National

Se schimba LEGEA pentru TOTI ROMANII! Nu mai poti face asta!

Publicat: 05 aug. 2016
1

Programul de tip BauSpar, prin care functioneaza Bancile pentru Locuinte, nu are impactul dorit in ceea ce priveste acordarea imprumuturilor pentru locuinte. Doar 5% dintre cei care economisesc contracteaza un credit, arata Strategia Nationala a Locuirii. Guvernul vrea sa schimbe acest program: subventia sa se acorde doar in momentul in care clientii aplica pentru credit, si doar pentru renovarea unei locuinte, nu si pentru cumpararea uneia.

Un raport al Curtii de Conturi de la sfarsitul anului trecut arata ca sumele alocate pentru sprijinirea sistemului locativ pe termen lung nu si-au atins scopul, si asta pentru ca din 892.040 de contracte de economisire creditare incheiate de cele doua banci, BCR Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Banca pentru Locuinte, in perioada 2005-2014 au fost acordate doar 8.100 de credite.

Schema BauSpar este simpla: cine economiseste 1.000 de euro pe an, primese de la stat 250 de euro, suma la care se adauga si bonificatia primita de la banca. Dupa o perioada de economisire, clientul bancii poate solicita un credit pentru achizitia sau renovarea unei locuinte, in conditii mai avantajoase. Creditul creditul este de cel mult doua ori mai mare decat valoarea economisita (inclusiv prima de la stat).

Acum, la zece ani de la demararea programului si dupa ce statul a acordat peste 822 de milioane de lei, guvernul vrea o „directionare mai buna a subventiei tip BauSpar”.

„Subventia poate fi orientata in mod specific catre persoanele care economisesc in vederea obtinerii unor imprumuturi pentru renovare. Realocarea elementului de subventie care ramane dupa criteriul de eligibilitate catre o schema de garantare sau o schema directa de subventionare care se concentreaza pe imprumuturi mici de imbunatatire a locuintei. Subventia poate fi acordata beneficiarilor eligibili din punct de vedere al venitului la inceputul perioadei creditului si nu progresiv pe durata perioadei de economisire, astfel incat sa nu functioneze ca un bonus continuu pentru sistemul bancar sub forma de finantare gratuita”, se arata in Stategia Nationala a Locuirii, aflata in dezbatere publica pe website-ul Ministerului Dezvoltarii.

Problemele identificate de Banca Mondiala

Expertii Bancii Mondiale, care au facut statului recomandari in cadrul Strategiei Nationale a Locuirii, au identificat problemele acestei scheme BauSpar, care desi atrage anual cu 10% mai multi clienti, nu are impactul dorit: doar 5% dintre cei care economisesc contracteaza un credit pentru achizitia unei locuinte.

De asemenea, expertii Bancii Mondiale mai spun ca elementul de subventie nu este bine directionat: oricine poate solicita un produs BauSpar si sa beneficieze de subventie. „Oferind 250 de euro pe client, programul de subventionare a inregistrat pana in prezent alocari bugetare de 841.590.738 lei din 2005, anul in care a fost demarat. Aceste fonduri ar putea fi utilizate mai bine daca ar fi directionate catre cei care au cea mai mare nevoie de asistenta”, se mai arata in documentul citat.

In plus, documentul mai arata ca au aparut intrebari legate de intelegerea produsului de catre client – optiunea referitoare la rata dobanzii incorporata este in realitate un produs relativ complex si nu este clar daca multi dintre cei 300.000 de clienti care economisesc inteleg modul in care functioneaza produsul.




Adauga un comentariu