Adrian Dulugeac, sef de lucrari la Universitatea Bioterra Bucuresti, a fost retinut de procurori, joi, fiind acuzat de folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii, fals intelectual si material in inscrisuri oficiale, uz de fals si instigare la fals intelectual si material.
40 de persoane sunt cercetate in dosarul Bioterra. Anchetatorii au facut 22 perchezitii.
Potrivit Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), din probatoriul administrat in cauza, pana la acest moment al urmaririi penale, s-a retinut faptul ca, in perioada iunie – iulie 2012, Dulugeac a furnizat informatii ce nu sunt destinate publicitatii mai multor persoane care au sustinut examenul de licenta la Universitatea Bioterra Bucuresti. Totodata, mai arata sursa citata, cu ajutorul mai multor functionari din cadrul universitatii, invinuitul a modificat notele obtinute la sustinerea lucrarii de licenta sau la alte examene semestriale sau anuale, ori a procedat la notarea unor studenti fara ca acestia sa sustina respectivele examene.
Adrian Dulugeac este sef de lucrari si prodecan la Facultatea de Control si Expertiza a Produselor Alimentare din Universitatea Bioterra. El a fost pus sub acuzare alaturi de Laura Harcan, sef de lucrari la Facultatea de Drept, in legatura cu divulgarea de subiecte de licenta.
Angajatii de la Universitatea Bioterra cercetati de procurori ar fi cerut de la studenti intre cateva sute si 1.000 de euro pentru o marire de nota si intre 1.000 si 3.000 de euro pentru o diploma de licenta, au declarat, joi, surse judicare.
Potrivit surselor citate, unii studenti erau ajutati sa primeasca subiectele pentru examenul de licenta, iar cei care le transmiteau aceste date cereau in schimb pana la 500 de euro. De asemenea, pentru cei care vroiau sa isi mareasca notele obtinute la examene erau ceruti de la cateva sute pana la 1.000 de euro. Au fost si cazuri in care unii studenti au primit note desi nu au participat la examene, pentru obtinerea diplomei de licenta in acest fel fiind cerute sume intre 1.000 si 3.000 de euro.
In acest caz, politistii si procurorii au efectuat, joi, 19 perchezitii in Bucuresti, dintre care una domiciliara si 18 la Universitatea Bioterra, precum si alte trei in Olt, Dragasani si Ilfov. Peste 40 de persoane urmau sa fie audiate la sediul Politiei Romane.
Procurorii l-au audiat joi, in calitate de martor, pe Sergiu Meica, profesor de microbiologie care preda la Universitatea Bioterra, acesta declarand ca subiectele de la licenta ajungeau direct la rector. Sergiu Meica a spus, la iesirea din sediul Politiei Romane, ca a fost audiat ca martor in dosarul in care sunt cercetati profesorii Florin Adrian Dulugeac si Laura Harcan.
In ce priveste subiectele de la examenul de licenta, profesorul Sergiu Meica a precizat ca acestea ajungeau direct la rectorul Universitatii Bioterra. Sergiu Meica, care preda la Facultatea de Controlul si Expertiza Produselor Alimentare de la Universitatea Bioterra, a mai spus ca nu stie ce faceau alti colegi de-ai lui, insa el este un profesor extrem de exigent, care pana acum a picat multi studenti.
Parchetul i-a pus sub acuzare pe Florin Adrian Dulugeac, sef de lucrari in cadrul Universitatii Bioterra Bucuresti – Facultatea de Control si Expertiza a Produselor Alimentare, si pe Laura Harcan, sef de lucrari la Facultatea de Drept, in legatura cu divulgarea de subiecte de licenta.
Florin Adrian Dulugeac este acuzat de folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii, fals intelectual si material in inscrisuri oficiale, uz de fals si instigare la fals intelectual si material in inscrisuri oficiale, iar Laura Harcan este cercetata pentru fals intelectual.
Potrivit anchetatorilor, in perioada iunie- iulie, Adrian Dulugeac ar fi furnizat informatii care nu sunt destinate publicitatii mai multor persoane ce au sustinut examenul de licenta la Universitatea Bioterra Bucuresti. De asemenea, Dulugeac, cu ajutorul mai multor functionari din cadrul universitatii, ar fi modificat notele obtinute la sustinerea lucrarii de licenta sau la alte examene semestriale ori anuale si a notat studenti fara ca acestia sa sustina respectivele examene.
In acest caz, politistii si procurorii fac, joi, 19 perchezitii in Bucuresti, dintre care una domiciliara si 18 la Universitatea Bioterra, precum si alte trei in Olt, Dragasani si Ilfov. Peste 40 de persoane vor fi audiate la sediul Politiei Romane, anchetatorii valceni deplasandu-se la Bucuresti pentru a face aceste interogatorii.
Seful Serviciului de Investigare a Fraudelor din Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Valcea, Razvan Giuroiu, care a participat la perchezitiile de la Universitatea Bioterra, a declarat ca la audieri vor fi dusi martori, studenti si absolventi, iar anchetatorii vor ridica mijloace de proba, care vor fi folosite pentru a stabili situatia de fapt.
Presedintele Universitatii Bioterra, Ion Nicolae, a fost audiat ca martor la sediul Politiei Romane, el spunand ca a dat declaratii despre un coleg, insa acuzatiile aduse acestuia nu sunt reale. Anchetatorii au cerut date despre prodecanii Adrian Dulugeac si Laura Harcan, ambii fiind sefi de lucrari, dar si despre comisiile de licenta din iulie 2012 si statutul a 26 de studenti, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, rectorul Universitatii Bioterra, Cornel Trandafir.
Rectorul a precizat ca Adrian Dulugeac, care este prodecanul Facultatii de Controlul si Expertiza Produselor Alimentare, nu a facut parte din comisiile de licenta din iulie 2012 vizate de ancheatatori si nici din cele de anul trecut, dar lectorul universitar doctor Laura Harcan, prodecanul Facultatii de Drept, a fost secretarul comisiei de licenta la Drept in sesiunea iulie 2012.
Cornel Trandafir a mai spus ca anchetatorii i-au cerut sa precizeze care este statutul a 26 de tineri, respectiv daca acestia sunt studenti sau absolventi si daca au sustinut licenta in sesiunea din iulie 2012. „Au existat zvonuri potrivit carora Universitatea Bioterra ar fi eliberat diplome false. Acest lucru este total neadevarat, intrucat la serviciul care raspunde de eliberarea acestor documente este o persoana foarte vigilenta, care in urma cu trei ani a refuzat eliberarea unor diplome de licenta dupa ce a descoperit opt diplome de bacalaureat false”, a mai spus rectorul.
In legatura cu posibilitatea ca unele cadre didactice sa primeasca bani pentru ca anumiti candidati sa obtina note mai mari la licenta, rectorul considera ca ar fi greu de dovedit o astfel de acuzatie, mai ales ca sistemul de licenta este foarte bine pus la punct, dar si pentru ca evaluarea de la proba orala este la orice examen subiectiva. „Totusi, in cazul in care se va dovedi ca acuzatiile anchetatorilor sunt reale, cu certitudine vor fi luate masurile prevazute in lege, cadrele didactice care ar fi pretins sume de bani ar parasi sistemul, iar examenul de licenta, regandit”, a mai spus rectorul Universitatii Bioterra.
Rectorul Universitatii Bioterra a mai declarat ca a permis accesul anchetatorilor in toate compartimentele universitatii si a solicitat sa le fie puse la dispozitie toate documentele cerute.
Cornel Trandafir a adaugat ca la universitate nu au existat reclamatii de la studenti ca profesorii le cer bani. Corpul de control al Ministerului Educatiei face, incepand de joi, o ancheta la Universitatea Bioterra privind modalitatea de notare si de eliberare a diplomelor pentru absolventi, iar daca se gasesc nereguli, acesta vor fi oprite, a declarat ministrul Ecaterina Andronescu.
Angajatii de la Universitatea Bioterra cercetati de procurori ar fi cerut de la studenti intre cateva sute si 1.000 de euro pentru o marire de nota si intre 1.000 si 3.000 de euro pentru o diploma de licenta, au declarat, joi, surse judicare. Potrivit surselor citate, unii studenti erau ajutati sa primeasca subiectele pentru examenul de licenta, iar cei care le transmiteau aceste date cereau in schimb pana la 500 de euro. De asemenea, pentru cei care vroiau sa isi mareasca notele obtinute la examene erau ceruti de la cateva sute pana la 1.000 de euro. Au fost si cazuri in care unii studenti au primit note desi nu au participat la examene, pentru obtinerea diplomei de licenta in acest fel fiind cerute sume intre 1.000 si 3.000 de euro.
Sursa: realitatea.net
ziaristul care a „dezvoltat” subiectul ….o varza in capul lui…de fapt un idiot
ce vremuri , elevul sa cerceteze fostul profesor , oare cate din diplomele date de aceasta facultate , in aceste conditii , nu se gasesc chiar la politisti cu functii de conducere ?
Am lucrat lla bioterra in anii 9* domnul Nicolae trecea toate studentele , sevretare preparatori prin pat . Una dintre amante domnisoara Craciunescu 23-2* ani la vremea respectiva era amanta oficiala ea manageria toate manevrele , majoritatea politisti.or de la sectia 5 au diplome bioterra,… Multe manevre cataloage duble , lucrari de diploma vandute si revandute an de an …