Actualitate

Sentinta BOMBA! Judecatorii au confirmat ca de la FILIT s-au deturnat sume uriase de bani. Cine plateste?

Publicat: 10 iul. 2016

@ Situatie exploziva intr-o institutie publica din Iasi @ O serie de detalii despre modul cum au fost sifonate sute de mii de euro din bani publici au iesit la iveala @ Cei care au coordonat finantarile au incercat sa musamalizeze pana in ultima clipa totul, pentru a nu fi trasi la raspundere @ Instanta de judecata a reusit sa demonteze tentativa de frauda si sa arate clar ca la mijloc s-au sifonat fonduri publice @ Festivalul International de Literatura si Traducere a fost ani la rand o vaca de muls pentru fosta conducere a Consiliului Judetean si pentru apropiatii Muzeului Literaturii Romane @ Toti acestia trebuie trasi urgent la raspundere

Un caz pe care cei ajunsi la varful judetului au sperat ca-l vor face uitat a ajuns sa dinamiteze spatiul public. Este vorba de o frauda de sute de mii de euro, facuta din bani publici, cu buna stiinta, de fosta conducere a judetului Iasi, in complicitate cu sefii unei institutii subordonate. Desi au incercat prin diferite cai sa mascheze lucrurile, situatia s-a schimbat. Totul se invarte in jurul editiilor Festivalului International de Literatura si Traducere (FILIT) organizate de Muzeul Literaturii Romane si Consiliul Judetean in ultimii ani. Sub egida acestui festival, Cristian Adomnitei, fostul sef al CJ Iasi, si Dan Lungu, directorul MLR, au ajuns sa imparta dupa bunul plac, unor persoane dubioase, fondurile. In momentul in care au fost luati la intrebari, au incercat sa ascunda aceste lucruri si chiar sa conteste toate rapoartele oficiale ale Curtii de Conturi si ale Serviciului de Audit al CJ Iasi. Dupa ce si procurorii anticoruptie au intrat pe fir, totul a devenit cat se poate de clar ca la mijloc este o frauda de zile mari.
 
Dupa ce Curtea de Conturi a constatat ca directorul MLR a alocat discretionar fondurile pentru organizarea FILIT si nu a respectat prevederile legii, Lungu a atacat decizia inspectorilor in instanta, in speranta ca va avea castig de cauza si ca procurorii vor abandona ancheta. Numai ca, pentru Lungu lucrurile nu au stat chiar atat de bine. Saptamana trecuta, judecatorii Tribunalului Iasi au respins ambele solicitari ale MLR si au decis ca autoritatea de control a avut dreptate cand a constatat neregulile financiare de la FILIT. In dosarul nr. 5919/99/2015, inregistrat in august anul trecut, Lungu contesta raportul Curtii de Conturi, sustinand ca acesta nu a fost facut corepunzator.

Citeste si:  Ancheta bomba a DNA. Cristian Adomnitei a facut eforturi disperate sa ascunda aceasta afacere

„Respinge actiunea formulata de reclamantul Muzeul Literaturii Române, în contradictoriu cu pârâta Curtea de Conturi a României. Obliga reclamantul sa plateasca expertului Gaina Liliana Silvia, suma de 950 lei cu titlu de diferenta onorariu. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, recurs ce va fi depus la Tribunalul Iasi”, se arata in decizia instantei.

Raport ajuns la DNA

Pentru Lungu, mai grav este insa raportul constatator al Serviciului de Audit. Acesta a fost solicitat conducerii CJ Iasi de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, in ancheta deschisa de inspectori pentru a vedea modul cum s-au sifonat banii judetului. Instanta a decis ca si acest dosar, nr. 1814/99/2016- inregistrat in luna martie, sa fie favorabil auditorilor.

„Admite exceptia inadmisibilitatii actiunii. Respinge ca inadmisibila actiunea formulata de reclamanta Muzeul Literaturii Romane Iasi în contradictoriu cu pârâta Consiliul Judetean Iasi”, se arata in decizia instantei. Cu alte cuvinte, anchetatorii verifica modul cum Cristian Adomnitei si directorul Dan Lungu au alocat in mod discretionar banii publici pentru organizarea festivalului, aspecte semnalate in nenumarate randuri si in paginile cotidianului BUNå ZIUA IASI. Acum, ancheta vizeaza luare si dare de mita, precum si abuz in serviciu.

Citeste si:  GRETOS! Obscenitati in fata copiilor pe scena FILIT! Gestul scandalizeaza o tara intreaga – FOTO, VIDEO

FILIT a fost unul dintre cele mai mediatizate festivaluri organizate in ultimii ani de Consiliul Judetean Iasi. Numai ca, pe spinarea acestui festival s-au sifonat bani cu nemiluita, dupa bunul plac al unor indivizi apropiati de Cristian Adomnitei, aflat in prezent sub control judiciar, in urma unui alt dosar in care este cercetat pentru fapte de coruptie.

Detaliile ce au fost scoase la iveala in urma organizarii festivalului sunt insa cu adevarat socante si arata exact modul cum s-au derulat contractele pe bani publici intre cei apropiati de Adomnitei, Lungu si acolitii acestora. Curtea de Conturi a evidentiat negru pe alb poate cea mai mare frauda care s-a petrecut cu bani publici la un eveniment cultural, ridicat in slavi de Cristian Adomnitei. In acte, s-a constatat o frauda de aproape 200.000 lei numai in prima editie, bani care ar trebui returnati de toti cei care s-au bucurat de sumele respective. Frauda este insa mult mai mare, iar o ancheta a procurorilor ar trebui sa scoata la iveala faptul ca, intr-un asemenea festival s-au pompat foarte multi bani nejustificati. Sunt clare exemplele, aparute in BZI, cand MLR a oferit contracte unor personaje dubioase, serviciile fiind externalizate in conditiile in care autoritatea avea oameni angajati tocmai pentru a se ocupa de aceste aspecte.

Citeste si:  Bani sifonati la FILIT! Cristian Adomnitei refuza sa faca publice sumele cheltuite la festival

Institutii media obscure, ca Tele M sau Ziarul de Iasi, au incasat zeci de mii de euro pentru promovarea acestui festival si pentru a-i promova pe Cristian Adomnitei si pe liberalii apropiati lui. Practic, oamenii trebuie sa stie ca reclama platita de Adomnitei la Ziarul de Iasi sau Tele M era de fapt platita din banii lor, din taxele si impozitele lor. Trebuie precizat ca, BZI a solicitat in mai multe randuri de la MLR si CJ date publice despre festival, insa de fiecare data s-a lovit de refuzul lui Adomnitei si Lungu. De aceasta data insa, se pare ca ancheta DNA va elucida misterul si se va vedea modul cum s-au scurs sute de mii de euro din banii iesenilor.

Citeste si:  Secretele afacerii FILIT! Cristian Adomnitei, implicat intr-un scandal monstru de spalare a banilor
Comentarii
 • De ce oameni asa-zisi de dreapta,se infrupta numai din banul public? Sunt niste lingai,care devoreaza banul public.Altceva nu sunt in stare si se cocoteaz pe functii de conducere pentru a fura cat mai mult.E drept ca singuri nu pot fura,ci cu ajutorul altor functionarasi,lichele,care se gudura pe langa acesia.Asa au fost Fenechiu,Adomnitei,Nichita,Bodea,Bratescu,etc,etc

 • Suntem un grup de tineri şi vă semnalăm faptul, că un pion important în hoţia cu FILIT, este marele ţepar ADI ACOSTOAIEI !! Am lucrat la el luni întregi şi nu ne-a plătit !
  Cititi informaţiile de pe internet şi o să vedeţi câte consilii judeţene din ţară a ţepuit !
  Este şi un mare evazionist ! Ce faceţi instituţii ale statului,care trebuie să-l controlaţi ?
  Vă doare la bască de oamenii simplii !

  • Acest ţi.gan vânzător de kurtos kolacs, cârnaţi şi mici, NU ARE SCRUPULE ATÂT EL, CÂT ŞI TAICĂ-SU, au fost ani buni în funcţii de conducere la PDL, pe post de CÂRTIŢE ALE PSD !! RUŞINE CO.CA.LA.RI.LOR !!! FERIŢI-VĂ DE EI !

 • Când Lungu a ajuns director la MLR, locuia intr-un apartament la bloc. După un an de FILIT si-a făcut vila pe Copou. Ar fi bine sa-i pună sechestru pe ea pana nu o vinde.

Adauga un comentariu