Actualitate

Se intampla intr-un cimitir din Iasi. Semne clare ca se apropie sfarsitul lumii – FOTO

Publicat: 10 ian. 2014

@ Un asemenea razboi depaseste imaginatia oricui @ Nu mai conteaza grijile pamantesti sau nevoia unui acoperis deasupra capului @ Pregatirile pentru cele vesnice au nascut o lupta crancena intr-o localitate ieseana @ Atunci cand s-au pus la punct toate planurile pentru odihna vesnica, au intervenit avocatii care au cerut respectarea legii

Cimitirul din localitatea Poieni, comuna Schitu Duca, este pe buzele tuturor satenilor. Decizia unui crestin a ajuns sa starneasca revolta mai multor sateni. Ion David, trecut de varsta de 70 de ani si cu o gospodarie frumoasa pentru care a muncit de-a lungul vietii, si-a pus in gand o ultima dorinta inainte de a inchide ochii pentru totdeauna. In 2011 s-a prezentat la preotul paroh, hotarat sa inceapa lucrarile pentru locul unde urmasii vor putea sa-i aprinda o lumanare. A crezut de cuviinta ca trebuie sa-si sape singur cavoul. Nimic din solicitarea ieseanului nu ar fi declansat acest razboi, daca nu exista si o cerinta speciala. Barbatul a vrut, cu orice pret, sa se odihneasca pentru totdeauna in locul unde se afla si osemintele strabunicilor lui. Bucata de pamant pe care a pus ochii se afla in apropierea temeliei Bisericii „Sf. Nicolae” Poieni. A fost suficienta o singura scanteie pentru a da uitare celor sfinte.

„Barbatul meu nu a vrut decat sa-si faca un cavou. Sa ne ingrijim de acest lucru atat timp cat inca mai suntem in viata. Preotul a inceput cu scandal si nu a vrut nici in ruptul capului sa ne lase sa terminam mormantul. Ne-a acoperit groapa si ne-a cerut o gramada de hartii, desi nimeni din acest sat nu a mers cu un dosar intreg pentru a-si sapa groapa. Acum barbatul meu nu e acasa. S-a dus la Iasi pentru a fi internat in spital. Are o artrita care il supara de mai mult timp. Se simte tot mai rau. Am incercat sa vorbim omeneste cu preotul, dar nu s-a putut. Si acum, cand a venit cu Ajunul Bobotezei, am incercat sa discutam, dar ne-a spus ca totul se va rezolva pe cale legala in Tribunal. Are peste cateva zile iar termen si vom vedea ce se va mai intampla”, a spus Georgeta David, sotia ieseanului aflat in proces.

Vrea dreptate la Tribunal pentru odihna in Viata de Apoi

Pe 17 iulie 2011, Ion David a stat de vorba cu preotul Gheorghita Severin pentru a incepe lucrarea la un cavou pentru doua morminte. A doua zi, ieseanul a inceput sapaturile, iar dupa 10 zile s-a oprit de tot. Biserica „Sf. Nicolae” Poieni dateaza din 1841 si este pe lista monumentelor istorice. Se pare ca avantul ieseanului de a-si finaliza cavoul a fost oprit din cauza dimensiunilor gropii sapate, care se apropia prea mult de temelia Bisericii „Sf. Nicolae” Poieni. In cazul in care sapaturile continuau si se apropiau de zidurile bisericii, existau toate sansele ca in noaptea de Inviere, satenii sa faca slalom printre morminte pentru a inconjura biserica, asa cum este obiceiul crestinilor ortodocsi. Pentru ca i-a fost impusa obtinerea mai multor avize si i-a fost acoperita groapa, Ion David a decis sa-si caute dreptatea la Tribunal. Preotul Gheorghita Severin nu a dorit sa comenteze aceasta situatie, dar a specificat ca nu a facut decat sa respecte normele legale ce tin de monumentele istorice.

Sapaturile s-au oprit, dar urmeaza recursul

Nici vecinii nu vad cu ochi buni indarjirea consateanului lor de a tari preotul prin salile de judecata. „Nu stiu ce a fost in capul lui. I-a fost dat loc in alt colt al cimitirului, dar a refuzat. Din ce stiu eu, puteau sa rezolve omeneste. Ce atata scandal si procese pentru un loc de veci? Dupa ce ai inchis ochii, oricum se alege praful in urma ta”, a spus un vecin. In urma convocarii Consiliului Parohial, s-a decis ca pentru a se intra sub incidenta legilor in vigoare, este nevoie de certificat de descarcare arheologica, aviz de la Directia Judeteana pentru Culte, Cultura si Patrimoniu National, dar si acceptul proprietarului. Anul trecut, Tribunalul Iasi a considerat nefondata cererea ieseanului care a dorit emiterea acordului de construire a cavoului. Ba mai mult, tot atunci a fost obligat si la plata cheltuielilor de judecata. Acum, si-a pus ultima speranta in recurs. Fara izbanda in instanta si aflat acum pe patul de spital, barbatul nu renunta la dorinta de a se odihni pentru totdeauna acolo unde se afla osemintele strabunicilor Safta si Ion.
Alina ACSINTE
[email protected]
Comentarii
  • Cand am vazut titlul articolului care, asa cum invata copiii la scoala, trebuie sa reflecte continutul articolului, sa fie chintesenta acestuia, ma asteptam sa fi aparut mortii la suprafata, sa se fi crapat vreun mormant si sa se vada cine stie ce…Cand colo, e doar o cearta banala pentru un loc de veci!

  • Daramati biserica, faceti-va loc de veci pe locul ei!
    Bade Ioane, drumul spre rai este la fel de lung, si de la coltul cimitirului si din fata bisericii, de sub altar!
    Ingrijeste-te de suflet, nu de loc.
    Nu ai sa ramai neinmormantat, dar sufletul va duce cu el ori dusmania, ori starea de impacare cu lumea!

  • Parintele Severin nu merita sa fie defaimat. El a facut acelasi lucru si in parohia Gradinari unde a fost preot mai multi ani, adica nu a lasat sa se sape gropi aproape de zidurile Bisericii. Biserica din acel sat nici macar nu era pe lista monumentelor istorice, dar un bun gospodar isi protejeaza propria casa si la fel are grija si de Biserica. Oamenii au inteles si nu s-au revoltat pentru ca Biserica este a tuturor. Ea a fost cladita cu banii stramosilor celor care traiesc astazi in sat si va dainui inca si pentru generatiile urmatoare.

Adauga un comentariu