Eveniment-Social

Show gastronomic la un cunoscut liceu din Iasi – FOTO

Publicat: 06 apr. 2015
Vineri, 3 aprilie 2015, Liceul Tehnologic Economic „Virgil MadgearuIasi a fost gazda unui schimb de bune practici in domeniul gastronomiei si artei culinare, sustinut de un grup de 10 cursanti ai Colegiului de gastronomie Culinary din Tel Aviv si trei maestri bucatari de renume mondial: Executive Chef Waleed Mahajna (Amani Sweet), Executive Chef Odeh Abu El-Hawa (Hotel 7 „Arches” Jerusalem) si Chef Ziad Atiya (Tadmor School of Culinary Arts and Hotelkeeping), cu numeroase premii castigate la diferite competitii. Activitatea s-a desfasurat in cadrul „Live Cooking Show” organizat la Iasi, in perioada 3-5 aprilie 2015, un eveniment dedicat demonstratiilor culinare si certificat de catre World Association of Chefs Societies, reunind participanti din Romania si din strainatate, atat amatori, cat si profesionisti, bucatari si master chefs.
Proiectul a fost demarat de catre Asociatia Culturala Euro Est Alternativ in anul 2008, in cadrul Campionatului International de Gatit in Aer Liber.Activitatea s-a desfasurat in corpul C al Liceului Tehnologic Economic „Virgil Madgearu”, pe str. Saulescu 17, in laboratoarele de instruire practica, intrucat invitatii nostri au dorit sa cunoasca modul in care se realizeaza pregatirea de specialitate pentru elevii de la profilurile Turism si Alimentatie Publica (specializarile Tehnician in gastronomie si Organizator banqueting), respectiv Industrie Alimentara (specializarea Bucatar). Pentru a intelege mai bine specificul scolii noastre, invitatii au urmarit un film de prezentare in limba engleza, prin intermediul caruia au aflat despre istoria scolii, nivelurile de invatamant ce functioneaza in institutia noastra, calificarile in care sunt pregatiti elevii, resursele materiale si umane ale scolii (colectivul fiind format din cadre didactice de o inalta tinuta profesionala). De asemenea, filmul de prezentare a punctat proiectele si parteneriatele derulate atat la nivel local cu diferiti agenti economici relevanti, cat si la nivel national si international.
Dupa acest moment, celor trei Chefs participanti li s-a adresat o provocare, aceea de a ghici ingredientele din doua produse traditionale, dar ghicitoarea a fost rezolvata rapid (cu putin ajutor, este drept). Cert este ca au apreciat in unanimitate bucatele romanesti. Cea mai atractiva parte a schimbului de bune practici a fost insa proba de maiestrie si creativitate. Cei trei Chefs au fost invitati sa realizeze un produs culinar pornind de la cinci ingrediente de baza si cateva condimente. Rezultatul a fost unul spectaculos: in doar 40 de minute au fost pregatite doua preparate complexe prezentate artistic, in gatirea lor implicandu-se incetul cu incetul atat echipa din Israel, cat si cea din Romania. La finalul demonstratiei, elevii au adresat intrebari privind anumite tehnici si secrete ale artei culinare.
Consideram ca desfasurarea acestei activitati in scoala noastra reprezinta un pas important in pregatirea de specialitate a elevilor nostri, intrucat le-a oferit ocazia de a interactiona cu Chefs de renume international si de a beneficia de experienta lor. In plus, elevii au marturisit ca aceasta demonstratie i-a motivat si mai mult pentru a invata din tainele artei culinare si a evolua in calificarea aleasa. Au inteles insa ca pentru a deveni cei mai buni este nevoie de mult exercitiu si o buna pregatire de specialitate inca din scoala, iar participarea la „Live Cooking Show” (in cadrul a cinci sectiuni) reprezinta un pas important certificare a competentelor lor. Activitatea gazduita de scoala noastra confirma eforturile Liceului Tehnologic ” Virgil Madgearu” Iasi de a crea oportunitati de educatie si instruire la standarde europene in domeniul serviciilor, sprijinind crearea de competente durabile, conturarea carierei si insertia pe piata muncii.Adauga un comentariu