National

Se vrea modificarea Codului Penal: Omisiunea de a denunta o fapta in maxim 30 de zile, pedepsita cu pana la 6 ani de inchisoare

Publicat: 19 apr. 2016
1

Senatorul independent Ioan Ghise a depus la Senat un proiect de lege care prevede modificarea vechiului Cod Penal astfel incat cei care nu denunta, in termen de 30 de zile, savarsirea unei infractiuni, sa primeasca o pedeapsa cu inchisoarea de la 2 la 6 ani.

Mai exact, Ghise vrea modificarea art. 262 din vechiul Cod Penal, astfel: „Omisiunea de a denunta in maximum 30 de zile savarsirea unei fapte prevazute de Codul penal se pedepseste cu inchisoare de la doi la sase ani”.

Art. 262 se refera doar la nedenuntarea anumitor infractiuni, precum cele de omor, omor calificat, omor deosebit de grav, talharie, piraterie, delapidarea, distrugere, insa acesta face parte din vechiul cod penal. Din februarie 2014 este in vigoare un nou Cod Penal.

„Societatea romaneasca este bulversata de multimea de denunturi ale unor presupuse fapte penale vechi de mai multi ani, chiar opt sau zece ani. Implicatiile scandalurilor publice generate de aceste denunturi sunt sociale, politice, administrative, institutionale si economice. Autoritatea publica este grav stirbita de arestarile celor alesi in functii de demnitate publica pentru fapte penale presupuse a fi comise cu multi ani inainte de a fi alesi, dar denuntate dupa multi ani”, sustine el in expunerea de motive.

Proiectul a fost depus marti la Senat si urmeaza sa intre in procedura legislativa.
Adauga un comentariu