National

Scandalul Volkswagen a ajuns si in Romania. RAR verifica toate masinile provenite din strainatate

Publicat: 22 sept. 2015
1

Registrul Auto Roman (RAR) verifica toate masinile provenite de pe pietele externe, insa in Romania nu a intrat niciun autovehicul din SUA marca Volkswagen, produs in perioada 2008 – 2015, au declarat reprezentantii autoritatii.

„In Romania, constructorul nu poate sa zica ca indeplineste (standardele de noxe n.r.) pentru ca trebuie sa vina la autoritate sa ii confirme ca le indeplineste. Daca ar fi venit masini din SUA acestea ar fi trebuit sa faca testul dinamic la RAR, care este obligatoriu. Acolo se remasoara masina. Degeaba avea trecut in acte un nivel de noxe pentru ca aici s-a remasurat. La testul dinamic asta se face, se face masuratoarea de noxe”, au precizat reprezentantii RAR.

Potrivit surselor citate, in SUA fiecare constructor isi face propriile masuratori.

„Acolo este self-certification. Fiecare constructor isi face el, stie ce standarde trebuie sa indeplineasca. Producatorul zice ca le indeplineste ca isi face singur masuratorile si cand apare un control de la stat atunci se dovedeste daca sunt sau nu reale”, au aratat sursele citate.

In primele opt luni ale anului in curs, inmatricularile de autoturisme noi si second-hand marca Volkswagen au ajuns la 49.486. Din acestea, 4.675 au fost masini noi, in crestere cu 16% fata de perioada similara din 2014, iar 44.811 unitati au fost second-hand, potrivit statisticii Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor /DRPCIV/.

Volkswagen, cel mai mare producator auto din lume, este acuzat ca ar fi manipulat rezultatele testelor autoritatilor SUA legate de emisiile vehiculelor comercializate de grupul german prin instalarea unui software care permitea masinilor sa indeplineasca standardele referitoare la poluare in timpul testelor dar nu si in timpul operatiunilor normale. Din acest motiv nivelul poluarii era mai ridicat, sustine Agentia pentru Protectia Mediului din SUA (EPA).

Reprezentantii VW au recunoscut ca au falsificate datele la testele din SUA privind emisiile vehiculelor si au anuntat ca ar putea fi afectate 11 milioane de vehicule vandute in intreaga lume.

Aproximativ 482.000 de vehiculele diesel produse in perioada 2008 — 2015 sub brandurile Volkswagen si Audi includ acel software destinat sa modifice nivelul emisiilor, a anuntat EPA. Amenzile totale ar putea ajunge la 18 miliarde de dolari (16 miliarde de euro) sau 30.000 de dolari per vehicul.

Reparatiile vor fi efectuate de VW, ceea ce va majora costurile companiei. Sunt vizate modelele produse in ultimii sapte ani, inclusiv Jetta, Beetle, Golf, Passat si Audi A3.

Oficiali din Germania si Franta au anuntat marti ca investigatiile anuntate de autoritatile de reglementare din SUA, care au acuzat Volkswagen de instalarea unor sisteme electronice speciale pentru evitarea standardelor referitoare la poluare, ar trebui extinse pentru a include intreaga industrie auto.

Actiunile Volkswagen inregistrau marti la bursa un declin de 17,5%, la 110,20 euro, comparativ cu o scadere de 20% luni, dupa ce compania a anuntat provizioane de 6,5 miliarde de euro pentru a acoperi costurile legate de scandalul poluarii.

Din cauza declinului actiunilor, VW a pierdut luni aproximativ 15 miliarde de euro (16,9 miliarde de dolari) din capitalizarea de piata. In acest an, titlurile companiei au scazut la bursa cu 41%.

Publicatia ‘Tagesspiegel’ a anuntat marti, citand surse din Board-ul de supraveghere al companiei germane, ca directorul general al Volkswagen, Martin Winterkorn, va fi demis in urma acuzatiilor autoritatilor din SUA privind instalarea unor sisteme electronice speciale, pentru evitarea standardelor referitoare la poluare, la masinile diesel comercializate de cel mai mare producator auto din lume.
Adauga un comentariu