Eveniment-Social

Scena s-a petrecut in curtea unei biserici din centrul Iasului. Dezvaluiri in premiera – GALERIE FOTO

Publicat: 27 apr. 2015

@ Chiar in aceste zile, langa o mare cladire-simbol din oras, au loc o serie de evenimente deosebite @ Detaliile sunt de o importanta aparte pentru intreaga comunitate locala, cat si pentru cea nationala @ Foarte probabil, in viitor, aici s-ar putea gasi dovezi extrem de importante, legate de un moment religios si istoric unic in toata zona Moldovei

De doar cateva zile, lucrarile de reabilitare si restaurare la Catedrala Mitropolitana din Iasi au intrat intr-o noua faza! Totul are loc in cadrul proiectului intitulat „Valorificarea turistica a Ansamblului Mitropolitan din Iasi”, cod SMIS 10904, finantat în cadrul Programului Operational Regional (POR) 2007-2013. „In data de 27.04.2015 au fost demarate lucrarile la constructia, reabilitarea si modernizarea aleilor din incinta Ansamblului Mitropolitan în vederea facilitarii accesului turistilor catre monumentele istorice. Obiectivul general al proiectului este: reabilitarea si valorificarea infrastructurii turismului cultural-istoric si religios din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est în vederea stimularii cresterii economice regionale. De asemenea, sunt sunt propuse urmatoarele categorii de lucrari: consolidarea si restaurarea cladirilor monument istoric din incinta Ansamblului Mitropolitan, restaurarea si remodelarea plasticii fatadelor Catedralei Vechi Sf. Gheorghe si a Resedintei Mitropolitane în vederea asigurarii unei imagini unitare ansamblului, iluminatul arhitectural al Ansamblului Mitropolitan, lucrari de amenajare peisagistica sau constructia, reabilitarea si modernizarea aleilor din incinta în vederea facilitarii accesului turistilor catre monumentele istorice, respectiv restaurarea catapetesmelor din Catedrala Mitropolitana si din Catedrala Veche Sf. Gheorghe”, a precizat Geanina Postolachi – manager proiect pe Sectorul Fonduri Externe in cadrul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Arheologii, in cautarea celei mai vechi biserici ortodoxe din Iasi

Dincolo de toate acestea, de supravegherea sapaturilor arheologice se ocupa lect. univ. dr. Vasile Cotiuga, coordonatorul Platformei ARHEOINVEST de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC). Acesta, cu ajutorul unei aparaturi ultramoderne investigheaza tot ceea ce se afla sub structura actualei constructii, dar si in curtea sa. „Avand in vedere ca in anii 1960 – 1970, comunistii au facut o serie de constructii aici, urmeaza sa analizam intreaga situatie. Lucrarile se deruleaza in conditii foarte bune si cu toate autorizatiile de la institutiile abilitate. Desigur, in acest areal ar trebui sa se regaseasca si cea mai veche biserica de rit ortodox din zona Moldovei, respectiv Biserica Alba. Asteptam sa vedem ce se va intampla in viitor”, a spus Cotiuga. Catedrala, cu hramul Sfânta Parascheva, Întâmpinarea Domnului si Sfântul Mucenic Gheorghe, a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice, având codul de clasificare cod LMI IS-II-m-A-04069.0. Istoric, ideea înaltarii unei biserici mai mari, monumentale, la Iasi, i-a apartinut domnitorului Mihail Sturdza (finantator prinicipal – n.r.) si mitropolitului Veniamin Costache.

Citeste si: Au iesit la suprafata secretele ascunse de Mitropolia Moldovei si Bucovinei – GALERIE FOTO EXCLUSIVA

„Hrisovul domnesc din 8 august 1826, emis de Ionita Sandu Sturdza, Domn al Moldovei între 1822-1828, privind lucrarile de proiectare si construire a noii biserici, este considerat a fi actul de nastere al Catedralei Mitropolitane. Edificiul actual a fost ridicat pe locul unde s-au aflat doua biserici mai vechi: Biserica Alba, din secolul al XV-lea, si Biserica Stratenia, din secolul al XVII-lea. S-a lucrat mai întâi, între anii 1833 si 1839, dupa planurile arhitectilor Gustav Freywald, Bucher si Mihail Singurov. Pe 23 mai 1857, bolta centrala s-a prabusit, biserica ramânând nefolosita în urmatoarele doua decenii. În anul 1880, mitropolitul Iosif Naniescu a pus a doua piatra de temelie si, cu sprijinul autoritatilor statului, lucrarile s-au încheiat în anul 1887”, se arata in datele istorice oficiale.

Citeste si: EXCLUSIV! Un impostor vrea sa distruga Mitropolia Moldovei si Bucovinei – FOTO

Citeste si: EXCLUSIV! Descoperiri arheologice surprinzatoare in subsolurile Mitropoliei – GALERIE FOTO IN PREMIERA




Adauga un comentariu