Eveniment-Social

Schimbari majore in modul de alegere al directorilor de scoli si licee

Publicat: 13 aug. 2015
1

Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice (MECS) si Comisia pentru învatamânt, stiinta, tineret si sport din Senatul Romaniei au discutat si dezbatut o serie de prevederi care ar putea face parte din noul proiect ce vizeaza modificarea actualei Legi a Educatiei Nationale (LEN). Astfel, o serie de masuri vin direct in beneficiul cadrelor didactice si al scolilor. Acestia ar putea fi alesi doar de Consiliul Profesoral, scolile avand sansa de a fi depolitizate. In acest context, concursurile pentru posturile de directori vor fi organizate esalonat, din septembrie 2015, timp de 18 luni. Sunt aproximativ 20.000 de functii de conducere în sistemul de educatie preuniversitar romanesc pentru care trebuie organizat concurs, fiind în prezent ocupate prin delegare, în conditiile în care ultimul concurs a fost organizat în urma cu sapte ani.

Citeste si: 333 posturi de directori la scoli scoase la concurs in septembrie

In primele etape, se vor realiza competitiile pentru directorii de licee. Cele pentru ocuparea functiilor de conducere în scoli generale si gradinite vor fi organizate în ultima etapa, dupa reorganizarea unitatilor cu efective reduse. La nivelul intregii retele educationale publice din judetul Iasi sunt aproximativ 300 de manageri de gradinite, scoli gimnaziale, licee si colegii. Acestia au fost evaluati doar de catre Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ), anual, atat la nivel tehnic, cat si teoretic. De asemenea, acestia au sustinut si un interviu in fata unei comisii a ISJ din care a facut parte inclusiv inspectorul general. Mai departe, ei au continuat sa ocupe aceste functii doar in baza unor delegatii si nu a unui concurs organizat.

Citeste si: Aceasta intalnire ar putea decide soarta a sute de directori de scoli si licee din Iasi
Comentarii
  • cel mai bun sistem de numire a directorilor de preuniversitar este alegerea prin vot secret de catre colegii personal didactic , auxiliar , nedidactic si reprezentanti ai parintilor , persoane care stiu cel mai bine persoana corespunzatoare chiar daca alegerea este pe un an , doi ani etc .

Adauga un comentariu