Actualitate

Secretele cutremuratoare ale iesenilor aflati la granita dintre viata si moarte – FOTO

Publicat: 24 dec. 2012

@ Sute de ieseni se afla in suferinta, in zilele in care este praznuita Nasterea Domnului @ Daca cineva ar putea deschide cumva inima sau sufletul unui preot de spital, ar gasi cu siguranta in ea intreaga lume in toata complexitatea ei @ Ar gasi lacrimi si durere, speranta si zambete duioase, tragedii, drame, infrangeri, victorii, miracole, tamaduiri, viata si moarte @  „Boala scutura trupul si sufletul de zgura”, a spus preot Radu Severin Ungureanu

Astazi, in zi de praznuire a Nasterii Domnului, fiecare iesean este mai bun, mai milostiv si mai aproape de cei aflati la rascruce de drumuri. Pe langa mesele incarcate cu bucate alese, voie buna si petrecere iesenii primesc in casele lor vestea Nasterii Pruncului Iisus, preamarit la geamuri cu flori de gheata, de vocile sfioase ale copiilor, incremeniti de frig. Toate aceste bucurii, sunt doar amintiri pentru cei care isi duc zilele pe paturile de spital. Bolnavii, unii resemnati si altii intr-o crancena revolta, au uitat de mirosul cozonacilor si schiteaza un zambet timid, doar atunci cand rudele vin in vizita. Sigura mangaiere a acestor ieseni sunt preotii din spital, care incerca sa le indulceasca amarul si suferinta. Preotii din spitalele iesene au o vocatie speciala, un har aparte cu care patrund in sufletul fiecarui bolnav. Nu doar in perioada sarbatorilor, ci parcursul intregului an, preotii sunt martori ale dramelor prin care trece fiecare bolnav. „Nimeni nu isi doreste sa ajunga vreodata pe un pat de  spital. Numai ca multi dintre noi ajung candva acolo. Pacatele noastre si viata fara chibzuiala, fara echilibru duhovnicesc, imbolnavesc sufletul si trupul. In aceasta perioada, multi ieseni uita insemnatatea  Craciunului si alearga haotic dupa mese imbelsugate si cadouri. Putini sunt cei care isi mangaie sufletul si se curatesc inainte de a petrece in voie buna.In spitale, fac zilnic vizite prin saloane si vad ochi indurerati care cer cu disperare ajutor si mangaiere. Sunt si bolnavi care, atunci cand vad preotul prin saloane se gandesc la moarte, la un sfarsit pe care am venit sa-l prevestesc. Imaginea preotului, in vremuri de suferinta trupesca este asemuita cu apropierea mortii. Noi nu punem diagnostice, nu suntem medici si avem datoria sa le oferim un punct de sprijin, atunci cand au impresia ca tot ce-i in jurul lor se prabuseste. Nadejdea in Dumnezeu e singura de care nu trebuie sa ne lepadam niciodata”, a spus preot Marian Timofte, slujitor in Parorhia Sf. Spiridon, care se afla chiar in interiorul Spitalului Sf. Spiridon.

Boala scutura trupul de zgura

In fiecare capela din cadrul spitalelor iesene, bolnavii gasesc o mangaiere, un sfat. Unii ieseni, incercati de boli crunte, petrec minute in sir in rugaciuni impletite cu lacrimi fierbinti. Adevarul crunt este ca atunci cand trupul este mistuit de boala, crestinii ieseni isi intorc fata catre Dumnezeu pentru a cere tarie, curaj sau speranta. Bisericutele din spitalele iesene sunt deschise in permanenta si in fiecare incapere sunt diferite reprezentatii cu minunile savarsite de sfinti. „Deseori, am fost chemat la spital si in miez de noapte. Pentru mine nu exista program sau pauza iar datoria mea este sa fiu langa bolnavi la orice ora la care ma solicita. Pe langa faptul ca sunt preot, sunt om si  de multe ori am fost zdruncinat de dramele unor bolnavi. In ultima perioada, vad tot mai multi tineri cuprinsi de boli care rod trupul”, a mai spus preotul Marian Timofte. La Institutul Regional de Oncologie, preotul din spital face parte din echipa multidisciplinara, care depune eforturi uriase pentru a indulcii suferinta celor care primesc cele mai cumplite diagnostice. In capela spitalului rasuna colinde si predici bisericesti. Pe o masa, din coltul capelei, stau asezate fructe iar altarul este luminat de picturile sugestive pentru Sfanta Scriptura. Nu exista zi in care, in capela din Institutul de Oncologie, sa nu isi verse durerea pacientii sau rudele acestora. „Din aprilie 2000 sunt preot in spitalele iesene, iar din martie sunt aici pentru bolnavii de la oncologie. Multi pacienti cauta diverse explicatii pentru diagnosticul care-l primesc, ca o lovitura care-i tranteste la pamant. Boala scutura de zgura trupul si sufletul. Este o incercare peste care putem trece cu credinta in suflet. Boala face omul sa-si priveasca toata viata si sa faca un bilant. Impreuna cu psihologul spitalului, merg prin saloane si ma opresc acolo unde sunt primit cu inima deschisa. Nu pot obliga pe nimeni sa se spovedeasca sau sa-mi asculte sfaturile. In fiecare zi sunt martor al unor adevarate drame, la care ar trbui sa cugetam cu totii”, a spus preot Radu Sever Ungureanu, slujitor in capela din cadrul Institutului Regional de Oncologie Iasi. De-a lungul anilor, preotii din spitale sunt martorii unor adevarate minuni, sau rezultate ale tratamentelor. Depinde de fiecare, pe seama cui vrea sa puna insanatosirea. Fiecare iesean este liber sa cugete si sa creada in minuni si in puterea lui Dumnezeu. Craciun fericit, pentru cei vrednici si pentru cei care inca mai cauta calea cea dreapta!
Adauga un comentariu