Eveniment-Social

Scene de groaza pe strazile Iasului. Mult sange si locuri care te vor inspaimanta – FOTO

Publicat: 02 aug. 2015

@ Este vorba de secvente care s-au petrecut, de-a lungul anilor, pe strazile Iasului @ Ele sunt invaluite in mister si legenda si acum @ Mii de ieseni au ramas profund impresionati ca, in locuri pe langa care trec zilnic, s-au petrecut asemenea fapte @ Povestile ce tin de acestea au fost cercetate inclusiv de istorici

Cu siguranta, de-a lungul ultimelor secole, in orasul Iasi au avut loc o serie de evenimente extrem de interesante! Ele sunt legate direct fie de cladiri importante ale urbei, fie de personaje, sau momente inedite. In jurul acestora au fost tesute si o serie de legende, unele dintre ele demontate de catre cercetatori si istorici.

Citeste si: O moarte ingrozitoare a marcat acest loc! Totul este invaluit in mister – GALERIE FOTO

Executii sangeroase si bordeluri faimoase in Podu Ros

In acest plan, una dintre cele mai interesante povesti de acest gen este legata de denumirea cartierului Podu Ros. Aici exista trei legende care privesc zona. Una dintre ele pleaca din perioada medievala si este legata de executiile sangeroase care erau practicate impotriva celor care incalcau legea. Astfel, pe actualul amplasament al Pietei Unirii, in urma cu peste doua secole, ar fi fost loc public de condamnare a celor anchetati. De aici, ei erau transportati cu carele pana in Podu Ros si unde mare parte dintre ei erau decapitati si aruncati in raul Bahlui. De aici si una dintre teoriile legate de ideea ca aceasta zona a fost numita „rosie”. Mai departe, se spune ca in acest cartier ar fi fost foarte multe bordeluri care, la ferestre, aveau perdele si felinare rosii. Cercetatorul Mircea Ciubotaru demonteaza toate aceste variante. „Practic, dupa cercetarile facute, Podu Ros este cunoscut prin simplu fapt ca era vopsit in rosu, iar celelalte explicatii nu sunt reale”, a reliefat acesta.

Citeste si: Marire si decadere! Iata cum arata acum locul unde-si dadeau intalnire bogatasii Iasului – FOTO

Targu Cucu, loc de intalnire a marilor contrabandisti

O alta denumire interesanta a unei importante zone aglomerate din Iasi este si Targu Cucu. De precizat ca, inclusiv pana la finalul secolului al XVIII-lea, acesta era denumit Targul Fainii, deoarece aici era o activitate comerciala extrem de dezvoltata. Unii au crezut ca numele ar fi fost dat plecand de la pasarile care „concertau” in copacii existenti, aici, in numar foarte mare. „Sintagma vama cucului, care în argoul contrabandistilor desemna locurile ascunse de trecere peste granita sau pe lânga orice loc unde se platea o vama, pare a fi in relatie cu Târgul Cucului, denumire metaforica pentru un loc în care, din cauza îmbulzelii, micii si numerosii vânzatori, în majoritate evrei, puteau evita plata taxelor de târg, practicând un comert la limita legalitatii”, considera Mircea Ciubotaru.

Citeste si: Scene teribile petrecute intr-o serie de imobile din Iasi! Dovezile sunt uluitoare

Temnitele crunte din subsolurile Curtii Domnesti

Si actualele vestigii existente sub Palatul Culturii de astazi ascund o serie de povesti extrem de incitante. Aici existau, pana la 1900, o serie de beciuri unde erau inchisi cei care nu se supuneau „regimului”. „Pe vremuri, atat domnite sau boieri, dar si oameni de rand care nu se supuneau oranduirii domnesti erau aruncati in pivnitele existente la Curtea Domneasca. Ei erau lasati aici, uneori, timp indelungat sau pana cand isi mai aducea cineva aminte de ei. Multi aici mureau si nu se mai stia nimic de ei”, arata si Bobi Apavaloaie, istoric medievist iesean.

Citeste si: Scandalos! Simbolurile Iasului sunt lasate in paragina

Crunta poveste a calaului Gavril Buzatu
 
O alta poveste inedita si misterioasa a fostei capitale a Moldovei este legata de faimosul calau al urbei, Gavril Buzatu. Acum, toata lumea a auzit de faimoasa Casa a Calaului din zona Manta Rosie – Bulevardul Poitiers! Totusi, locul unde acesta isi facea „treaba” este situat intr-o zona centrala a orasului, in Fundatie. Este vorba de Corpul E, unde se deruleaza cursuri pentru studentii Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC). Conform datelor oferite de Directia Judeteana pentru Cultura (DJC) aici a functionat prima inchisoare a Iasului, iar imobilul este de patrimoniu si denumita „Casa Canano„. „La singura inchisoare a orasului de pe strada Pacurari ajungeau toti cei care aveau probleme cu legile vremii. Odata sositi aici, toti detinutii ajungeau pe mana calaului Gavril Buzatu. Acesta era si el la randul lui un hot si un criminal care, pentru a scapa de pedeapsa, indeplinea toate dispozitiile curtii. Dintre zidurile inchisorii foarte putine persoane mai puteau iesi pentru a vedea soarele. Printre oamenii importanti ai vremii care au stat in inchisoarea din centrul Iasului poate fi amintit si Neculai Rosetti Roznovanu care voia tronul Principatelor Romane. De asemenea, aici a fost incarcerat si bogatasul Alecu Beldimari”, se arata in documentele DJC.
Comentarii
  • si cel mai important si infricosator loc e mitropolia care raspandeste minciuna in capurile oamenilor,mai mult ca sigur acuma aia care slujesc acolo habar n-au ce fac si cred ca fac bine,sunt cei mai fricosi oameni de pe pamant

  • Si mai este un loc de groaza, care a distrus si distruge vietile a mii de ieseni – Primaria cu coruptii si idiotii ei (tei, primar, etc)

Adauga un comentariu