Actualitate

Sectie unica in tara, la Spitalul Sf. Spiridon din Iasi. Asa ceva mai exista doar in strainatate

Publicat: 24 mai 2016
1

@ Unitatea medicala ieseana a reusit sa rezolve o problema majora din sistemul sanitar @ Principalii beneficiari sunt bolnavii @ O echipa multidisciplinara se va ocupa de pacientii care ajung in sectia respectiva

In sfarsit, dupa ani de zile, va fi rezolvata una dintre cele mai grave probleme din sistemul sanitar. Conducerea Spitalului Sf. Spiridon din Iasi a reusit sa puna capat asa numitului fenomen Lazarescu. Bolnavul nu va fi mai plimbat de la un spital la altul pentru investigatii de specialitate. Au existat si situatii in care pacientul a murit pana cand a ajuns pe mana medicului care ar fi putut sa-i salveze viata. Astfel de situatii vor fi de domeniul trecutului. Luna viitoare, la Spitalul Sf. Spiridon din Iasi va fi deschis Pavilionul de urgenta, unic in tara. Doar in spitalele moderne din lume mai exista asa ceva. Lucrarile de reparatii si modernizare sunt pe sfarsite, in prezent fiind efectuate ultimele retusuri la interior. Pavilionul de urgente este amenajat in cadrul Unitatii de Primire Urgente si este dotat cu aparatura medicala de ultima generatie. In cele doua sali de operatie dotate la standarde europene vor fi efectuate si interventiile de transplant hepatic.

„Ideea de baza a infiintarii unui Pavilion de urgente este aceea de a veni medicul catre pacient si nu invers. Am dorit sa eliminam plimbatul bolnavului de la un spital la altul. Am avut multi pacienti gen Lazarescu. Am vrut sa scurtam timpii de asteptare. Pacientul politraumatizat va fi adus la Pavilionul de urgente si va fi dus in sala de chirurgie de politrauma. O echipa multidisciplinara, formata din medic ortoped, neurochirurg, maxilo-facial, chirurgie generala, anestezie si terapie intensiva va aborda pacientul din toate punctele de vedere. In cazul in care se constata ca pacientul are un traumatism sever la cap, o echipa de medici specialisti de la Spitalul de neurochirurgie se va deplasa la Pavilionul de politrauma si va efectua interventia chirurgicala aici.

Pacientul politraumatizat, policontuzionat va fi investigat, tratat intr-un singur loc, la Pavilionul de urgente. Atunci cand se efectueaza o interventie de  trasplant hepatic, timp de trei zile, perioada in care pacientul transplantat va ramane in pavilionul de urgente, pacientul politraumatizat va fi rezolvat in sectiile spitalului, in functie de leziunea majora. Din cate cunosc, un astfel de pavilion nu exista in tara. Exista asa ceva in spitale moderne din alte tari”, a declarat ec. Ioan Barliba, managerul Spitalului Sf. Spiridon din Iasi. Recent, unitatea medicala ieseana a primit si acreditare pentru a efectua transplant hepatic, fiind al doilea centru de acest gen din tara, dupa cel de la Spitalul Fundeni din Bucuresti. 
Comentarii
  • Se lauda cu realizarile facute domnu’manager,dar nu spune ca nu are cadre medicale pe care sa le aduca sa lucreze in acele sali de operatie si in saloane. Ca preseaza ATI-ul sa trimita oameni care si asa nu sunt multi si nu fac fata. Domnu’ manager iese bine in ziare dar realitatea este alta. Pt transplant iau cadre din Ati care nu au facut nici un curs despre transplant,care nu au specializare pe asa ceva. Laudati-va domnu’manager si cu sectia Ati care are 20 paturi pt toata Moldova si care este in continuu sufocata de targi pe langa paturi ca sa acopere nr.bolnavilor ce necesita ‘Intensive Care’.

    • DesIntinsu’ domn manager si-a luat Comisionul pe aceasta VITAla investitie. Vitala pt. buzunarul propriu. Ca nu o foloseste nimeni.., ca nu e functionala…., amanunte.

Adauga un comentariu