Eveniment-Social

SENZATIONAL! In centrul Iasului a fost gasit un obiect de nepretuit! Nici macar nu poate fi privit sau atins – FOTO

Publicat: 01 aug. 2014

@ Putini dintre romani cunosc acest secret! @ El este, acum, bine pazit de specialisti si de catre autoritatile statului @ Acesta are o vechime de peste cinci secole si o valoare inestimabila @ Multi ar da milioane de euro pentru a intra in posesia lui @ Tulburator este ca, pe langa el, sunt si altele asemanatoare si valoroase @ Este vorba de un obiect atat de pretios incat, deocamdata, nici macar nu poate fi privit sau atins 

Intr-o cladire impozanta si cu un istoric aparte din centrul Iasului se ascunde o comoara incredibila! Drept dovada, putini sunt cei care au curajul sa vorbeasca despre ea! Zilnic, mii de cetateni trec pe langa ea, fara sa-si dea seama de ceea ce ascunde in spatele zidurilor trainice. Totul este foarte bine pazit si pana si cei mai curiosi nu ar indrazni sa se apropie de ceea ce se afla in interiorul edificiului. Din perspectiva culturala, cert este ca in capitala Moldovei se afla capodopere ale celor mai mari pictori ai lumii.

Citeste si: Expozitie de tablouri in valoare de sute de mii de euro, la Iasi – FOTO

Tablouri in valoare de milioane euro

Totul se afla la Palatul Culturii din cadrul Complexului Muzeal National Moldova (CMNM) Iasi. Mai exact, este vorba de patrimoniul ce face parte din colectiile Muzeului de Arta. Acesta are in proprietate tablouri ale celebrilor artisti: Rubens Peter Paul, cu realizarea „Cezar primind capul lui Pompei”, Murillo E. – „Fecioara în extaz”, Stawski L. – „Iasii la 1842”, Grigorescu N. – „Ursareasa din Bolduri”, „Car cu boi” sau „Ciobanas pe câmp”. „Spre exemplu, doar creatia lui Rubens, care este printre putinele din lume, poate valora si aproape doua milioane de euro… Nu mai spun de celelalte tablouri care se afla in colectia Muzeului de Arta din cadrul Palatului Culturii. Trebuie sa va spun ca foarte greu putem face o estimare exacta a acestora si a pretului. Va puteti gandi ca, daca s-ar face o licitatie publica si ar veni pasionati, exemplarul lui Rubens ar putea ajunge, ca pret de cumparare, la o suma exorbitanta. Mai departe, si tablourile lui Grigorescu sunt la fel de pretioase si ar putea atinge preturi de cumparate estimate la sute mii de euro. Cert este ca ele fac parte din proprietatea statului roman si ca reprezinta o adevarata comoara, de nepretuit, pentru orasul Iasi. Pe de alta parte, dupa finalizarea lucrarilor de reabilitare si de restaurare la Palatul Culturii, toate acestea vor putea fi admirate de catre public. Acum ele sunt foarte bine pazite de catre autoritati…”, dezvaluie un important critic de arta local. De mentionat ca, Peter Paul Rubens, nascut la 28 iunie 1577, este cel mai renumit pictor flamand. Viata lui pare sa fi fost bazata de o inepuizabila energie creationala. Doar in cativa zeci de ani, artistul a realizat peste 1.400 tablouri si a executat sute de desene. Acum, el este considerat ca fiind unul dintre cei mai faimosi pictori ai lumii.

Citeste si: Premiera! Creatiile originale ale celebrului pictor Salvador Dali, expuse la Iasi – VIDEO

Istoria Muzeului de Arta

Conform datelor oficiale, scurtul istoric al Muzeului de Arta din cadrul CMNM Iasi, arata ca vorbim un spatiu cultural, cu totul si cu totul aparte. „La câteva luni dupa Unirea Principatelor Române (1859 – n.r.), când, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, conditiile istorice devin mult mai favorabile dezvoltarii învatamântului, culturii si artei românesti, V. Alexandrescu Urechia, pe atunci seful Sectiunii I din Ministerul Instructiunii Publice – si a carui contributie la întemeierea Pinacotecii din Iasi înca nu a fost suficient subliniata – îsi începe demersurile pentru înfiintarea acestei institutii (actualul Muzeu de Arta – n.r.), prevalându-se, în primul rând, de valoarea tablourilor donate de Scarlat Vârnav, chiar daca numele donatorului nu era pomenit, în aceste demersuri, decât arareori. În sedinta din 30 iunie 1860, Adunarea Legiuitoare a Moldovei, Mihail Kogalniceanu, pe atunci presedinte al Consiliului de Ministri si ministru ad-interim la Culte si Instructiune Publica, aproba înfiintarea Muzeului”, se arata in documente. In epoca, vestea înfiintarii muzeului a produs entuziasm în rândurile intelectualitatii iesene. Fabulistul Alexandru Doinici, „patruns de satisfacere” si dorind, ca român, sa contribuie la „deschiderea unui asemenea important templu al artelor în Patrie, roaga Ministerul Instructiunii Publice sa primeasca din partea sa pentru noul muzeu un tablou original de T. Aman, reprezentând actul Unirii Principatelor”.

Pinacoteca de „aur” a Romaniei

In actuala colectie a Muzeului de Arta iesean se afla 13 tablouri în ulei, colectionate de Gheorghe Asachi, printre care: „Portretul lui Stefan cel Mare” de Constantin Lecca, „Portretul pictorului Nastaseanu” de Gheorghe Lemeni, „Grigore Ghica Voda” de Niccolo Livaditti, „Sacerdot” de Gheorghe Panaiteanu-Bardasare, „Iisus binecuvântând” si „Rastignirea” de Giovanni Schiavoni. Din colectia donata de Vârnav, se impune a fi relevate, în mod deosebit, pentru valoarea lor artistica, tablourile: „Cezar primind capul lui Pompei”, atribuit lui Rubens, „Fecioara în extaz de Murillo”, „Judita în tabara la Holofem” de Pietro Liberi, „Portret” de Philippe de Champaigne, „Cafenea flamanda” de Egbert van Heemskerk sau „Pieta”, tot de Murillo.

„Înca din primii ani ai existentei sale, Pinacoteca Nationala din Iasi, cum a fost numita, începând cu anul 1865, a fost mereu în cautarea unui sediu propriu, care sa ofere conditii potrivite de expunere si conservare a patrimoniului. În 1879, se muta în casele lui Constantin Theodor Ghica, din Copou, iar dupa 12 ani, în localul fostei Scoli centrale de fete, din strada Muzelor, unde astazi se afla Colegiul Mihai Eminescu. Ultimul sediu, înainte de a fi instalata în Palatul Culturii, a fost vechea cladire a Academiei Mihailene, care era situata peste drum de actualul Colegiu National, aici zabovind cel mai mult: din 1895 pâna în 1950. La Palatul Culturii, muzeul a fost deschis la 1 mai 1957 si dispunea de 22 de sali, însumând acum aproape 8.000 de lucrari, din care: circa 3.000 de pictura, aproape 450 de sculptura si peste 4.000 de grafica, gravuri si desene, fiecare dintre aceste genuri cuprinzând opere de arta nationala si universala”, reliefeaza Valentina Drutu, actual sef al Muzeul de Arta de la Palatul Culturii.

Citeste si: Expozitie a operelor marilor pictori greci, realizata de Complexul Muzeal National Moldova
Comentarii
  • Organele nastre de cercetare au identificat un diamant de 240 carate intr-una din pietrele de granit de pe pietonalul Stefan; de aia nu poate fi privit sau atins…..

  • voi astia de la BZI sunteti atat de pro.sti, incat pana la varsta asta nu ati intrat in muzeul de arta al palatului si abia acum va minunati de ceea ce este acolo.
    va mai dau eu un pont, sa stiti ca biserica Sf. Nicolae Domnesc de langa palat a fost facuta acum cinci secole si intre caramizile ei se afla mucegai de pe timpul lui Stefan cel Mare.

    • Prietene pontist, hai sa-ti spun eu adevarul, ca prea le ingogonezi! Cauta pe google, ca altfel vad ca nu ai habar, Sf Nicolae Domnesc are 100 de ani, a fost daramanata si reconstruita de un arhitect francez – André Lecomte du Noüy

  • Pai de ce nu dati indicatii pretioase pana la capat pentru „amatorii” de tablouri , sa nu se mai deplaseze prin Olanda la furat daca asa de aproape sunt asa niste valori…hai descrieti cu lux de amanunte ! Unde exact se afla ,in ce camere si cum sunt pazite… mai lipseste invitatia………….

  • Vrei sa vezi cele mai bune documentare, cele mai importante competitii sportive, cele mai noi stiri si nu gasesti posturile tv favorite in grila ta de programe? Operatorul tau de cablu te-a lasat fara emisiunile preferate ? Te-ai saturat sa gasesti doar linkuri care nu merg ? ACUM exista o soultie ! Printr-un singur click , poti vedea toti ce iti doresti, 100 % GRATUIT !!! , LA CEA MAI BUNA CALITATE VIDEO SI AUDIO pe Tv-Sport-HD com

Adauga un comentariu