Eveniment-Social

Si daca este despre MRU?

Publicat: 29 apr. 2016
1
S-au vanturat fel de fel de ipoteze legate de mobilul doamnei Laura Codruta Kovesi. Ce a impins-o pe sefa DNA sa ii ameninte pe spioni cu anchete si cu dosare penale? Eu insumi am creditat un scenariu in epicentrul caruia s-ar afla Victor Ponta. Acoperit SIE. Cel care a redeschis, de fapt, ostilitatile despre acoperiti. Dar, iata, incepe sa se contureze si un alt scenariu. Care s-ar putea sa fie cel real. Klaus Iohannis a incercat sa arbitreze intre cele doua institutii. Intre DNA, care a atacat SIE, si SIE, care a contracarat. Dar si DIICOT s-a alaturat luptei anti-SIE. In definitiv, DNA si DIICOT, institutional vorbind, fac parte din Parchetul General. Poate ca arbitrajul trebuia sa aiba loc intre procurorul general si seful SIE. Nu a fost sa fie asa. Si nu stim daca, pana la urma, s-a cazut sau nu la o intelegere.
A intervenit insa un element nou. Care, intr-adevar, ar putea sa-l puna in prim plan pe Mihai Razvan Ungureanu. Adica, pe seful Serviciului de Informatii Externe. Si daca asa este, se contureaza un cu totul alt scenariu. Dupa cum se stie, au fost prinsi doi asa-zisi spioni. Unul dintre ei cititor de Harry Potter. Acestia zac la „beciul domnesc”. Fac parte dintr-o organizatie israeliana, extrem de importanta, cu rezultate remarcabile la nivel mondial. Este fondata si condusa de fosti sefi Mossad si, in mod cert, colaboreaza cu acest important serviciu secret. Detaliile actiunilor intreprinse de cei doi si, mai ales, detaliile capturarii acestora sunt incarcate de haz. Totul pare o contrafacere. O gluma proasta. Dar exista, totusi, o afirmatie care revine in aceasta telenovela. Ca un laitmotiv.
Si anume ca ei nu au actionat de capul lor. Ca au un comanditar. Care ar fi de la Bucuresti. Si care ar reprezenta o institutie extrem de puternica a statului. Si care institutie, prin reprezentantii ei, a comandat o investigatie legata de posibile acte de coruptie savarsite de seful DNA si de cateva persoane din anturajul acestuia. Si ce a urmat? A urmat o declaratie de razboi a doamnei Laura Codruta Kovesi contra SIE. Si nu numai. Au inceput sa cada capete despre care se spune ca au legaturi extrem de stranse cu Serviciul Roman de Spionaj. Mai nou, este inclus in aceasta serie chiar si Cristian Burci, cel supus in aceste zile unor anchete efectuate de DIICOT, institutie care i s-a alaturat sefului DNA in declaratiile virulente impotriva SIE.
Ce se contureaza? Se contureaza o ipoteza extrem de interesanta. Nu care cumva, Mihai Razvan Ungureanu, directorul Serviciului de Informatii Externe a incercat sa o incolteasca pe sefa DNA si a devenit comanditar al acestei operatiuni de filaj? Si daca ne gandim de ce ar fi facut-o, aceasta ipoteza de lucru devine si mai ispititoare. Pentru ca Mihai Razvan Ungureanu insusi ar fi putut fi, in prealabil, incoltit de catre DNA pentru implicarea sa in uriasul scandal al Fundatiei Gojdu. O fundatie pe care a donat-o, practic, statului maghiar, salvarea venind abia in ultimul moment, prin respingerea actului normativ de catre Parlamentul Romaniei. Este o cauza care, in mod cert, ar trebui anchetata de DNA. Si poate, ma gandesc eu, ancheta a inceput. Iar Mihai Razvan Ungureanu a incercat sa contraatace. Sa o incolteasca pe Laura Codruta Kovesi. Si sa exercite presiuni asupra ei. Sa incerce sa o intimideze. Exact ceea ce spunea seful DNA la inceputul scandalului legat de filajul facut de israelieni.
Daca asa stau lucrurile, este greu de anticipat ce anume s-a mediat la Cotroceni. Pentru mine este si acum o mare enigma cum a ajuns Mihai Razvan Ungureanu consilier al presedintelui Klaus Iohannis si apoi sef al spionajului romanesc. Dar daca cumva MRU este un protejat al sefului statului, nu acelasi lucru se poate spune si despre Laura Codruta Kovesi. Care a fost numita si rasnumita de Traian Basescu. Si a fost, intr-un final, preluata inertial si de Klaus Iohannis. Si daca asa stau lucrurile, ca in ipoteza de mai sus? Si daca Laura Codruta Kovesi are partea ei de dreptate?Adauga un comentariu