Actualitate

Seful politiei tremura in fata lui. Cum a distrus acest smecher cea mai cunoscuta afacere din Iasi – FOTO

Publicat: 09 sept. 2014

@ In urma cu doua zile autoritatile au reusit in sfarsit sa-l bage dupa gratii @ In anul 2011 poza ca unul dintre cei mai mari investitori ieseni preluand una dintre cele mai mari societati producatoare din judetul Iasi @ La o zi dupa ce individul a fost bagat dupa gratii pe masa magistratilor ieseni au ajuns documentele care demonstreaza modul in care a fost devalizata cea mai mare intreprindere de vinificatie din Iasi

Cel mai tupeist smecher din Romania, cel care a incercat sa dea o mita de 1 milion de euro fostului sef al Politiei Romane, a facut victime si la Iasi. Este vorba despre Catalin Chelu, cel care in urma cu 3 ani a preluat controlul asupra SC Vinia SA, societate care in vremurile sale de glorie detinea cele mai intinse podgorii din Moldova si vindea chiar si la export unul dintre cele mai bune vinuri din tara. Chelu a preluat afacerea in anul 2011, in urma unei tranzactii obscure efectuate cu fostul „patron” de la Vinia, Vasile Babusanu. La mai putin de un an de la preluarea societatii de catre Chelu, SC Vinia SA a intrat in insolventa, moment in care toata lumea se intreba care au fost gandurile marelui investitor aflat de doua zile dupa gratii pentru o perioada de 6 ani.

Citeste si: Incredibil! Un iesean a avut cea mai tare idee pentru a da o teapa de milioane de lei

Cotidianul BUNA ZIUA IASI detine dovezi care arata ca afaceristul nu a intentionat niciodata sa revitalizeze societatea de vinificatie ieseana, ci dimpotriva a vrut sa dea un tun financiar din vanzarea activelor si atat. Astfel, imediat dupa ce a preluat pachetul majoritar al societatii comerciale, Catalin Chelu a avut grija ca cele mai valoroase podgorii de la Vinia sa treaca in patrimoniul firmelor sale de suflet adica ale celor pe care le detine in Galati. Cele doua firme ale lui Chelu, carora li s-au dat podgoriile Vinia prin intermediul unor documente cel putin dubioase, daca nu si ilegale, se numesc Recal Sim SRL si Mega Grup Invest SA. Prima dintre cele doua societati comerciale a preluat cele mai importante suprafete de vie detinute de Vinia in judetele Iasi si Vaslui, fiind vorba despre circa 300 de hectare. Este vorba despre zeci de parcele de vita-de-vie pe rod. Conform documentelor, pentru a lua via s-a invocat o datorie in valoare de 784.961 lei pe care SC Vinia SA o avea catre Recal Sim SRL.

De asemenea, alte cateva zeci de parcele de vita-de-vie pe care Vinia le detinea pe raza comunelor Ceplenita, Probota si Tomesti au fost preluate prin aceeasi metoda de o alta firma a lui Chelu si anume Mega Grup Invest SA. In acest caz este vorba de cateva zeci de hectare de vita-de-vie. Si de aceasta data s-a invocat o datorie in valoare de 2.100.000 lei pe care SC Vinia SA ar fi avut-o catre Mega Grup Invest SA. Avand in vedere ca toate cele 3 firme erau controlate din spate de Chelu, cei care au analizat afacerea si-au dat seama ca totul a fost o mega-smecherie pentru ca afaceristul sa puna mana pe podgorii. Nimeni nu stie daca sumele din „imprumuturile” invocate au fost folosite vreodata in interesul SC Vinia SA.

Apoi, daca intr-adevar acesti bani ar fi fost folositi spre binele societatii poate ca s-ar fi cunoscut si am fi avut si astazi in magazine vinuri produse de Vinia. De altfel, si administratorul judiciar desemnat in perioada de insolventa a SC Vinia SA a solicitat judecatorilor de la Tribunalul Sindic sa anuleze contractele prin care podgoriile au trecut in proprietatea celor doua societati comerciale, respectiv Mega Grup Invest SA si Recal Sim SRL. Lichidatorul a aratat, de asemenea, in cererea depusa ca preturile suprafetelor viticole au fost mult subevaluate atunci cand au fost transferate catre celelalte doua societati comerciale. Magistratii nu au luat inca o decizie in acest sens, primul termen in dosarul in care se judeca anularea respectivelor contracte judecandu-se in cursul zilei de ieri. Intre timp, administratorul judiciar a demarat evaluarea bunurilor din patrimoniul societatii spre a fi valorificate deoarece creditorii au de recuperat sume foarte mari. Asta inseamna ca din fosta societate de vinificatie nu va mai ramane mare lucru.

Datorii de milioane de euro

Cel mai mare creditor pare a fi BRD-Group Societe Generale, sucursala Iasi, care are de recuperat 1,2 milioane de euro, la care se adauga aproximativ 596.000 lei ca dobanda, ce reprezinta diferite comisioane si dobanzi. Aceste datorii s-au adunat in urma a trei credite contractate de societatea de vinuri din 2006 si pana in 2008, care nu au mai fost onorate. Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Iasi are de recuperat de la SC Vinia SA aproape 6 milioane de lei, iar la Directia Regionala pentru Accize si Operatiuni Vamale Iasi, firma are datorii de peste 400.000 de lei.

Citeste si: Totul s-a rezolvat cu cateva buchete de flori. Secretul unei tepe de milioane cu fonduri europene

Sediul din Iasi al societatii va fi scos la vanzare la un pret de 1.860.000 euro. In perioada sa de glorie Vinia SA detinea 18 crame, o unitate de fabricare a otetului, o distilerie si un combinat de conditionare si imbuteliere al vinurilor. De asemenea, societatea detinea si o crama in podgoria Dealu Mare cu o capacitate de productie de peste 80.000 de hectolitri. In plus, societatea inchiriase trei crame in Podgoria Murfatlar. Catalin Chelu a fost condamnat la 6 ani de inchisoare deoarece a incercat sa-i dea mita 1 milion de euro fostului sef al Politiei, Dan Fatuloiu, pentru ca acesta sa-l scape de niste dosare de evaziune fiscala in care era cercetat.
Comentarii
  • astea-s titluri puse de jurnalistii limitati intelectual: cutare tremura, cutare rupe tacerea, soc, incredibil, n-ai sa crezi, n-ai mai vazut, smecherii iasului s.a.m.d. urla foamea si prostia in ei.

 • Sa dorit mult DISTRUGEREA VINIA cu eforturi si actiuni pe fata intre d-l Babusanu si dr Costica de la Deleni marele invatat privat de Podul Iloaiea care a luat cu JAPCA, Patrimonii cu mii de Ha de pamint a populatiei din zona viticola si accestia mor de foame iar el asi plimba coaiele prin toata lumea fara ca nimeni sa faca nimic. LA PUSCARIE CU HOTII.Nu va vindeti pentru ***** lui Costica plina cu Diabet zahar pur” mistel” moarte alba.

 • Asteptam ca toti cei care au distrus industria ieseana sa fie trasi la raspundere. Dintr-o zona industriala s-a ajuns sa fie un dezastru daramaturi ca dupa bombardament.
  Cind vor raspunde distrugatorii economiei romanesti care au lasat fara piine mii de oameni. Oare nu vor raspunde niciodata ? au luat unele fabrici pe nimic si au dus la fier vechi tot au distrus tot si acum stau si se dau mari afaceristi pe banii tarii.

 • Cine poate crede ca un sef de Politie de Judet, fie chiar si de la coada stincii tremura in fata unui infractor dovedit.
  Aberatii senzational uite ce minune, Incercati sa dati normalitate mesajelor. Nu mintitii poporu cu jurnalul.

 • Cei care se joaca de 24 ani cu soarta poporului se inseala amarnic rezultatele se vor vedea la vot.
  Consecintele va va cuprinde si pe voi cei neglijenti azi in listele de somaj mai devreme ori mai tirziu, atit pe voi cit si pe copii vostrii ,precum si pe copii si urmasii nostri,un exemplu clar il vedem cu totii azi, Tg-Mures, Harghita Covasna „Aparhaid Etnic. Stat in Stat” .Istoric sinteti partasi la TROC,
  CHELU FURA pe voi va doaren pipi si citi alte mil ca acest derbedeu sustinut politic.

Adauga un comentariu