Eveniment-Social

Scene socante si violente incredibile la concertul Bergenbier de la Palat – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 22 iul. 2013

@ Un grup de tineri, prezenti la concertul Bergenbier din fata Palatului Culturii, s-au dedat la fapte de o violenta extrema @ Indivizii au fost identificati, iar Inspectoratul de Politie al Judetului a declansat o ancheta penala

Iasul pare blestemat sa-si piarda toate simbolurile si monumentele valoroase. Dupa ce acum cateva luni, trei busturi au fost furate din Parcul Copou, la finalul acestei saptamani s-a petrecut un alt fapt incredibil. Ceea ce s-a dorit a fi o asa-zisa actiune muzicala s-a lasat cu fapte de o violenta extrema. 

Golania Prieteniei Bergenbier

Intitulat pompos „Zilele Prieteniei„, evenimentul organizat la finalul acestui week-end in Piata Palatului Culturii s-a transformat intr-o actiune golaneasca. Asta si cu „sprijinul” organizatorilor, producatorul marcii de bere Bergenbier. Un monument cu o incarcatura istorica aparte, situat in zona, a fost vandalizat cu brutalitate. Este inadmisibil cum Primaria, cea care a aprobat manifestarea, nu a asigurat un minimum de paza, astfel incat un asemenea incident sa fie prevenit. Atat Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) cat si Directia Judeteana de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National (DJCCPCN) au intervenit, demarand o ancheta in acest caz. „Am fost astazi (ieri – n.r.) la fata locului! Monumentul este inscris pe Lista Nationala de Patrimoniu. Am inteles ca sambata (20 iulie – n.r.), indivizii care au facut acest gest incalificabil au fost prinsi si anchetati. Noi vom face toate solicitarile oficiale catre organele abilitate, pentru a se lua masuri. Este un caz de dosar penal, ce tine de distrugerea unui monument de patrimoniu”, a declarat Virgil Babii, directorul DJCCPCN. Politia a declansat o ancheta penala si urmeaza sa aplice masurile legale. „Ieri (duminica, 21 iulie 2013 – n.r.), membrii unui echipaj de Politie, care patrulau in zona si asigurau ordinea la concertele care au avut loc in fata Palatului Culturii, s-au autosesizat cu privire la vandalizarea acestui monument. Astfel, au fost ridicate si anchetate patru persoane care au comis aceasta fapta. La acest moment nu detinem mai multe informatii, insa vom reveni cu detalii referitoare la ce sanctiuni se vor aplica”, a precizat Anca Vijiac, purtator de cuvant al IPJ.

Regrete eterne la Primarie

Pe de alta parte, iesenii din zona s-au plans ca nu s-au putut odihni din cauza zgomotului foarte puternic, dar si din cauza ca din lipsa unor toalete, oamenii si-au facut nevoile pe la coltul blocurilor si pe spatiile verzi. In fata acestei realitati crunte, reprezentantii de la Palatul Roznovanu au oferit un raspuns amuzant. „Municipalitatea a fost doar partener in organizarea acestui eveniment public, la fel cum a fost si in cadrul altor manifestari de acest gen care au avut loc la Iasi. Primaria nu are nicio legatura cu persoanele lipsite de moralitate si care s-au pretat la acest gest! Vandalizarea placii memoriale este chiar mai grava decat furtul busturilor de bronz din Copou. Gestul pe care l-au facut indivizii nu le face cinste, indiferent daca sunt din oras sau nu!”, a declarat Lucian Schiopu, reprezentant al Primariei. 

Importanta istorica a monumentului

Placa memoriala vandalizata marcheaza locul in care a fost Hotelul St. Petersburg, unde s-a redactat Proclamatia de la 1848 (27 martie) si figureaza la pozitia 1.573, cod lista IS-III-m-B-04316 – Lista monumentelor istorice publicata in Monitorul Oficial. Ca trecut istoric, Hotelul Petersburg este legat de un important eveniment ce a marcat Istoria Moderna a Romanilor. Este vorba despre Revolutia de la 1848, cand romanii au cerut democratizarea guvernarii, drepturi si libertati cetatenesti, abolirea privilegiilor, rezolvarea problemei taranesti, autonomia reala, unire si independenta. In Moldova, miscarea revolutionara a fost denumita „Revolta Poetilor”, fiind concretizata prin semnarea unei petitii, ce a fost redactata in cadrul unei intalniri ce a avut loc tocmai la Hotelul Petersburg, cu stirea domnitorului Mihail Sturdza, in data de 27 martie. „Caracterul protestatiei din 27 martie 1848 de la Iasi se potrivea cu locul ei de desfasurare, Hotel St. Petersburg, stabilimentul de gen cel mai luxos din Iasi, unde trageau mai toti strainii si care reprezenta unul din capetele traseului de promenada al iesenilor, celalalt fiind Gradina Copou. În fata hotelului tinut de un evreu botezat, pe care, dupa N. A Bogdan si Eugen I. Paunel, l-ar fi chemat Conrad Regensburg, cânta, la zile anumite, fanfara militara, compusa din indigeni, sub conducerea unui capelmaistru neamt si înauntru functiona o cofetarie, unde se serveau treizeci de feluri de prajituri, adunând în fiece duminica si la alte zile mari, o multime de grupuri, printre care si câtiva boieri. Se întelege ca locul era foarte familiar iesenilor, protipendadei, bonjuristilor, dar si târgovetilor mai de rând, iar salile mari de la parter, singurele din Iasi, în cladirile publice, unde încapeau multi oameni, erau locul cel mai potrivit de adunare pentru o miscare revendicativa, care, departe de a fi populara, dorea sa lase impresia de ordine si chibzuiala, fara agitatii revolutionare”, a precizat lect. univ. dr. Nelu-Cristian Ploscaru, de la Catedra de Istorie Moderna a Românilor si Universala, Facultatea de Istorie a Universitatii Al. I. Cuza (UAIC).
Comentarii
  • ASTA SE INTIMPLA NUMAI DIN CAUZA LUI NEKITA PENTRU CA ORGANIZEAZA SAU APROBA ORGANIZAREA A DIFERITE BETIVANELI SI BILCIURI SATESTI TOCMAI IN CENTRUL ORASULUI.ACESTEA AR TREBUI ORGANIZATE TOCMAI PE ISLAZUL COMUNAL MIRONEASA. MULTUMIM DIN INIMA PARTIDULUI {USL, CARE IUBESTE IASUL} SI STIMATULUI SAU CONDUCATOR.

    • Ce treaba are Nichita in toata povestea asta , mai dobitocule?! Ma uit si la postarile imbecililor de sub tine si nu-mi vine sa cred cat de proasta e natia romaneasca. Baaaaaaai, mergeti in padure bai ! Duceti-va-n munti ! Sau la stana la pasunat cu oile . Daca natia romana asa-i construita ce vina are primarul? De unde sa anticipeze primarul simtul civic al unor dereglati ? Astia sunt adolescentii romani , educati de decreteii comunisti : oameni care se **** si pisa la colt de bloc , care vandalizeaza tramvaiele si statiile de tramvai . Marea majoritate a tinerilor de azi sunt odraslele celor care au prins adolescenta in timpul lui Ceausescu . E educatia data de niste parinti dobitoci altor dobitoci . E vorba de educatie aici si spirit civic . Nu de decizii ale primarului . Sunteti niste prostalai toti cei care ati postat sub mine si acuzati primarul pentru faptele altor prostalai ca voi

  • nikita e in concediu.isi face de caP CHIRICA.SE CREDE STAPANUL ORASULUI.EL ARE IN TOTDEAUNA DREPTATE.UN SLUGOI SI UN PARVENIT UN NIMIC……IESENI TREZITI-VA..

  • auzi taranoiul de Nikita in concediu dar unde a muncit putoarea ??!! poate o sa vada si el in concediu cum arata un oras civilizat sa-i mai vina mintea la cap

  • In acest oras ne aducem aminte de monumente doar in momente triste, cand sunt furate sau vandalizate ! Ca si handicapatii care au furat si distrus tabloarile celebre, Iasul e plin de ignoranti, care cu o bere ieftina se cred super-destepti !

  • De ce nu dati fotografiile tampitilor? Si numele. Sa-i stie toata lumea cat sunt de tari! Cand e vorba de vreo victima a unor abuzuri nu aveti nici o jena sa-i dati numele si sa postati fotografii. Pe astia de ce-i protejati?

  • Dar oare basul de la boxele alea nu degradeaza cladirile de patrimoniu (palatul culturii,biserica nicolae,cum de s a gandit sa le dea autorizatie tocmai in buricul orasului.

  • :))scene SOCANTE, violenta si brutalitate … :)))=))) mama, va dati seama? a venit razboiul, mii de vieti masacrate la concert din cauza basului. treziti-va ca ati inceput sa visati deja.

  • VINA PRIMARULUI ESTE CA DA APROBARE LA ASEMENEA MANIFESTARI DOROHOIENE, SATESTI. IN CEEA CE PRIVESTE EDUCATIA PROASTA A COPIILOR TAI ASTA E PROBLEMA TA. DAR SE VEDE CLAR CA ESTI UN PUPINCURIST A LUI NEKITA. SI NU SINGURUL.

Adauga un comentariu