International

Si Spania vrea sa trimita imigrantii acasa

Publicat: 29 mai 2008
1

• Spania intentioneaza sa lanseze un program de revenire voluntara a imigrantilor in tarile de origine • Masurile s-ar putea referi la acordarea de ajutor financiar la intoarcere, un sistem de micro-credite pentru imigrantii care vor sa exercite o activitate in tara de origine

Spania, unde numarul muncitorilor straini a crescut foarte mult in ultimii ani, intentioneaza sa lanseze un program de revenire voluntara a imigrantilor in tarile de origine, a anuntat marti Guvernul de la Madrid, citat de France Press. Acest program ambitios urmareste sa permita cetatenilor care vor, sa se intoarca in tara de origine cu ajutorul Spaniei, a explicat ministrul spaniol al Muncii si Imigratiei, Celestino Corbacho, intr-un comunicat.

„Aceasta masura, in momentul de fata in dezbatere”, ar prevedea acordarea de ajutor financiar la intoarcere, un sistem de micro-credite pentru imigrantii care vor sa exercite o activitate in tara de origine sau servicii de consiliere, orientare si sprijin pentru cei care vor sa se intoarca. Anuntul a fost facut de ministrul spaniol al Muncii in cadrul forumului informal Dialog 5+5 de la Evora (Portugalia) pe tema imigratiei in partea occidentala a Mediteranei, la care au participat reprezentanti din Spania, Franta, Italia, Malta, Portugalia, Algeria, Libia, Mauritania, Maroc, Tunisia, potrivit comunicatului. Numarul imigrantilor din Spania, tara care a inregistrat o puternica crestere economica, a explodat in ultimii zece ani, de la 500.000 in 1996 la aproximativ 4,5 milioane de persoane dintr-un total de 45 milioane locuitori. Spania se confrunta de sase luni cu o incetinire a cresterii economice, iar sectoarele constructiilor si serviciilor, primii angajatori ai mainii de lucru imigrate, sunt cele mai afectate de criza. De la alegerile legislative din martie, cand tema imigratiei a facut subiectul dezbaterilor politice, Guvernul socialist condus de Jose Luis Rodriguez Zapatero cauta sa se arate mai ferm in materie de imigratie.
Adauga un comentariu