Actualitate

Scenariul apocaliptic pentru orasele si comunele judetului Iasi – FOTO

Publicat: 23 iul. 2012

@ Inchiderea gropilor de gunoi de la Pascani si Targu Frumos a prins pe picior gresit autoritatile judetene care desi au avut la dispozitie fonduri europene nu au depus un proiect in ultimii ani pentru realizarea unui depozit ecologic in centrul judetului @ Zeci de comune si trei mari orase din judet, Pascani, Targu Frumos si Harlau nu au unde sa depoziteze gunoiul @ Desi primarii nu vor sa recunoasca de frica unor amenzi de la Garda de Mediu, locuitorii comunelor au inceput sa arunce deseurile menajere pe unde apuca @ „Am cerut o prelungire de 6 luni de la Ministerul Mediului pentru depozitul de gunoi de la Targu Frumos. Asteptam raspuns”, a declarat Ioan Vatamanu, primarul orasului Targu Frumos

Scenariu apocaliptic pentru zeci de comune si orase din judetul Iasi. Pentru ca au fost inchise gropile de gunoi de la Pascani si Targu Frumos, zeci de localitati din judetul Iasi nu mai au unde sa depoziteze deseurile menajere. Gropile au fost inchise deoarece nu respecta normele europene in domeniu. Autoritatile judetene au fost avertizate de mai bine de cinci ani ca vor fi inchise gropile de gunoi, dar nu au luat niciun fel de masuri. Autoritatile judetului, in special Consiliul Judetean, au avut la dispozitie fonduri europene in vederea amenajarii unor depozite pentru deseuri care sa respecte normativele Uniunii Europene. Singura groapa de gunoi care a primit avizul Uniunii Europene este cea amenajata de municipalitatea ieseana la Tutora. Insa pentru comunele aflate la limita sudica a judetului, chiar si pentru orase precum Harlau, Targu Frumos si Pascani, transportul deseurilor la groapa de gunoi de la Tutora este o operatiune foarte costisitoare. De asemenea, s-a luat in calcul faptul ca daca s-ar transporta deseurile la Tutora, locuitorii comunelor vizate ar trebui sa plateasca tarife foarte mari greu de suportat. Pentru moment, de cateva saptamani de cand s-a inchis groapa de gunoi de la Targu Frumos, primarii au gasit o solutie provizorie. De exemplu, primariile oraselor Targu Frumos, Harlau si Pascani au incheiat contracte cu firmele de salubritate de la Roman deoarece platesc un pret mult mai mic decat daca ar fi transportat deseurile pana la Tutora. „Noi aveam aproape 100 de kilometri pana la groapa de gunoi de la Tutora. Am incheiat contract cu cei de la Roman care ne cer un tarif de 21 de lei fara TVA pentru un metru cub. Daca am fi incheiat contract cu groapa de la Tutora ar fi trebuit sa platim 26 de lei fara TVA pe metru cub la care s-ar fi adaugat cheltuielile de transport. De la Harlau pana la intrarea in Iasi, in Pacurari avem o distanta de 75 de kilometri. Nu stiu ce vom face cand se vor inchide si gropile de gunoi din judetul Iasi”, a declarat Constantin Cernescu, primarul orasului Harlau.

O solutie provizorie

Incheierea unor contracte cu firmele de salubritate din judetul Neamt este provizorie deoarece in curand vor fi inchise si gropile de gunoi de la Roman, Targu Neamt si Piatra Neamt. „Noi la Motca suntem mai aproape de judetul Neamt. Este foarte departe pentru noi groapa de la Tutora. Si mai sunt si alte comune in aceasta situatie. Ar trebui amenajata o groapa de gunoi ecologica in centrul judetului. Astfel ar putea plati un tarif decent toti locuitorii comunelor din aceasta zona”, a declarat Serioja Hobinca, primarul comunei Motca.
Pentru primariile din Iasi, incheierea unor contracte cu firme de salubritate din alt judet este extrem de dificila. „Firma de salubritate nu vrea sa incheie contracte decat cu primaria. Nu vor sa incheie contracte cu beneficiarii adica cu proprietarii gospodariilor pentru ca se recupereaza mai greu banii. Asa incheie contract cu primaria si stie ca are de luat bani dintr-un singur loc. Insa legea nu ne permite noua primariilor sa platim in locul beneficiarilor. Nu stiu ce vom face. Vom lua in discutie in Consiliul Local introducerea unei taxe de salubritate. Dupa ce se vor inchide si gropile de gunoi din Neamt nu stiu ce vom face. Este absolut necesara o groapa de gunoi in centrul judetului undeva pe langa Targu Frumos”, a declarat Vasile Buzatu, primarul comunei Todiresti.

Intr-o situatie asemanatoare se afla si comuna Cotnari. „Suntem si noi intr-o situatie destul de delicata. Negociem acum cu o firma de la Piatra Neamt. Inca nu am incheiat niciun contract. Vor sa le platim 40 de milioane lei vechi pentru fiecare masina incarcata cu gunoi care pleaca din comuna”, a declarat Vasile Baeanu, primarul comunei Cotnari.

Ce este de facut?

Reprezentantii Agentiei de Protectia Mediului au subliniat inca o data faptul ca au atentionat autoritatile de ani de zile ca se va ajunge la o asemenea situatie. Deocamdata autoritatile nu au nicio solutie. S-au luat in calcul doar niste solutii provizorii. Intre timp, desi primarii recunosc cu jumatate de gura, locuitorii judetului au inceput sa arunce deseurile menajere pe unde apuca. Daca se va continua in acest ritm judetul Iasi se va umple de gunoaie. „S-a luat in discutie aprobarea unui alt depozit temporar la Roman. Au fost discutii la nivelul administratiei judetului. In anumite zone din judet vor fi amenajate statii de transfer urmand ca in final deseurile sa ajunga la Tutora. Acolo unde se vor gasi gunoaie pe strazi si pe campuri, Garda de Mediu va aplica amenzi. Noi avertizam de ani de zile autoritatile ca urmeaza sa fie inchise gropile de gunoi neconforme”, a declarat Danut Pirchiu, directorul Agentiei de Protectie a Mediului.

Prelungire la Targu Frumos

O alta solutie temporara este cea adoptata de primarul orasului Targu Frumos, Ioan Vatamanu, care a solicitat ministrului Mediului, Rovana Plumb, prelungirea termenului de functionare a gropii din oras cu 6 luni. Ministerul a promis ca va oferi un raspuns zilele acestea. „Asteptam aprobare de la Minister. Daca ni se aproba vom permite si celorlalte comune sa aduca deseurile la Targu Frumos”, a declarat primarul Ioan Vatamanu.

 Vom reveni.
Comentarii
  • Din pacate,asistam la o proasta organizare,din partea administratiilor locale !Nu se fac proiecte,nu se cunosc prioritatile,nu se manifesta interes fata de problemele cetatenilor !Iata de ce este nevoie de o noua impartire administrativ-teritoriala a tarii!Avem prea multi „sefi” si prea putini executanti !Amenzile date de Garda de mediu,facultativ,nu sunt suficiente !Ar trebui ,ca cei vinovati,sa raspunda penal !

  • Costachel,ai mare dreptate! ar trebui trasi la raspundere, penal,cei responsabili. la Tg Frumos a venit un tip din Israel si ne-a prpus sa ne faca o groapa ecologica moderna, cu statie de biogaz, etc.dar noi pdl-istii si psd-istii ne-am opus. asa ca trebuie luat procesul-verbal de la sedinta de Cl de atunci si facuta publica, chiar daca suntem si noi, cumatreii vinovati! o sa vedeti pe lista si pe actualul primar vatamanu, care a votat impotriva cu ambele maini, tipand prin sala ca e o smecherie a lui Tataru. cetateni, cereti sa va fie aratat procesul-verbal de la acea sedinta si ve-ti vedea cine nu a vrut sa avem groapa ecologica! apoi luati-i la paruit pe nevolnici. a votat impotriva psd si pdl, ca sa stiti!

    • D-le tovaras tatarist care te semnezi colotin plus miron: iN PRIMUL RAND DUMNETA ESTI IN COPAC CU LIMBA ROMANEASCA SCRISA! Anumite forme de imperativ se scriu fara cratima. Mai cultivati-va si ve-ti(„:))))”!)intelege. Si 2 Consiliul judetean avea (are?) un master plan de mangement al deseurilor. Singura groapa de gunoi ecologica (conforma, etc) pt jud Iasi era perevazuta sa fie la Tutora, in restul judetului trebuiau infiintate Statii de selectare si transfer (probabil si la TG). La Tutora ar fi trebuit sa ajunga doar deseurile nereciclabile.

  • Vinovat de aceasta situatie este venerabilul Simirad Costica.Organele abilitate sa il aresteze si ancheteze caq sa afle dece nu si-a facut datoria fata de judet. Sa restituie salariile primite pe perioada ultimilor patru ani.

  • Iata cine da solutii Vasle Buzatu, primar de Todiresti unde de multi ani gunoiul se arunca la marginile satului si nu vede nimeniA fost cineva sa verifice spre Tabara ,sprepadurea Stroesti unde sunt tone de gunoi aruncate. Dar in spatele primariei ,al scolii sau a fostului magazin sau CAP ,a vazut cineva cat gunoi este? Sa le fie rusine celor care administreaza comuna in frunte cu acest Buzatu!

  • prosti, nesimtiti putori care nu fac nimic toata ziua si la * ani dau de baut pentru ca alti prosti sa ii voteze. locuitorii din localitatile respective au liderii care ii merita si merita ceea ce li se intampla

Adauga un comentariu