National

Seful RA-APPS si seful CJ Buzau, trimisi in judecata

Publicat: 22 oct. 2015
1
Seful RA-APPS, Gabriel Surdu, in prezent suspendat din functie, si seful CJ Buzau, Cristinel Bigiu, au fost trimisi in judecata de procurorii DNA. In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca, in cursul lunii august 2013, Surdu Georgian Gabriel i-a oferit inculpatului Bigiu Marian Cristinel, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Buzau, suma de 3.894.301.91 lei (878.222,47 euro), reprezentand 8% din valoarea unui contract (48.678.773,89 lei – 10.977.780,91 euro), avand ca obiect „Proiectarea si executia modernizarea drumurilor de interes local si retea publica de canalizare si statie de epurare in comuna Ghergheasa, jud. Buzau”, urmand ca suma de bani sa fie data in mai multe transe, la momentul efectuarii platilor catre societatea executanta.
Potrivit procurorilor, in aceeasi luna, Surdu Georgian Gabriel a remis, printr-un intermediar, lui Bigiu Marian Cristinel, drept prima transa, suma de 75.000 euro, pentru a interveni pe langa primarul unei comune din judetul Buzau, in vederea atribuirii contractului de lucrari respectiv. In cursul lunii august 2013, in contextul unei intalniri pe care au avut-o intr-un restaurant din Bucuresti, Surdu Georgian Gabriel i-a solicitat lui Bigiu Marian Cristinel sa-i faciliteze obtinerea unor contracte de lucrari publice in judetul Buzau, pentru o firma pe care primul o administra prin intermediar. Bigiu Marian Cristinel a fost de acord cu cererea si a promis ca-l va sprijini pe Surdu Gabriel sa obtina un contract de lucrari pentru firma respectiva, intr-o comuna de pe raza judet?ului Buzau.
La randul sau, inculpatul Surdu Gabriel Georgian i-a promis presedintelui Consiliului Judetean Buzau ca-i va remite 8% din valoarea contractului, in schimbul interventiei sale pe langa primarul localitatii respective, in vederea castigarii licitatiei. De asemenea, cei doi au convenit ca o prima transa, de 75.000 euro, sa fie data la cateva zile de la momentul discutiei, lucru care s-a si intamplat, banii fiind remisi inculpatului Bigiu Marian Cristinel printr-un intermediar. La data de 21 mai 2014, tot in baza celor stabilite de inculpatul Bigiu Marian Cristinel, intre primaria comunei respective si firma controlata de inculpatul Surdu Georgian Gabriel a fost incheiat un contract de lucrari avand ca obiect „Modernizare drumuri de interes local si retea publica de canalizare si statie de epurare”, in valoare de 48.678.773,89 lei (10.977.780,91 euro)”, se arata intr-un comunicat al DNA. In cauza s-a instituit masura sechestrului asigurator asupra a doua imobile aflate in proprietatea inculpatului Bigiu Marian Cristinel, pana la concurenta sumei de 75.000 euro.Adauga un comentariu