International

Scotland Yard, in alerta: Statul Islamic pregateste un atac enorm si spectaculos

Publicat: 07 mart. 2016
1

Statul Islamic pregateste un atac „enorm si spectaculos”, pe teritoriul britanic, in conditiile in care un numar fara precedent de femei si adolescenti sunt arestati pentru ca sunt apropiati de gruparea terorista, a avertizat luni comisarul Mark Rowley, seful Departamentului de Lupta impotriva Terorismului al Politiei britanice.

El a adaugat ca jihadistii incearca sa comita atacuri de proportii mai mari in toata lumea, dar ca Regatul Unit este una dintre principalele lor tinte.

Dupa masacrul de la Paris, din luna noiembrie, soldat cu 130 de morti, un scenariu similar este „urmatorul pas natural” pentru gruparea terorista, a precizat oficialul Scotland Yard.

Statul Islamic, care pana recent isi indemna militantii sa atace reprezentanti ai Politiei si Armatei, pune la punct in prezent „planuri pentru a ataca stilul de viata occidental”, a avertizat Rowley.

„In ultimele luni am inregistrat (…) mult mai multe planuri de a ataca stilul de viata occidental (…). Vedem o grupare terorista care are ambitii mari pentru atacuri enorme si spectaculoase”, a spus comisarul, care a descris Statul Islamic drept „o grupare terorista care actioneaza ca un cult, folosind propaganda pentru a radicaliza oamenii, care sa actioneze in numele sau”.

Mai mult, jihadistii incearca sa trimita in nordul Europei militanti care au fost antrenati in Siria. Acestia urmeaza sa comita atacuri, spune Rowley.

In noiembrie 2015, oficialul a anuntat ca un suspect de jihadism este arestat in fiecare zi, pentru a impiedica un atac terorist similar celor de la Paris. Circa 77% dintre cei retinuti erau britanici, 14% erau femei, iar 13% erau mai tineri de 20 de ani.
Adauga un comentariu