National

Se schimba Codul Rutier: cine nu plateste nu mai poate circula cu masina

Publicat: 24 iun. 2016
1

Codul Rutier va fi modificat printr-o Ordonanta de Urgenta, iar noutatea ii vizeaza in special pe cei care isi cumpara o masina. Daca nu declara masina si nu platesc la timp taxele, noii proprietari nu vor mai putea circula cu ea si vor plati amenzi care pot ajunge la 2.500 de lei.

Noua modificare a codului rutier instituie un termen de 60 de zile in care noul proprietar al unei masini trebuie sa-si plateasca taxele dupa ce a cumparat-o. In caz contrar, va ramane proprietar al unei masini pe care nu o va mai putea folosi, pentru ca inmatricularea se suspenda de drept. Iar oamenii nu trebuie sa se bazeze pe faptul ca politistul de la Rutiera nu stie daca s-au platit sau nu taxele, pentru ca institutiile vor comunica intre ele.

Modificarea Codului Rutier exact asta impune: datele de la serviciul de inmatriculari si de la RAR ajung la organele fiscale, care la randul lor trimit mai departe situatia cu fiecare nou proprietar al masinii care nu apare ca si-ar fi platit la timp taxele.

Iata articolul care va fi introdus in OUG 195/2002, republicata, privind circulatia pe drumurile publice

Dupa articolul 15 se introduce un nou articol, art. 151 cu urmatorul cuprins:

”Art.151. (1) Autoritatea competenta transmite autoritatilor fiscale competente situatia vehiculelor inscrise/transcrise in evidentele proprii, in primele 5 zile ale lunii pentru luna precedenta.

(2) In termen de 60 de zile de la data inscrierii/transcrierii transmiterii dreptului de proprietate a unui vehicul, titularul certificatului de inmatriculare este obligat sa-si indeplineasca obligatiile de natura fiscala/financiara prevazute de lege cu privire la detinerea si inmatricularea vehiculelor.

(3) Autoritatile fiscale competente transmit autoritatii competente situatia vehiculelor pentru care proprietarii nu si-au indeplinit in termen obligatiile prevazute la alin. (2).

(4) Inmatricularea vehiculelor se suspenda de drept, in cazul proprietarilor care nu si-au indeplinit in termen obligatiile prevazute la alin. (2), incepand cu prima zi dupa implinirea acestui termen.

(5) Autoritatile fiscale competente comunica autoritatii competente indeplinirea obligatiilor restante, in termen de 48 de ore de la indeplinirea acestora. La primirea comunicarii, autoritatea competenta revoca masura suspendarii inmatricularii.

 (6) Procedura de transmitere a datelor si informatiilor prevazute la alin. (2) si (3) se stabileste prin ordin comun al ministrului finantelor publice, ministrului afacerilor interne si viceprim-ministrului, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice.”

Ulterior, Codul Rutier se va modifica suplimentar pentru a include si situatia nou-creata, a conducerii unui vehicul cu inmatricularea suspendata. Ea va fi considerata contraventie, si trecuta in clasa a IV-a, cea pentru care se primesc intre 9 si 20 de puncte amenda, adica intre 1.125 de lei si 2.500 de lei.

Cand politistul va depista un sofer care conduce o masina a carei inmatriculare a fost suspendata, ii va retine certificatul de inmatriculare, si ii va da o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie. De asemenea, va retine si placutele de inmatriculare.
Adauga un comentariu