Eveniment-Social

Schimbari majore la Iasi. Ce se intampla in transportul public incepand de saptamana viitoare

Publicat: 16 sept. 2016
1

@ Din aceste zile, toate activele fostei regii de transport vor intra oficial in noua Companie de Transport Public @ Falimentul oficial al RATP a facut ca la nivelul transportului public sa fie operate o serie de schimbari @ In decembrie va fi demarata si licitatia pentru achizitia a zeci de autobuze noi

Regia Autonoma de Transport Public (RATP) Iasi a intrat oficial in faliment. Bunurile acesteia au fost transferate in noua societate ce va administra transportul public din municipiu, respectiv Compania de Transport Public (CTP). Autoritatile locale au aratat ca noua societate a devenit deja functionala si ca proiectul va fi pus la punct in aceste zile. Conducerea Primariei Iasi a aratat si ca noua companie va fi coordonata de Cristian Stoica.

„Cred ca a fost cea mai înteleapta decizie la care am asistat din partea unui judecator sindic. Astfel apar, cu adevarat, premisele modernizarii transportului public din Iasi. Am parcurs toate caile legale, atât din punct de vedere juridic, cât si economic, astfel încât Compania de Transport Public Iasi este functionala 100 la suta. Consiliul Local a avizat deja contractul si anexele sale. Astazi (ieri – n.r.) am emis dispozitia privind transferul bunurilor de la vechea la actuala companie de transport public. Au fost facute angajarile de personal, am achizitionat mai multe autobuze noi, care au fost direct transferate catre noua companie, a fost stabilit organul de conducere si am transferat doua milioane de lei pentru asigurarea functionarii pâna când vor face încasari. Conform statului, noua companie va fi condusa de catre Cristian Stoica, iar dupa încheierea procedurii de faliment a RATP, alaturi de el, dar pe functia de director, va veni Maricel Gherca. Iesenii trebuie sa stie ca nu exista nicio restrictie în utilizarea abonamentelor. Vor functiona ca si pâna acum, pâna în momentul schimbarii lor. În cursul acestei saptamâni vor fi editate si noile tichete de calatorie, care vor fi livrate la tonete pâna joia viitoare”, a spus primarul Mihai Chirica.

Edilul Iasului a aratat si ca municipalitatea va continua discutiile cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) in privinta contractarii imprumutului de 15 milioane euro pentru achizitia a 75 autobuze noi.

„Planul de modernizare a transportului comun va continua cu liniile de tramvai, pentru care vrem sa obtinem fonduri europene, unde avem alocate circa 49 milioane de euro, si cumpararea pachetului de autobuze prin împrumutul BERD. Ieri (joi- n.r.) am avut o întâlnire cu reprezentantii bancii. Am stabilit calendarul contractarii. Pâna în 15 octombrie se va finaliza contractul de împrumut, inclusiv avizul Comisiei de creditare a BERD, dupa care intram în aprobarea Consiliului Local, iar în luna decembrie vom putea organiza procedura de licitatie pentru achizitia de autobuze”, a mai spus Mihai Chirica.
Comentarii
 • Ii recomand primarului sa se gandeasca si la sistemul de compostare a biletelor,ca ne-am saturat de tacaneala infernala din tramvaie si autobuze. Lumea apasa cu simt e raspundere pe ele,de zici ca trebuie sa composteze o placa de metal,nu una de hartie. In Bucuresti e cu totul altfel,nu ne-am putea inspira e acolo?

 • lasati bucurestiu domnule mircea,,,au un sistem de validare ciudat ,,,greu de verificat cand vine controlul,,,prevede achizitii de aparatura individuala pentru fiecare controlor in parte,,si te arde de nu te vezi daca te simte ca nu esti bucurestean,,la noi este foarte bun sistemul nou de validare al biletelor,,,,mai sunt intradevar ,dar foarte putine compostoare din alea care se apasa cu mana,,dar vor disparea odata cu utilajele care vor fi scoase din uz,,,,sunt foarte bune validatoarele automate pe care le avem acum

 • Ati vazut noile autobuze Eurobus Diamond? Ati vazut ce rele sunt si cum se simte fumul de la ele? Ati facut o miscare foarte rea, achizitionand Eurobus Diamond, autobuzele respective sunt la fel de proaste ca cele de pana acuma. Cineva sa ia masuri legat de asta pentru a nu mai fi achizitioante Eurobus Diamond.

  • S-a achizitionat de la firma care a oferit pretul cel mai mic… Aceleasi doua firme se luptasera si la licitatia pentru primele 4 autobuze, avand in final castig de cauza ISUZU.

   BMC (reprezentantul marcii Eurobus Diamond) a contestat prima licitatie si a pierdut.

   A doua licitatie pentru 8 autobuze a fost castigata de Eurobus iar ISUZU a contestat decizia.

   Se observa cu ochiul liber diferentele dintre cele doua tipuri dar criteriul pretului cel mai scazut primeaza.

 • Dl Gherca a falimentat R.A.T.P. tot pe el il pui director ,cum sa nul pui ca sourile cu cine le faceai cind erai dir. tehnic crezi ca toti suntem o gramada de prosti .

Adauga un comentariu