Eveniment-Social

Secretul incredibil ascuns in centrul Iasului! La mijloc e vorba de milioane de euro – GALERIE FOTO

Publicat: 18 aug. 2014

@ Dovezile sunt de o valoare incredibila! @ Ele ascund elemente incarcate de glorie, increngaturi politice si multi, foarte multi bani @ Doar la o simpla analiza, tot ceea ce se afla aici i-ar face invidiosi pana si pe cei mai bogati oameni ai lumii @ Totul este legat de ceea ce se afla intr-o importanta cladire din orasul Iasi

Atunci cand cineva din afara orasului se refera la Iasi, fie se gandeste la Biserica Trei Ierarhi, la Sfanta Parascheva, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza sau la Unirea Principatelor. Dincolo de toate acestea, doar un singur loc este insa folosit, cel mai adesea, ca imagine simbolica pentru urbea noastra! Bineinteles, este vorba despre Palatul Culturii, un loc care, din pacate, asta cu „sprijinul” majoritatii politicienilor locali si oficialilor guvernamentali, continua sa fie inaccesibil publicului vizitator. Chiar si asa, acum, edificiul grandios continua sa reprezinte o miza de zeci de milioane euro. Pana aici, totul nu pare cu nimic iesit din comun, insa reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI (BZI) va ofera povestea care sta in spatele acestui monument, atat prin imagini unicat, cat si prin date istorice valoroase.

Citeste si: Tulburator! Jurnalul secret al iesencei care s-a iubit cu un mare politician roman – FOTO, VIDEO

Totul a inceput acum jumatate de mileniu

Remarcabil este ca, pe locul unde se afla acum Palatul Culturii, inca din urma cu peste 500 ani, a fost plasata vechea Curte Domneasca. „Curtea Domneasca este mentionata prima data documentar la 8 octombrie 1434. Cu toate acestea, ea a fost construita spre sfârsitul domniei lui Alexandru cel Bun. Ruinele ei au iesit la iveala în 1907, cu prilejul construirii actualului Palat, dar au putut fi cercetate mai ales cu prilejul campaniilor arheologice din anii 1952 si 1960 – 1961. Curtea din Iasi a facut parte din sistemul de resedinte domnesti locuite ocazional de catre voievod si suita sa. Abia dupa ce resedinta principala a Domniei s-a stabilit mai cu temei la Iasi, curtea de aici a dobândit mai multa importanta, acordându-i-se un statut privilegiat. Potrivit cronicii lui Ioan Neculce, acest fapt s-a petrecut în a doua domnie a lui Alexandru Lapusneanu, pe la anul 1564, dar istoricii considera ca este vorba de un proces mult mai îndelungat. Totusi, înfatisarea Curtii domnesti înainte de jumatatea secolului XVII, când a fost reamenajata de Vasile Lupu, este greu de reconstituit. Numeroase incendii au afectat edificiile de piatra si caramida din incinta Curtii, de-a lungul secolelor. Acestea au fost refacute cam dupa aceleasi forme traditionale (vernaculare), modelul fiind foarte asemanator cu palatul construit de Gheorghe Duca Voda la manastirea Cetatuia, de lânga Iasi. Curtea domneasca din Iasi era construita pe un promontoriu care îi asigura vizibilitatea de la distanta, îi punea în valoare tinuta maiestoasa. Imaginea ei domina intrarea principala în oras, la acele vremuri, care se facea dinspre sud, pe podul de peste Bahlui„, dezvaluie reputatul cercetator Sorin Iftimi.

Citeste si: SENZATIONAL! In centrul Iasului a fost gasit un obiect de nepretuit! Nici macar nu poate fi privit sau atins – FOTO

De la Palatul Moruzi la cel de Justitie si Administratie

Mai departe, povestea acestui loc trece intr-o alta faza istorica, ea fiind legata de Istoria Moderna a Moldovei. Astfel, pe locul unde s-a aflat Curtea Domneasca, a fost ridicat Palatul lui Alexandru Moruzi (1806-1827). Acesta a ridicat un edificiu, în sensul clasic si care „era înteles ca locuinta si loc de exercitare a puterii princiare, un edificiu impozant, unitar, cu pretentii aulice. În Bucuresti, pâna la Carol I, nu a existat o cladire de reprezentare, un palat construit cu scopul de a fi resedinta a principelui domnitor; în acest scop au fost reamenajate diverse cladiri boieresti deja existente. La Iasi, un asemenea palat a fost înaltat la începutul secolului al XIX- lea. Concret, in vara anului 1804, Moruzi începe constructia noului Palat domnesc. Ispravnici au fost vistiernicul Sandulache Sturdza, secondat de Toderasco Bals si vornicul Iordache Draghici… Palatul a fost proiectat de arhitectul vienez Johan Freywald, în stil neoclasic. Acesta este cunoscut si prin alte realizari din epoca, precum Catedrala mitropolitana (în prima sa formula), Palatului Rosetti – Roznovanu (astazi Primaria Iasi) si palatul vistiernicului Sandulache Sturdza de la Ruginoasa, în prima varianta, neoclasica„, mai arata Iftimi.

Citeste si: EXCLUSIV BZI! Secretele unui tezaur ascuns in Iasi – FOTO, VIDEO

Incepand cu 1843, locatia a devenit Palatul Ocarmuirii. „În 1839 – 1840, Guvernul a propus Adunarii Obstesti ca din venitul exportului de grâne sa se refaca vechiul Palat, pentru a adaposti institutiile statului. Însarcinati cu aceasta au fost vornicii Teodor Bals si Vasile Alecsandri (tatal poetului). Lucrarile au fost încredintate arhitectului rus Nicolae Sungurov. Acestea au durat din primavara anului 1841 si pâna în toamna anului 1843. Nu se constata modificari însemnate ale înfatisarii cladirii, ea fiind repusa în starea anterioara„, mai reliefeaza istoricul.

Cum s-a ajuns la Palatul Culturii de astazi

De remarcat ca, pana la ridicarea constructiei arhitectului I. D. Berindei, adica actualul Palat al Culturii, intre 1906 si 1925 aici s-a aflat Palatul de Justitie si Administratie. Astfel, la 11 februarie 1906  avut loc la sediul fostei Prefecturi a Judetului Iasi o licitatie publica pentru darea în antrepriza a lucrarilor de restaurare a Palatului Administrativ. O asemenea licitatie a avut loc si la 28 iunie 1906, în Bucuresti, la Ministerul de Justitie.

Citeste si: Povestea miraculoasa si blestemul unui loc fabulos de langa Iasi – GALERIE FOTO, VIDEO

În 1906 este amintit proiectul arhitectului C. Cerchez, ale carui planuri au fost aprobate de ieseanul Al. Badarau, ministru de Justitie. Demolarea vechiului palat a început în 1906, fara a avea un plan definitiv al noii constructii si fara un deviz complet asupra lucrarilor. Nu se stie din ce motive s-a renuntat la proiectul arhitectului Cerchez. Noul proiect, conceput de arhitectul I. D. Berindei, a fost aprobat de Consiliul Tehnic Superior la sfârsitul lunii octombrie 1907. Lucrarile de constructie s-au deschis la 1907, în timpul guvernarii lui D. A. Sturdza„, se arata in documentele istorice.
Comentarii
Adauga un comentariu