Actualitate

Se infiinteaza in toate spitalele din Iasi. Vezi cine va analiza reclamatiile pacientilor

Publicat: 30 mart. 2015
1

@ Unele spitale au trimis deja la Ministerul Sanatatii documentele pentru aprobare @ La nivelul ministerului va fi infiintat si un for care sa faciliteze comunicarea si cooperarea intre MS si unitatile sanitare publice

Este pentru prima data cand in toate spitalele publice se va infiinta un for de autoritate morala din care va face parte si un reprezentant al Asociatiei Pacientilor din Romania, filiala Iasi. Unele spitale au stabilit deja componenta Consiliului de etica, altele fiind in curs de organizare. Din acest consiliu fac parte un cadru didactic, doi medici de retea, doi asistenti medicali, un secretar, un reprezentant din partea Asociatiei Pacientilor din Romania si consilierul juridic al spitalului. Consiliul de etica este forul de autoritate morala constituit in vederea garantarii punerii in valoare a principiilor deontologice si morale de functionare a sistemului sanitar. Mai precis, toate sesizarile cu privire la un incident de etica petrecut in unitatea sanitara vor fi analizate in acest consiliu.

„Am transmis Ministerului Sanatatii toate datele, inclusiv componenta consiliului de etica, spre aprobare. Managerul nu face parte din consiliu. Este foarte bine ca s-a infiintat acest for si ca un reprezentant de la Asociatia Pacientilor din Romania, filiala Iasi, face parte din consiliu. Membrii consiliului de etica iau act de eventualele nereguli din punct de vedere al conduitei morale si toate sesizarile care vin partea bolnavilor vor fi analizate cu atentie, amanuntit”, a declarat ec. Ioan Barliba, managerul Spitalului Sf. Spiridon din Iasi.

Mecanismul de Feedback al pacientului

Ministerul Sanatatii (MS) a initiat procedura de constituire a unui registru national al asociatiilor de pacienti in vederea participarii in cadrul consiliilor de etica din spitalele publice a reprezentantilor asociatiilor de pacienti, organizatiilor societatii civile active in sectorul de sanatate si al stimularii implicarii reprezentantilor acestora in procesele consultative si decizionale ce privesc serviciile de sanatate. Registrul asociatiilor de pacienti va fi organizat pe judete si va fi publicat pe pagina web a Ministerului Sanatatii, fiind comunicat tuturor unitatilor sanitare publice. Registrul are ca scop facilitarea comunicarii si cooperarii între minister si unitatile sanitare, dar si reprezentantii asociatiilor de pacienti, organizatiilor societatii civile în interiorul sistemului public de sanatate, atât cu privire la activitatea consiliilor etice, cât si în cadrul altor initiative de cooperare si informare. De asemenea, a fost aprobata, prin ordin de ministru, implementarea Mecanismului de Feedback al pacientului in spitalele de stat. Acesta reprezinta un ansamblu de masuri si de proceduri care au scopul de a creste gradul de incredere al pacientilor in serviciile medicale oferite intr-o unitate sanitara publica prin analizarea calitatii servicilor medicale oferite pacientilor, gradului de respectare a drepturilor si obligatiilor atat de catre pacienti, cat si de cadrele medico-sanitare.




Comentarii
  • romanul sa invatat sa reclame ! medicul sa nu iasa la consultatii , infirmiera sa nu vie sa schimbe lenjeria , asistenta dai zece lei iti face tratamentul ! taranul nu se spala ! asta-i sistemul

    • Romanul nu s a invatat sa reclame! Sistemul este putred! Vi se pare normal ca un pacient cu accident vascular cerebral ischemic, nu vorbea, paralizat pe partea dreapta sa nu l schimbe de a facut rani, vi se pare normal sa nu l intoarca, desi trebuia intors de pe o parte pe alta, la doua ore? Vi se pare normal ca medicii, asistentele si infirmierele sa ia spaga, desi au salarii bune?
      Vi se pare normal ca odata ajuns la UPU – Sf Spiridon sa stai cu un pacient paralizat pe o targa in jur de 10 ore, iar medicul atunci cind l a preluat sa mi zica:Doamna si eu sunt racita, desi eu am chemat salvarea nu pentru ca tatal meu era racit!
      Chiar trebuie facut ceva cu acesti nenorociti care populeaza spitalele din Romania. De la brancardieri, infirmiere, asistente, medici, toti iau spaga! Sunt obligati prin contractul de munca si prin salariul pe care l primesc sa si faca treaba, nu să astepte spaga!

  • Cine să facă toate acestea ? O infirmieră şi o asistentă pe tură. Să nu se vorbească când nu se cunosc circumstantele.Cât despre salarii, pure fabulatii, nu sunt absolut deloc mari, ba sunt chiar foarte mici. Daca bolnavul are 100 de Kg ,sunt necesari 2 brancardieri, şi nu infirmiera şi asistenta. Se împroască cu noroi exact cine nu trebuie. Birourile sunt la refuz aglomerate cu economisti plictisiţi,iar in spital o asistentă supravegheză câteva saloane.Un cadru medical nu este nici Dumnezeu si nici personificarea rautăţii şi a nepăsării.
    Si se mai poate spune că unii pacienţi sau aparţinători ai acestora sunt puşi numai pe scandal şi reclamaţii, şi aceasta pentru că sunt complet dezinformaţi, să zicem.

Adauga un comentariu