Actualitate

Secretele din documentul care schiteaza viitorul Iasului! Pasarela in spirala si tunel spre Tatarasi

Publicat: 06 mai 2014
1

@ Primaria a lansat la apa Planul Urbanistic General (PUG) al Iasului @ Acesta ar putea primi avizul Consiliului Local in intervalul iunie-iulie @ Pe langa extinderea intravilanului si urbanizarea mahalalei din Cicoarei, PUG-ul prevede ca Iasul ar putea fi transformat in timp in pietonal pe toata zona centrala @ O pasarela circulara suspendata si un tunel ar trebui sa rezolve unele din cele mai importante probleme de trafic ale orasului

PUG-ul vechi, aprobat din 1999, beneficiaza de derogari succesive de ani de zile, in asteptarea noilor reglementari. Firma din Bucuresti care a castigat licitatia pentru realizarea noului PUG a intins acest proiect pe mai bine de jumatate de deceniu. Angajatii de la Search Corporation au inceput din 2008  acest proiect, atunci cand firma a castigat contractul estimat la 2,7 milioane de lei cu o oferta de 1,5 milioane. Platile au depasit pana in prezent 2 milioane de lei, bugetul fiind suplimentat de mai multe  ori, PUG-ul fiind prezentat ieri oficial. „Este un proiect care s-a nascut greu, dar de aici incolo decurg termenele de intrare in dezbatere publica si aprobare. Suntem in fata unui nou ciclu de dezvoltare a Iasului, iar vechiul PUG nu mai corespundea. Am facut o strategie de dezvoltare in 2007 de care s-a tinut cont in acest PUG. Am avut de facut si o serie de Planuri Urbanistice Zonale grele, pe Cicoarei, pe Viticultori, si de ce nu, chiar pe zona centrala”, a precizat primarul Gheorghe Nichita.

Citeste si: Iasul din viitor: fara masini in centru, plin de pasaje subterane, parcuri si baze sportive

Modelul Cordoba, importat la Iasi

Potrivit arhitectilor care au lucrat la PUG, una din cele mai importante viziuni incluse in proiect este transformarea zonei centrale in totalitate in zona pietonala. Modelul care ar putea fi aplicat la Iasi este cel din Cordoba, oras spaniol cu o populatie de circa 300.000 de locuitori, cu o zona centrala de dimensiunile celei din Iasi. Astfel, inelul Independentei – Elena Doamna – Anastasie Panu – Stefan cel Mare ar putea deveni limita pana la care zona centrala poate deveni pietonala, in timp, asigurandu-se accese pentru aprovizionari sau urgente. Potrivit unor studii invocate de cei de la Search Corporation, circulatia de tranzit din centru ar fi de cel putin 70%, ceea ce da posibilitatea transformarii zonei in pietonal, cu un management al traficului eficient.
 
O pasarela suspendata va face umbra pasajului Eminescu

Printre noutatile aduse de noul PUG se numara o revenire la o serie de idei mai vechi, dupa cum a precizat arhitectul Gheorghe Heres, mai precis utilizarea reliefului Iasului pentru gestionarea problemelor de trafic. Astfel, renuntarea la proiectul pasarelei Targu Cucu – Tatarasi a lasat loc unei alte idei, cea a unui tunel care sa lege zona Anastasie Panu de Bulevardul Tudor Vladimirescu.

Citeste si: Pasaje ca in orasele viitorului din filmele SF – GALERIE FOTO, VIDEO

„Tunelul ar putea cobori in panta dinspre Hotelul Europa spre zona Bas Ceaus, de unde s-ar putea realiza legatura cu Tatarasul”, a precizat Arhitectul Gheorghe Heres.
O alta problema, cea a asigurarii unei legaturi intre Copou si Gara ar putea fi rezolvata printr-o pasarela circulara amplasata in jurul sediului Registrului Comertului. Aceasta pasarela ar putea fi legata de o strada noua pe care primaria ar intentiona sa o realizeze, pentru a suplini inchiderea traficului pe bulevardul Stefan cel Mare. „Ar putea fi realizata o strada cu sens unic, cu doua benzi, care sa faca legatura de la blocul Tarom, prin fata Mitropoliei, cu strada Palat. Pasarela circulara de la Registrul Comertului ar putea rezolva legatura spre Copou, dar si spre Palat”, a precizat Tudor Vericeanu, arhitectul sef al Iasului. Potrivit primarului Gheorghe Nichita, costurile unor asemenea proiecte depasesc posibilitatile financiare ale municipalitatii, singura posibilitate de finantare in momentul de fata fiind fondurile europene.
Comentarii
  • Iaşului… Paşcanului… Unghenului… Bucureştului… Careului… Ploieştului… Topolovenului… Feteştului… Târnăvenului… Buştenului… Petroşanului… Urzicenului… Lupenului… Piteştului… Oneştului… Țăndăreului… Mărăşeştului… Vasluului… Negreștului… Morenului… Fălticenului… Tecucului… Flămânzului… Dorohoului, dacă vă luaţi după analfabetul de acolo.

  • Arhitect Sef nu exista decat fizic un betiv incompetent ce semneaza orice aberatie ii pun sub nas Nechita si Chirica sau alți excroci gen Zamosteanu, Bacauanu sau Niculita validand orice jaf sau excrocherie, impotriva oricarei legi si bunului simt.

  • Nenorocita coalitie a hotilor Nechita cu slugile sale Chirica si Surdu isi va bate joc de ieseni lipsind orice opozitie civica la abuzurile, furturile si aroganta lor. Vor distruge tot potentialul comercial al zonelor in lucru, centrul vechi, bd. Stefan cel Mare, Copou, Fundatie doar pentru a muta clientii catre Palas-ul sponsorului si regelui neincoronat al Iasiului Dascalu.

  • Iasiul a fost vandut, vedeti si nelegiuirea cu parcarea de la Palatul Culturii data tot gratis lui Dascalu ce are si tupeul sa incercuiasca cu panouri si banda pentru a interzice si parcarea in cele cateva locuri libere ramase in fata barierelor montate de oamenii Palasului!

  • crede cineva ? astia nu au fost in stare in 10 ani sa faca un amarat de pasaj subteran la Hala sau sa asfalteze . Si le mai trebuie 5 sa faca un pietonal cu tot cu peisagistica .Pasarele si tuneluri ? HAHAHA!

    • Daca planul tinteste anul 2050 sau, mai curand, 2100, e in regula. Da’ chestia cu tunelul de la hotel Europa in jos e nostima…de ce nu un puţ…? Iar daca pasarelele vor arata ca jgheabul de la Bancila…mai bine lipsa! Da’ no problem! Pericolul mare pana spre 2050 e asteroidul Apophys. Daca vine pe noi asteroidul nu are rost nici sa laudam planul da’nici sa-l desfiintam. Pentru intalnirea cu asteroidul poate ar trebui mai multe tunele, da’ nu, n-or sa ajute…

  • Initiativa modificarilor PUG-ului intial si includerea Vestitelor PUZ-uri amintite in articol sunt exclusiv initiate la ordinul marilor investitori imobiliari din Iasi… ce evident cotizeaza la campania electorala si cate o data la echipa de fotbal a Iasului. Propunerile facute nu au venit sub nici o forma din partea arhitectilor ci mai de graba au fost periate si pieptanate de unii arhitecti mai apropiati ai casei Rosnovanu. Puzurile modificatoare au fost initiate pentru a deservi interesele imobiliare si nu au nici o legatura cu necesitatile si nevoile directe ale populatiei !!

    • PUG-UL si PUZ-UL unei localitati sunt informatii de interes public la care ar trebui asa aiba acces oricine. In afara, aprobarea unui plan de o asemenea anvergura nu s-ar putea face fara o dezbatere publica sustinuta media. NU O SA AZITI NICAIERI IN ZIARE SI NU O SA PUTETI FACE ROST DE PLANSELE PROPIUZISE …CA SIMPLI CETATENI (CUM AR TREBUI SA SE INTAMPLE). MAI GRAV ESTE CA ORICE DISFUNCTIONALITATE VA APAREA … VOR FI ARUNCATE IN CAPUL „SPECIALISTILOR” CE AU INTOCMIT PLANUL. Slaba reprezentare si de ce nu …afilierea politica (prin reprezentatntii ei) a organizatiilor RUR si OAR permit o libertate foarte mare coruptiei Rosnovane, in acelasi timp expunandu-ne pe noi arhitectii , oprobiului public.

Adauga un comentariu