Actualitate

SENZATIONAL! Fapta a fost comisa de un profesor universitar iesean! Acesta ar putea declansa un scandal urias – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 14 apr. 2015

@ Ceea ce a putut sa faca unul dintre cei mai importanti profesori de la Universitatea Cuza te va marca pentru totdeauna! @ Gestul sau este, intr-adevar, unic si uluitor @ Totul a plecat de la o stare de fapt revoltatoare si implica importante personaje politice @ Daca nu se vor lua masuri urgente, un imens scandal national ar putea izbucni

Noi dovezi scandaloase in legatura cu modul in care sunt distruse monumente, de o importanta valoare istorica nationala si vechi de peste doua mii de ani, sunt dezvaluite de un faimos profesor si arheolog de la Facultatea de Istorie a Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC)! Marturiile sale sunt cu adevarat senzationale si au o incarcatura emotionala aparte. Astfel, in timp ce alte natiuni au o grija deosebita si aloca fonduri uriase pentru a pune in valoare vestigiile si marturiile legate de trecutul lor, in tara noastra acestea sunt distruse, fie din nestiinta fie din ignoranta autoritatilor locale. Concret, asist. univ. dr. Vasile Cotiuga, coordonatorul Platformei Arheologice ARHEOINVEST de la UAIC, duce o lupta crancena pentru salvarea de la disparitie a uneia dintre cele mai importante descoperiri arheologice din judetul Iasi.

Citeste si: Descoperire senzationala, din satelit, la Iasi – FOTO, VIDEO

Misterioasa cetate dacica, la doar cativa kilometri de Iasi

Inclusa în lista monumentelor istorice de patrimoniu national, Cetatea de la Poiana Manastirii – „Intre Santuri„, din comuna Tibana, are o vechime de aproximativ 2.500 de ani. Este vorba de o cetate traco-geto-dacica, de forma oval-prelunga, ocupand o suprafata de 10-12 hectare. „Intreaga incinta este inconjurata cu val si sant, ambele pastrate doar pe unele portiuni, pe altele fiind distruse prin alunecari de teren. Pe toata suprafata cetatii se vad resturi de locuinte distruse, unele adosate valului. Se remarca ceramica din pasta grosiera, cu cioburi pisate, dar si de calitate mai buna, precum si ceramica fina, cafenie, ce pare a fi lucrata la roata, la care se adauga fragmentele de amfore grecesti. Sunt si fragmente de vase mari, prevazute cu apucatori plate sau usor oblice. Decorul consta in brau simplu sau alveolat, uneori in ghirlanda, pornind de la partea inferioara a vasului, asemanatoare cu ceramica din cetatea de la Bazga Raducaneni. Complexul arheologic dateaza din secolele IV-III i.H.”, se arata in descrierile oficiale ale Directiei Judetene pentru Cultura (DJC). 

Citeste si: EXCLUSIV! Tuneluri misterioase descoperite in centrul Iasului! Totul tine de un plan secret – GALERIE FOTO

La un pas de distrugere totala!

Din pacate, in ultimii ani, cetatea a fost supusa unui intreg proces de degradare si de distrugere, din cauze naturale si din indiferenta factorilor politico-administrativi. Arheologul Vasile Cotiuga trage un semnal de alarma. „Acum, ea este distrusa sistematic, putin cate putin. As dori sa trag un semnal de alarma catre toti factorii responsabili, plecand de la autoritatile din localitatea Tibana si pana la cele aflate la conducerea Consiliului Judetean, dar si celor de la nivel national si sa le reamintesc ca legislatia este foarte clara atunci cand vine vorba de protejarea monumentelor de patrimoniu. Este complet anormal ceea ce se intampla si, daca nu se va interveni cat mai repede, o parte importanta si valoroasa din trecutul nostru va disparea fara a mai putea fi recuperata vreodata”, arata Cotiuga.

Citeste si: Descoperire incredibila! Minunea are 3.000 de ani, dimensiunile unei piramide egiptene si ar putea fi plina cu aur

Legende populare inspaimantatoare

Pe de alta parte, printre localnicii din zona se vehiculeaza o serie de legende extrem de incitante si de interesante in legatura cu acest loc. Studentul George Bosie – anul I la Facultatea de Istorie a Universitatii Cuza descrie o serie dintre aceste povesti. „Bunicii mei provin chiar din aceasta zona! Din ceea ce mi-au povestit ei si localnicii, batranii satului spun ca pe aici se poate vedea cum ca pe aceste dealuri se poate vedea cum iese focul din pamant si ca in adancuri arde focul! Mai departe, pe aici ar fi fost trei frati care cultivau legume si, odata, toti trei au vazut ca in plina noapte niste cai le mancau recolta. S-au trezit sa-i alunge insa, desi ii loveau cu batele, acestia nu pareau a putea fi atinsi. Dintr-o data, o voce s-a auzit si le-a strigat sa nu mai loveasca animalele… Dintr-o data, la rasaritul soarelui, totul a disparut si oamenilor nu le-a venit sa creada ca totul a ramas la fel, ca legumele nu au fost atinse! Acum, totul pare o fantasmagorie, dar acestea erau povestite de oamenii locului. Peste toate, consider ca trebuie sa investim mai mult in cultura si istorie si sa protejam aceste vechi cetati dacice„, descrie si tanarul Bosie.

Citeste si: Descoperire arheologica epocala in curtea Mitropoliei din Iasi – GALERIE FOTO, VIDEO




Comentarii
 • tibana este condusa de un primar hot si incompetent si viceprimaru mai hot:rotaru si letcanu, protejati de cei doi porci din parlament adascalitei si movila care nu au facut nimic de cand sunt acolo

 • Tot repetent ai ramas!
  Un asistent nu este profesor universitar! E rau ca nu se mai face armate! Ai fi vazut acolo daca te adresai cu „Domnule General” unui locotenent si mai ales…invers!
  Ehei! Abia dupa vreo 20 de ani, asistentul va urca, treptat, la Lector, Conferentiar si apoi la gradul ultim de Profesor!
  Te-am mai ajutat si altadata, dar tot n-ai invatat lectia!
  Ramai si acum repetent!

  • Profesor in sensul ca preda, invata pe niste student/elevi. Probabil tu esti unul din aia care ai ajuns conf. si te deranjeaza ca I-a spus unui asistent, profesor…

  • Pt. huta NU: Universitatea nu-i armată! Dacă ați fi intrat vreodată într-o universitate, cu puțintică răbdare, ați fi auzit cum studenții li se adresează cadrelor didactice cu „d-le profesor”, ba chiar cadrele didactice, între ele, își adresează acest apelativ, fără să țină seama de statul de funcțiuni. Și, totodată, ați fi aflat că nu mai există repetenție! Poți fi promovat, cu studiile întrerupte/amânate sau exmatriculat! Dar repetent să fii pur și simplu NU SE MAI POATE!

 • Fapta! Care-i fapta COMISĂ de dl. Vasile Cotiugă? Ati pus „fapta” în titlu dar, pe parcurs, ați uitat de ea! Spuneți clar care-i fapta ca să ne putem da și noi cu părerea, iese sau nu iese scandal. Dar fără „faptă” suntem în aer!

Adauga un comentariu