Curiozitati

Se schimba legea! Aceste categorii de romani vor iesi mai repede la pensie

Publicat: 08 oct. 2019
9

Angajatii care se confrunta cu un handicap grav, accentuat ori mediu ar putea sa beneficieze de pensionare mai rapida, fara a se tine cont de momentul in care au capatat dizabilitatea, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta a Guvernului. 

Astfel, prin intermediul acestei modificari autoritatile vor sa elimine o decizie a Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), care a eliminat, in 2018, conditionarea pensionarii mai rapide de existenta handicapului inainte de asigurarea in sistemul pensiilor de stat, potrivit avocatnet.ro. 

In cazul in care legea va fi aprobata de Executiv si va fi publicata in Monitorul Oficial, toate persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap vor beneficia de reducerea varstei standard de pensionare si a stagiilor de cotizare. Pana acum, insa, de acest beneficiu se bucurau doar cei care au capatat handicapul inainte de asigurarea la pensii.

Astfel, toti lucratorii vor beneficia, in functie de gradul de handicap, de reducerea varstei de pensionare cu:

15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditiile handicapului, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;
zece ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditiile handicapului, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;
zece ani, in situatia asiguratilor cu handicap mediu, daca au realizat, in conditiile handicapului, stagiul complet de cotizare, potrivit sursei citate. 
In prezent, varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si de 63 de ani pentru femei, iar stagiul complet de cotizare, adica perioada in care o persoana a lucrat legal, este, indiferent de sex, de 35 de ani.
Adauga un comentariu