Actualitate

Scumpiri drastice pe capul iesenilor, incepand de astazi. USL iubeste Iasul

Publicat: 30 iun. 2013
1

@ Iesenii par a fi cei mai nenorociti din Romania! @ Pe langa scumpirea la nivel national a gazelor naturale, energiei electrice si a alimentelor, in Iasi se scumpeste si apa potabila, serviciile de salubritate si taxele din pietele agroalimentare

Incepand cu 1 iulie, iesenii sunt supusi unui val brusc de majorari ale facturilor la utilitati si de scumpiri ale alimentelor. Pretul gazelor naturale creste cu 8 procente, energia electrica cu un procent si, inevitabil, pretul alimentelor va creste cu aproape 15 la suta pe parcursul acestui an. Majorarile tarifelor la electricitate, gaze naturale si alimente sunt suportate de toata populatia Romaniei, prin influenta Fondului Monetar International si a Uniunii Europene. Iesenii sunt insa cei mai nenorociti cetateni din tara pentru ca, pe langa aceste scumpiri la nivel national, in orasul celor sapte coline se scumpeste apa potabila, tarifele din pietele agroalimentare si, pe langa asta, autoritatile locale au inventat taxe noi pentru salubritate. In cazul apei potabile, ultima crestere de preturi a fost facuta chiar anul trecut, atunci cand iesenii au suportat o majorare de la 3,65 lei la 3,74 lei pentru un metru cub de apa rece consumat. Din nou, incepând cu 1 iulie 2013, tarifele pentru serviciile de apa si canalizare vor fi ajustate. Apa potabila are acum pretul de 3,97 lei pe metru cub, apa industriala costa 3,17 lei mc, iar pentru canalizare-epurare, iesenii platesc 2,89 lei pe mc. „Tarifele vor fi ajustate la serviciile de apa si canalizare începând cu 1 iulie 2013, având în vedere strategia de tarifare inclusa în Contractul de Finantare nr. 102208 din 09.08.2010 încheiat între SC ApaVital SA si Ministerul Mediului si Padurilor, pentru implementarea proiectului «Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata în judetul Iasi»”, a declarat Ion Toma, director general ApaVital Iasi.

Salubritatea

Taxele pentru salubritate au fost majorate de edilii Iasului la inceputul anului 2013. Acum, pe langa majorari, autoritatile au inventat si taxe noi pentru ieseni. Este vorba despre o taxa speciala de salubritate ce se impune celor care nu au incheiate contracte cu operatorul de salubritate al orasului. Taxa speciala de salubrizare pentru utilizatorii persoane fizice asociate este de 10,80 lei pe luna de persoana, cea pentru utilizatorii persoane fizice din gospodarii individuale este de 18,00 lei pe luna de persoana, iar cuantumul taxei speciale de salubrizare pentru utilizatorii persoane juridice este de 111,00 lei pentru un metru cub de deseuri.

Mai scump si la piata

Tot in Iasi, comerciantii din pietele agroalimentare vor achita noi taxe incepand din aceasta luna. Tariful de utilizare a tarabelor în pietele din Alexandru cel Bun, Nicolina, CUG, Hala Centrala, Independentei si Pacurari a fost majorat la 7 lei mp/zi. In pietele Dacia, Podu de Piatra, Tatarasi Sud, tariful la taraba a fost marit la 5 lei pe zi, aceeasi taxa urmand a fi aplicata si pentru pietele volante, târguri, obor, bazar sau talcioc. „Tarifele practicate în prezent de SC Ecopiata SA au ramas la nivelul stabilit în anul 2008, în pofida cresterilor de pret la utilitati si materiale de întretinere si curatenie utilizate în activitatea curenta a societatii, ceea ce face ca tarifele sa nu reflecte costurile reale aferente serviciilor prestate de catre SC Ecopiata SA”, sustine Cristi Starica, directorul Ecopiata.
Comentarii
    • ApaVital ,EonGaz,EonElectica si Salubris, cei mai mari HOTI. Ar trbui sa nu platim ,TOTI, o perioda de cel putin 3 luni sa vedem tot asa vor proceda?Sa luam exemplu de la TURCI sau de la BULGARI care stiu ce vor si ce sa ceara!Romanul este parsiv si vrea altii sa-i rezolve problemele si sa fie sclav!!!

  • Mie mi-a crescut leafa doar cu 5% cred ca si altora la fel sau deloc, acum mai cresc si preturile cu 10-15% la orice pentru toata lumea. SARACIE, la stiri e plin de tot felul de infractiuni legate de saracie, trafic de organe, droguri, arme, contrabanda, talharii, escrocherii, copii vanduti… Sanatatea e sub pamant, medicii fug din tara. Invatamantul a cazut, fug si profesorii din tara. Justitia e distrusa. Cei de sus traiesc din afaceri cu importuri sau cu marile corporatii (ei sunt protejatii), dupa ce au distrus in mod sistematic economia care era o piedica pentru importurile lor….Saracie!, Saracie!, Saracie!…..

  • E tare titlu ,, Incepand de astazi USL iubeste Iasiul,, ! Constat cu surprindere ca noii guvernanti nu reusesc sa faca nik! Incepand cu anul 2000 a trebuit sa ne reamintim de cei care au fost la guvernare, catologandu-i mai buni decat cei nou veniti ! In concluzie, ne afundam de tot, indiferent de guvernare : UE,FMI si tot neamul lor, ne distrug !

  • totul e varza mai ales in Iasi !O turma de inghesuiti e orasul nostru ,prostii pamantului … Un oras care n-a trait in democratie niciodata,un oras comunist cum e si conducatorii nostrii: un marlanoi si un playbou ..

  • Domnule Starica santem de acord sa majorati chiriile dar ce face Eco Piata cu banii? ca in piete nu se vede nimic tarabe ruginite ,mizerie etc

Adauga un comentariu