, loc de veci pe care nu l-am luat, ceva spatiu care nici nu ma intereseaza. Acolo nu intri pentru ca dosarul este secret. N-ai la cine sa te duci la Bucuresti sa intervii. Sincer, am incercat, pentru ca am o verisoara senator. Dar nu se poate. Oricum, nu compenseaza cu moartea unui om”, constata acesta.

La cativa milimetri de moarte

In 2005 ucigasul lui Romeo Badea a fost condamnat la sapte ani de inchisoare. Romeo Badea a primit un loc de veci intr-un cavou la Vaslui, acolo unde se odihneste astazi alaturi de sotia sa. „Dupa moartea lui Badea am inteles ca a murit si sotia lui, care a lucrat la Radio Iasi. Copii nu aveau. Am fost apoi la Vaslui la mormant si la cavoul lui. In treacat spre Bucuresti am tot oprit de cateva ori. Te trec fiorii cand vezi o asemenea treaba, mai ales ca s-a intamplat la tine in masina. Sa sari din somn si sa auzi impuscaturile zeci de nopti la rand… Poate eu am tras-o cel mai tare. Geamuri sparte, bucati de carne prin masina, a fost exact ca la razboi. Daca Giurca ma impusca si pe mine era general de armata acum, pentru ca nu avea sa stie nimeni ce s-a intamplat. Am fost acolo, la cativa milimetri de teava…”, mai spune Virgil Axinie.
Comentarii
  • Cum pusca mea poti numi revolutionar, un martafoi care din ìntimplare a asistat la impuscarea unui om? Daca sa ***** pe el de frica ìnseamna ca a facut revolutie si merita platit pentru asta? Criminalul de Iliesci, ar trebui silit sa recunoasca, ca s-a prifitat de mica revolta spontana de la acel miting si a fost pusa in aplicare lovitura de stat care era pregatita de mult si pentru care se astepta un moment propice. La Iasi a fost planuita lovitura de stat cu ajutorul rusilor, dar securitatea a mirosit ceva si a inceput sa-i vineze. Autoritatile statului trebuie sa desfiinteze imediat avantajele materiale primite de asa zisii revolutionari, care sunt o gloata de oportunisti, derbedei, hoti,oameni certati cu legea, care in acele momente nu au facut altceva decit sa umble dupa furat prin toate sediile in care au intrat. Multi din acesti derbedei au asistat la distrugerea de documente la uciderea unor oameni nevinovati, si criminalul de Iliescu impreuna cu clica lui pentru a le inchide gura a acceptat aceasta forma de plata pentru tacerea lor, dind aceste certificate care le ofera avantaje materiale incredibile la niste derbedei,hoti si ecscroci.Daca musai vor sa fie recunoscuti ca revolutionari, este de ajuns un certificat, o medalie, asigurarea unui loc de veci si plata cheltuielilor de inmormintare atunci cind vor crapa. Sa vedem cam citi revolutionari ar mai exista in aceasta situatie?

  • Hai sa judecam logic si sa spunem ca cei ce o numesc revolutie pornesc de la niste premise gresite. Orice revolutie aduce o situatie mai buna a cetatenilor acelei tari. Daca iesiti in strada vedeti ca o ducem mai rau decat inainte de lovitura de stat din decembrie 1989, lovitura de stat organizata de securisti impreuna cu nomenclaturistii comunisti care au hotarat sa il suprime pe Nicolae Ceausescu si pe consoarta si sa isi imparta bogatiile tarii. Aveau nevoie si de oameni asasinati ca sa sporeasca mila occidentului si sa nasca haos in tara. Cum cel caruia i s-a propus postuld e presedinte si i s-a aratat acest scenariu terifinat a refuzat deoarece a motivat ca este un om credincios cu frica de Dumnezeu, automat l-au ales pe criminalul Ion Iliescu, cel care este ateu si care nu avea copii, iar acesta si-a dat acordul pentru lovitura de stat si genocidul ce avea sa urmeze timp de 20 de ani de la lovitura de stat din decembrie 1989. Cand construiesti o casa si faci temelia rea este clar ca intreaga constructie este subreda. Asa este si societatea romaneasca. Daca am fi capabili sa recunoastem acest adevar si sa avem un consens national asupra a ceea ce s-a intamplat atunci, am putea depasi aceste momente grele si am face curatenie adevarata in tara.

  • Rusine ! Nu cumva „revolutionarul” vostru era sofer la Comitetul Judetean Iasi al P.C.R. ?
    Bagamias qula in voi de escroci ordinari. Erai soferul protipendadei comuniste si intamplator ai asistat la o crima,iar in loc de martor te-ai transformat in revolutionar. Tu revolutionar, cand tie iti parea rau ca pica regimul si nu te mai puteai aproviziona moca din abatoarele, IVV-urile, si IAS-urile comuniste.

Adauga un comentariu