Actualitate

SCANDALOS! Rasturnare de situatie! Coruptii Iasului scapa de puscarie. Justitia a fost calcata in picioare

Publicat: 22 iun. 2016
1

@ Parlamentarii ieseni condamnati de instantele de judecata pot sta linistiti @ Parlamentul a votat ca acei deputati si senatori ce si-au angajat rudele din bani publici si care deja au fost condamnati la inchisoare sa fie lasati in pace @ Mai multi parlamentari ieseni, cu trecut tenebros si deja condamnati de magistrati, isi pot vedea in continuare linistiti de afacerile cu statul roman, in urma acestei decizii

Momente scandaloase petrecute in plenul Parlamentului Romaniei. Deputatii penali care au primit condamnari la inchisoare pentru ca au incasat ilegal din banii statului pot dormi linistiti. Colegii acestora din Camera Deputatilor si din Senat au reusit sa initieze un proiect de lege prin care parlamentarii penali care si-au angajat rudele la cabinetele personale sa fie exonerati si pedeapsa sa li se stearga cu buretele. Cum s-a ajuns la asa ceva? Practic, senatorii si deputatii si-au votat in corpore salvarea de la inchisoare. Asta in conditiile in care, cateva zeci dintre ei deja au fost condamnati definitiv pentru conflict de interese.

Pentru a scapa de o astfel de grija, parlamentarii au adoptat o lege de interpretare a statutului deputatilor si senatorilor care prevede ca acei condamnati, amendati sau cercetati pentru conflict de interese, savârsite pâna în vara anului 2013, sa fie iertati. Astfel, s-a ajuns ca senatorii si deputatii care si-au angajat rudele la propriile cabinete parlamentare sa scape basma curata. In acest caz se afla si deputatul PSD Anghel Stanciu si senatorul PSD Sorin Lazar, ambii condamnati deja de instante definitiv la inchisoare cu suspendare, pentru ca si-au angajat neamurile la cabinetele parlamentare, pentru a incasa sume consistente din bugetul statului. Decizia scandaloasa a trecut fara nicio problema la vot, urmand sa fie pusa in aplicare in scurt timp. Desi a fost evident ca banii statului au fost dati ilegal, cativa parlamentari deja condamnati au reusit sa schimbe din mers legea si sa scape basma curata cu ajutorul colegilor lor.

Penalii Iasului scapa basma curata

Deputatul PSD Anghel Stanciu a fost condamnat definitiv de judecatorii de la Înalta Curte de Casatie si Justitie la sase luni de închisoare cu suspendare, pentru savârsirea infractiunii de conflict de interese, dupa ce acesta si-a angajat fiul si nora la biroul sau parlamentar. Stanciu s-a ales si cu un termen de incercare de  2 ani si 6 luni in urma deciziei magistratilor. Acesta, în calitate de deputat, a încheiat cu fiul sau, Catalin, doua contracte civile prin care acesta din urma a fost angajat în perioada 2007-2011 în cadrul biroului parlamentar al tatalui. In urma acestor contracte, s-a realizat în mod direct un folos material pentru fiul sau, prejudiciul fiind de 38.945 lei. In plus, Anghel Stanciu a încheiat cu nora sa, Maria, un contract civil, angajând-o în perioada 2008-2011 în cadrul biroului sau parlamentar, aceasta incasand fraudulos 26.934 lei.

Stanciu nu a fost singurul deputat care a incasat ilegal bani. Si senatorul Sorin Lazar a fost condamnat la sase luni de inchisoare, insa acesta va ajunge dupa gratii doar daca nu va respecta o serie de reguli impuse de instanta. Ancheta in cazul senatorului a fost declansata de Agentia Nationala de Integritate (ANI), senatorul fiind in final condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru conflict de interese, dupa ce i-a oferit un loc de munca fiului sau, Mihai Eduard, la biroul parlamentar de circumscriptie.

Potrivit anchetatorilor, fiul acestuia a fost angajat in perioada 1 septembrie 2010 – 1 octombrie 2011 la biroul parlamentar si a incasat salarii in valoare de 6.434 de lei. Acestea nu sunt singurele faradelegi facute de acesti doi demnitari ieseni. Si nu sunt singurii ajunsi intr-o astfel de ipostaza. Insa, decizia Camerei si a Senatului le poate decshide din nou acestora oportunitatea de a candida pentru un nou mandat si de a pune din nou nejustificat mana pe bugetului statului. 
Comentarii
Adauga un comentariu