Actualitate

Scandalos! Simbolurile Iasului sunt lasate in paragina

Publicat: 24 iul. 2014
1

@ Zeci de monumente istorice stau sa se prabuseasca sub ochii iesenilor @ Desi sunt protejate de lege, aceste cladiri au ajuns bataia de joc a proprietarilor actuali, care le-au abandonat total

Zeci de monumente istorice din judetul Iasi arata ca dupa razboi. Distruse in timp de proprietari, imobilele trecute pe lista monumentelor istorice stau sa se prabuseasca. Directia pentru Cultura a Judetului Iasi a aratat ca in aceasta situatie sunt si cladiri simbol ale orasului, dar si alte cateva zeci de case trecute pe lista monumentelor care fie s-au degradat in timp, fie au fost culcate la pamant de diversi proprietari. Conform Directiei de Cultura, Filarmonica Moldova„, Biblioteca Judeteana Gh. Asachi„, Muzeul de Arta, Muzeul Etnografic, Muzeul de Istorie, Muzeul de Stiinta si Tehnica sunt închise temporar sau îsi desfasoara activitatea în conditii improprii. In aceste situatii se mai afla si Fabrica de Caramida Ciurea, Fabrica de Tigarete sau Uzinele Nicolina. „Directia de Cultura a emis mai multe avize necesare în vederea obtinerii autorizatiilor de restaurare, consolidare sau de construire în zonele protejate. Astfel, in anul 2013 am emis 258 de avize, dintre care 9 au fost pentru monumentele istorice, iar in anul 2014 am emis 155 de avize, dintre care 10 pentru monumentele istorice”, a spus Virgil Babii, directorul Directiei Judetene pentru Cultura Iasi.

Acesta a aratat ca mai multe monumente istorice din judet au fost distruse in timp de catre noii proprietari si ca acestia inca nu au fost trasi la raspundere. „În scopul îndeplinirii atributiilor ce le revin, potrivit legislatiei referitoare la protejarea patrimoniului cultural national, Inspectoratul Politiei Judetene Iasi si Directia Judeteana pentru Cultura Iasi au convenit sa încheie un plan de masuri. Obiectul acestuia îl constituie crearea unui cadru de colaborare extins – potrivit atributiilor ce revin partilor, acordarea sprijinului reciproc sub aspectul schimbului operativ de date si informatii, organizarii si executarii unor actiuni comune pentru prevenirea si combaterea faptelor ilegale în domeniul protejarii patrimoniului cultural, national mobil si imobil”, au mai mentionat reprezentantii Directiei de Cultura Iasi.
Comentarii
  • FABRICA DE BERE DIN PACURARI CARE APARE IN IMAGINE, DEJA NU MAI EXISTA; E COMPLET RASA. CHIAR ASA DE BLEGI SUNTETI DOMNILOR ALESI LOCALI?

Adauga un comentariu