Actualitate

Secretul exploziv al unui tun imobiliar care se pregateste in Iasi! O mare companie a fost implicata

Publicat: 27 apr. 2015

@ In acest imobil a avut sediul cea mai bogata firma cu capital romanesc @ Imobilul a fost vandut in conditii cel putin dubioase relatate pe larg de cotidianul BUNA ZIUA IASI la vremea respectiva @ Acum se pregateste o noua afacere cu fostul sediu al Petrom

Datele pe care le vom prezenta mai jos sunt suficiente pentru a fi indreptatiti sa credem ca fostul sediu din Iasi al celei mai mari companii cu capital romanesc este din nou tinta unor afaceri imobiliare dubioase. Este vorba despre fostul sediu al Petrom din Iasi pe care una din firmele lui Prisecariu ar vrea sa-l scoata la vanzare in perioada urmatoare la un pret cel putin suspect. Va fi o vanzare cu dedicatie? Astfel, imobiliul de pe strada Zugravi nr. 24, cu o suprafata construita de 297 metri patrati, compus din parter cu o suprafata utila de 228 metri patrati cu 18 incaperi, etajul 1 cu o suprafata utila de 235 metri patrati si in sfarsit etajul 3 care are o suprafata de 239 metri patrati compartimentata in 16 incaperi a fost evaluat la circa 1.622.100 lei, adica 366.700 euro. Asta in conditiile in care cladirea a fost achizitionata initial la un pret care depaseste 1 milion de euro. Acest pret de vanzare foarte mic in comparatie cu pretul de achizitie este propus chiar de firma lui Prisecariu, cea care detine in prezent imobilul. Astfel, actualul proprietar al cladirii de pe strada Zugravi este compania Estate Asset Company SRL (societate controlata de Danut Prisecariu si sotia sa Mihaela), infiintata anul trecut prin divizarea SC Alimentara SA. Societatea lui Prisecariu si-a cerut anul trecut insolventa, cerere aprobata de judecatori. Fiind aplicata procedura generala de insolventa, firma lui Prisecariu este nevoita sa adopte un plan de reorganizare care sa propuna solutii de plata a datoriilor si de continuare a activitatii. In acest plan de reorganizare, semnat de Aurora Falcuta (administrator si manager la mai multe firme detinute de Prisecariu), se precizeaza ca valoarea de vanzare a imobilului de pe strada Zugravi nr. 24 este de 366.700 euro. Acelasi plan de reorganizare precizeaza ca salvarea societatii se poate face inclusiv prin vanzarea unor bunuri din patrimoniu.

Afacerea sediului Petrom

Dupa cum s-a precizat mai sus, evaluarea cladirii la un pret de 366.700 euro este cel putin suspecta avand in vedere ca imobilul a fost cumparat de firmele lui Prisecariu la un pret de 1,25 milioane euro. Modul in care Prisecariu a pus mana pe aceasta cladire a fost prezentat de cotidianul BUNA ZIUA IASI la vremea respectiva. Astfel, SC Petrom SA a vrut sa vanda sediul din Iasi al companiei inca din luna decembrie a anului 2007. Prisecariu nu a putut sa cumpere direct imobilul. In mod ciudat insa pe data de 27 mai 2008, SC Petrom SA vinde imobilul catre o firma de turism din Bucuresti, un SRL fara activitate, fara un capital social semnificativ si fara nicio legatura cu afacerile din industria petrolului. Este vorba despre firma MDL Travel Grup SRL din Bucuresti, infiintata in anul 2004, cu pierderi inregistrate in anii 2004, 2005, 2006 si cu un profit inregistrat abia in anul 2007 de 200.000 lei.

Citeste si: Sediul Petrom, luat golaneste (GALERIE FOTO)

Potrivit documentelor, firma de turism care a inregistrat ani la rand pierderi cu un profit mic in 2007, MDL Travel Grup SRL se obliga sa plateasca SC Petrom SA suma de 550.000 euro in termen de 20 de zile de la data semnarii contractului de vanzare-cumparare. Contractul de vanzare-cumparare a fost semnat pe data de 27 mai 2008, iar documentatia anexa nu precizeaza existenta vreunui raport de evaluare a imobilului de pe strada Zugravi nr. 24. Ulterior, imobilul si-a marit valoarea. Pe 8 septembrie 2008, MDL Travel Grup SRL vinde cladirea cu 1,25 milioane euro catre SC Alimentara SA, firma care la acea data era preluata deja de Danut Prisecariu. Prin urmare, cine ar fi interesat de vanzarea in pierdere a cladirii? Este pregatit deja vanzatorul si de aceea s-a stabilit un pret mai mic decat cel de achizitie?

Un faliment de zile mari

Valoarea totala a datoriilor Estate Asset Company SRL se ridica la 2.601.185 lei, iar printre creditori se numara BCR care ar avea de recuperat 1.280.797 lei, Danut Prisecariu – 128.246 lei, Mihaela Prisecariu – 766.960 lei etc. Conform planului de reorganizare, declansarea procedurii de faliment si vanzarea patrimoniului nu ar duce la plata tuturor datoriilor. Conform documentului, valoarea de piata a bunurilor detinute de SC Estate Asset Company SRL este de 828.500 euro, dar la o vanzare rapida efectuata la presiunea creditorilor s-ar putea obtine prin vanzarea activelor cel mult 423.800 euro, adica 1.872.100 lei, suma ce nu acopera toate datoriile societatii. Firma mai detine in patrimoniu si bunurile imobile pe care societatile lui Prisecariu le-a luat de la Moldova Tricotaje. Cladirile din proprietatea Moldova Tricotaje SA au fost evaluate la un pret de circa 140.000 euro. Suprafata totala a proprietatii detinute de firma lui Prisecariu pe fosta platforma industriala a SC Moldova Tricotaje SA este de 5.792 metri patrati, fiind vorba de doua depozite. De asemenea, societatea mai detine doua spatii comerciale, unul in suprafata de 181 mp, iar celalalt de 180 mp, situate in municipiul Iasi, cartier Tatarasi – zona Ciric nr. 36, bloc Q3, sc. A – B parter pe care le-a preluat de la SC Alimentara SA. S-a estimat ca valoarea de piata a celor doua spatii comerciale ar fi de 74.000 euro, dar in aceasta perioada ar putea fi vandute la un pret de 37.000 euro. Firma mai are un teren in suprafata de 184 metri patrati situat pe strada Lapusneanu nr. 3-5. Este situat vizavi de Cinema Republica, langa Hotelul Astoria. S-a estimat ca terenul ar putea fi vandut la un pret de 8.100 euro. In sfarsit, firma mai detine o suprafata de 47.200 metri patrati teren arabil in judetul Botosani, comuna Curtesti. S-a apreciat ca terenul poate fi vandut cu 59.800 euro. Firma mai detine mijloacele de transport care ar putea fi vandute cu 39.500 euro.
Adauga un comentariu