Eveniment-Social

Se va intampla la Universitatea Cuza din Iasi. Rectorul institutiei este vizat

Publicat: 22 mart. 2016
1

@ In doar cateva zile, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza se va derula un eveniment academic in premiera! @ Inclusiv rectorul institutiei va ramane impresionat de ceea ce a reusit un grup de profesori si cercetatori ai Facultatilor de Istorie si de Litere @ Un valoros tanar cadru didactic din Japonia este invitatul special al actiunii derulate la Iasi

Vineri, 25 martie 2016, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi, la Casa Catargi – Corp H, sala H1, de la ora 10:00, sunt programate lucrarile celui de-al II-lea Seminar Romano-Japonez, anume „Japan-Romania Second Seminar on Salt Studies„.

„Este vorba de un seminar romano-japonez pe tematica sarii. Este vorba de o dezbatere privind brichetajele (forme ceramice in care se obtineau anumite forme – in vederea efectuarii de schimburi – pentru sarea recristalizata din apa sarata a izvoarelor sau a marilor – n.r.). Pe intreg pamantul aceste brichetaje prezinta forme asemanatoare sau chiar identice, desi intre culturile arheologice in cadrul carora apar nu au existat contacte directe sau indirecte. Acest mister, comparabil intr-un fel cu similitudinile dintre formele de piramide atat de asemanatoare dintre Egipt si America Centrala, continua sa atraga atentia cercetatorilor de pretutindeni, cu atat mai mult cu cat, in unele cazuri, diferentele cronologice dintre ariile comparate sunt de cateva mii de ani. Tanarul japonez invitat, doctor in arheologie, este de la Universitatea Yamaguchi – Japonia. Acesta este implicat intr-o colaborare de varf cu Platforma Arheoinvest de la UAIC, coordonata de conf.univ dr. Vasile Cotiuga, privind tocmai parametrii tehnologici ai acestor brichetaje. Acesta  a fost promotorul primului seminar romano-japonez organizat la Yamaguchi University, in urma cu un an.

Citeste si: Un profesor de la Universitatea Cuza, recunoscut la nivel mondial – FOTO

Manifestarea este organizata prin colaborarea dintre proiectul Ethnosalro si Facultatea de Istorie a Universitatii Cuza. Pe de alta parte, in problema brichetajelor, din partea proiectului Ethnosalro participa cercetator stiintific III Felix Adrian Tencariu, care este autorul, in colaborare cu subsemnatul, Vasile Cotiuga, V. Vasilache si I. Sandu, a primului experiment reusit pe plan mondial de producere a unei paini de sare compacte prin utilizarea tehnicii brichetajelor. Este semnificativ ca studiul lui Felix Tencariu si a colaboratorilor a fost publicat in revista Journal of Archaeological Science”, a transmis conf. univ. dr. Marius Alexianu.

Cel mai tare proiect pe cercetare al ultimilor ani din Romania

De reamintit ca, rodul cercetarilor extrem de intense, de peste 20 de ani, ale profesorului Alexianu, alaturi de colegii si studentii sai de la Facultatea de Istorie a Universitatii Cuza si-a aratat efectele si impactul avut in mediul stiintific romanesc si mondial. Acesta, dupa ce a obtinut peste jumatate de milion euro din granturi internationale, inclusiv cercetatori de renume din Statele Unite ale Americii (SUA), China, Japonia sau Mongolia au venit la Iasi pentru a admira reusita sa.

„Dupa mai multi ani in care echipa Arheoinvest a obtinut rezultate importante cu privire la exploatarea sarii in Preistorie, dar si in zilele noastre, din izvoarele de apa sarata, munca stiintifica a colegilor mei este recunoscuta tot mai mult de catre specialistii din intreaga lume. Mai mult, la sfarsitul acestei saptamani, prof. Takamune Kawashima din Japonia va vizita mai multe exploatari de sare, anume izvoare de apa sarata din zona Buzaului. In acelasi timp, rezultatele obtinute de noi pe acest segment, anul trecut, vor face obiectul unor mai multe comunicari la una dintre cele mai importante manifestari stiintifice organizate de Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura – UNESCO in Oman, chiar la inceputul lunii mai a acestui an. De asemenea, tot in luna mai 2016, alte rezultate obtinute  de Arheoinvest vor prezentate si in Grecia, in localitatea Kalamata, in cadrul unui Simpozion International de Arheometrie”, a concluzionat si coordonatorul Arheoinvest, profesorul Cotiuga.
Adauga un comentariu