Economic Local

Seceta

Publicat: 10 ian. 2007
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:76459;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

• In mijlocul iernii, judetul Iasi are cele mai mare deficit de apa din sol, de aproximativ 240 de litri pe metru patrat, situatie care nu a mai fost intalnita din 1983 • Cele mai afectate culturi agricole pot fi rapita, ovazul, graul si orzul, semanate in toamna trecuta

Lipsa de apa din sol a ajuns la o cota care nu a mai fost atinsa din 1983, conform specialistilor din domeniu. In perioada urmatoare, cum nu se anunta cantitati mari de precipitatii, cele mai afectate culturi agricole vor fi rapita, ovazul, graul si orzul, semanate in toamna trecuta. La sfarsitul anului trecut, deficitul de apa din sol, pentru judetul Iasi, era in medie de 240 de litri pe metru patrat. O asemenea situatie nu a mai fost intalnita de mai bine de 20 de ani. La un asemenea deficit nu se poate discuta de o dezvoltare normala a plantelor.

„Cea mai mare problema este mentinerea temperaturilor cu peste 6 – 7 grade Celsius peste media multianuala. In continuare se mai poate dezvolta rapita. Cu cat se dezvolta mai mult tulpina, scade rezistenta plantei la inghet. Socurile termice cu lipsa zapezii pot conduce la pierderi majore, deoarece orzul rezista pana la temperaturi de minus 15 grade Celsius, rapita minus 18 grade Celsius, iar graul la minus 22 – 24 de grade Celsius”, a spus Neculai Olariu, director adjunct la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi. Ca urmare a temperaturilor ridicate din aceasta perioada, deja mugurii pomilor stau sa plesneasca. O scadere brusca de temperatura poate compromite intreaga productie de fructe si struguri. Specialistii sustin ca perioada este extrem de sensibila pentru pomi, acestia fiind in perioada de repaos biologic, spre sfarsit. „Plantatiile de vie si pomi nu au putut sa intre in perioada de repaus biologic. Exista pericolul inghetarii ramurilor si a corzilor de vita de vie, inghet care distruge tesuturile lemnoase”, a mai spus Neculai Olariu. De aceeasi parere este si directorul general al institutiei care se ocupa de agricultura judetului.
Adauga un comentariu