Sport

Seful COSR raspunde acuzatiilor de plagiat

Publicat: 29 aug. 2016
1

Alin Petrache, presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Român, a facut câteva precizari privind acuzele de plagiat în legatura cu doua articole si o care publicate în anii anteriori.

Petrache a precizat ca a asteptat derularea Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro înainte de a aduce necesarele precizari la acuzatia de plagiat lansata de Centrul Român pentru Jurnalism de Investigatie la începutul lunii august, din care reiesea ca 99% din continutul articolelor si al cartii „Sportul si armata” aparute între 2012 si 2013 sunt preluate de la alti autori.

„Pentru ca opinia publica a fost informata trunchiat, aduc completarile urmatoare, absolut necesare pentru cei interesati de subiect.
Iata tabloul integral al situatiilor de fapt: A. în activitatea mea de pâna acum am publicat mai multe articole, în ziare, reviste si publicatii de specialitate. Jurnalistul Investigator meu a gasit doua articole, aparute într-o publicatie universitara cu circuit intern, în care a sesizat paragrafe preluate din lucrarile unui distins cadru universitar.

Doresc sa mentionez urmatoarele:

1. Îmi asum integral eroarea umana de redactare/tehnoredactare, o regret si îmi cer scuze pentru ea.
2. Distinsa doamna profesor universitar, din care am citat, a raspuns în scris investigatorului, confirmându-i ca i-am cerut sprijinul pentru întocmirea respectivelor articole, mi-a indicat bibliografia necesara, inclusiv propriile sale lucrari si a afirmat ca este de parere ca doar o greseala a mea de redactare sau de tehnoredactare ulterioara ar putea duce la starea de fapt mentionata. De doamna profesoara si sotul domniei sale, reputat conducator al unei prestigioase institutii de învatamânt universitar, ma leaga ani de studiu, universitari si doctorali. Nu mi-as fi permis sa fac fapta de care sunt învinuit, în cunostinta de cauza, niciodata. Asa cum am spus, a fost doar eroare.
3. înca înainte de aparitia anchetei jurnalistice, am înaintat Rectoratului universitatii, în a carei publicatie interna au aparut cele doua articole, scuzele mele, împreuna cu cele doua articole refacute, cu pasajele respective tehnoredactate corect. Comisia de etica a institutiei urmeaza sa se pronunte, luând în considerare toate aspectele prezentate mai sus.
4. Cele doua articole nu mi-au adus niciun fel de profit material, sau de beneficiu (avansare didactica, încadrare superioara, etc).
B. Totodata, în decursul anilor, am publicat, singur sau în colaborare, mai multe carti, unele cu caracter stiintific (de specialitate) si altele cu caracter memorialistic sau de eseu (pe teme sportive).
Dintre acesta, investigatorul care a facut o pasiune pentru publicistica mea sportiva careia, asa cum mi-a marturisit, i-a alocat foarte mult timp pentru a o parcurge integral, a gasit doar într-una un eseu pentru întrepatrunderea pregatirii sportivilor de performanta cu cea a ostasilor armatei moderne câteva paragrafe neghilimetate, preluate din lucrarea unui coleg al meu de catedra si prieten.

Legat de aceasta, doresc sa mentionez urmatoarele:

1. În raspunsul dat autorului anchetei, colegul si prietenul meu arata ca la respectiva lucrare au contribuit atât el, cât si alti colegi ai nostri de catedra, cu numeroase observatii si completari, de-a lungul nenumaratelor întâlniri si consultari pe care le-am avut cu ei, în timpul elaborarii cartii.

2. Acest aspect îl arat clar si explicit în prefata cartii, în care le multumesc tuturor colegilor mei, care au contribuit cu observatii si completari, cu material bibliogafic la constructia cartii.

3. Toata aceasta bibliografie, inclusiv lucrarea colegului (de altfel, superiorul meu în ierarhia universitara), este trecuta la sfârsitul cartii-eseu.

4. Daca cineva îsi poate închipui ca as fi putut prelua ‘pe ascuns’ pasaje din cartea colegului si prietenului meu, cu care ma vad zilnic în exercitarea atributiunilor didactice ce ne revin, greseste.

5. îmi cer scuze, atât colegului meu, cât si tuturor celor care mi-au citit cartea, pentru eroarea de tehnoredactare, care îmi apartine în totalitate. Editia a doua a cartii va cuprinde pasajele respective ghilimetate, precum si scuzele mele, prezentate în prefata, prentru erorile din editia întâi.

Multumesc investigatorului jurnalistic, pentru timpul dedicat, ca sa-mi citeasca toate articolele si cartile si, mai ales, pentru observatia sa finala, ca toate celelalte articole si lucrari (inclusiv lucrarea de doctorat, pe care o lauda pentru originalitate) sunt conform normelor de etica, în afara oricaror banuieli”, se arata în comunicatul presedintelui COSR.

AGERPRES
Adauga un comentariu