@ Iesenii vor mai avea de asteptat ani buni pana vor beneficia de unul dintre cele mai importante proiecte cu care au fost amagiti ani la rand @ Interesele personale ale unor baroni locali precum Gheorghe Flutur sau Viorel Hrebenciuc au facut ca judetul Iasi sa piarda din start sansa de a avea parte de o autostrada spre vest @ Toate proiectele in viitorul apropiat exclud Iasul, in vreme ce Suceava sau Bacaul tind sa prospere
Judetul Iasi a primit recent o grea lovitura din partea Guvernului. Autostrada Iasi – Targu Mures a fost exclusa din planul Guvernului, in timp ce alte zece tronsoane de autorute au intrat in finantare pentru demararea studiului de fezabilitate. Cum s-a ajuns insa la aceasta situatie? De ani de zile, la nivel local s-a tot vorbit de demararea autostrazii Iasi -Targu Mures, insa lucrurile au batut pasul pe loc, in timp ce in alte regiuni ale Moldovei situatia este total opusa. In acest proiect al Guvernului, Bacaul si Suceava vor beneficia de autostrazi, in vreme ce Iasul va mai avea de asteptat. Cum s-a ajuns ca oameni precum Gheorghe Flutur sau Viorel Hrebenciuc sa-si poata exercita influenta la nivel central, iar Iasul sa aiba de pierdut?
Citeste si: Este REVOLTATOR! Teapa anului in Iasi! O veste cumplita loveste toti iesenii
In urma cu cateva zile, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a publicat lista cu tronsoanele ce urmeaza a fi supuse unor studii de fezabilitate. Printre acestea se afla si tronsonul Bacau – Pascani si apoi Pascani – Siret. Altfel spus, in aceasta retea de autostrazi, Romania va beneficia de un drum spre Ucraina, tara aflata acum intr-un conflict civil. Guvernul a preferat sa investeasca intr-o retea de drumuri spre o zona moarta, in loc sa se orienteze spre Republica Moldova, tara cu care Romania a incheiat o serie de acorduri si care a beneficiat recent de deschiderea libera a granitelor Uniunii Europene. Trebuie tinut cont de faptul ca drumul de la vama Albita (judetul Vaslui) spre Chisinau a fost modernizat si normal ar fi fost ca Executivul sa-si indrepte atentia spre refacerea caii de acces spre vama si nu in sens opus. Iesenii ar trebui sa ia atitudine in acest sens si sa ceara ca lucrurile sa se indrepte. De altfel, cotidianul BUNA ZIUA IASI roaga cititorii sa-si exprime opiniile asupra acestui subiect, pentru a le arata ulterior guvernantilor de la nivel local si central. Oamenii din zona Iasului au nevoie de o autostrada mai mult decat oricand. Baronii locali au ajuns insa sa-si dispute zonele de influenta, iar Iasul are cel mai mult de pierdut.
Flutur vrea sefia PDL
Care este de fapt scopul lui Gheorghe Flutur in toata aceasta privinta? Proiectul sau este destul de clar. Liderul sucevean al PDL, omul presedintelui Traian Basescu, va trage sa scoata cel mai bun scor din tara la alegerile europarlamentare, pentru a emite apoi pretentii la sefia partidului. De altfel, liderii centrali ai PDL au demonstrat ca sunt prea slabi pentru a putea conduce un partid, asa ca Flutur cauta sa profite si sa-i dea lui Basescu partidul pe tava. Vasile Blaga a demonstrat ca nu este capabil sa conduca un partid, iar Catalin Predoiu, candidatul PDL la prezidentiale, nu a luat pana in prezent niciun fel de atitudine pentru a starpi mafia din PDL. Cum Iasul este cel mai mare centru din zona Moldovei, Flutur are tot interesul ca lucrurile sa mearga aici prost. Cotidianul BUNA ZIUA IASI a demonstrat in mai multe randuri cum baronii locali din zona cauta sa-si exercite influenta asupra Iasului.
Atat Flutur, cat si Nelu Balan sau Viorel Hrebenciuc se bat pentru a-si imparti zonele de influenta. Suceava e fief PDL, iar Bacau e PSD, iar Flutur isi doreste ca judetul Iasi sa ajunga sub dominare liberala. Organizatia PDL Iasi a ajuns pe mana unui individ ca Dumitru Oprea, supus total lui Flutur si Nelu Balan, iar filiala se duce incet la vale. Singura problema a lui Flutur e PSD, partid care are inca o structura puternica in judet si care tine inca departe PNL. Numai ca si social democratii ieseni au partea lor de vina in aceasta privinta, iar esecul promovarii autostrazii Est-Vest le apartine intr-o masura. In schimb, liberalii, aflati sub conducerea lui Cristian Adomnitei, s-au dovedit a fi o organizatie de tip mafiot. Liberalii au ajuns sa colecteze bani pentru partid din toate structurile publice in care au ajuns, dar si sa promoveze oameni pe criterii strict politice pe posturi cheie de conducere, de unde se poate umfla pusculita partidului. Din pacate, pentru cativa ieseni care s-au lasat pacaliti cu o galeata si zece lei, au de suferit toti locuitorii acestui judet. Inclusiv parlamentarii Iasului ar trebui luati la intrebari pentru acest esec. Niciunul nu a fost in stare sa ia atitudine impotriva baronilor locali din judetele invecinate, fiecare preferand sa-si vada de interesele personale.
Si la CFR zona Moldovei si Republica Moldova sunt slab conexate spre orasul-port Constanta.Linia ferata Tecuci-Faurei(90km)a fost inchisa iar intre Buzau-Faurei se circula cu maxim 27km/h.Asta-i consecinta sistemului centralizat si nu federal ca in Germania, SUA s.a.
Nu ca zic, da’vreau sa spun:
„Cum s-a ajuns ca oameni precum Gheorghe Flutur sau Viorel Hrebenciuc sa-si poata exercita influenta la nivel central, iar Iasul sa aiba de pierdut? ”
SIMPLU, comparam doi PUTERNICI cu niste neputiciosi!
Nu ca zic, da’vreau sa spun:
„Cum s-a ajuns ca oameni precum Gheorghe Flutur sau Viorel Hrebenciuc sa-si poata exercita influenta la nivel central, iar Iasul sa aiba de pierdut? ”
SIMPLU, comparam doi PUTERNICI cu niste NEPUTINCIOSI!
asa s-a intamplat si acum 10 ani cand era primar la bacau raposatu…..banii de pe modernizarile drumurilor din iasi,suceava,neam si vaslui plecau la bacau.
una peste alta fiind spusa iasul va avea de pierdut din cauza pozitiei georafice pe care o are din punct de vedere logistic.e mai importanta autostrada pentru republica moldova decat pe ucraina.
SPER CA ACESTI CONSUCATORI SA GANDEASCA SI SA SE REZOLVE SI PENTRU NOI , IESENII, PROBLEME !!!!!
Sa mai sper si eu ca o sa fie autostrada in judetul Vaslui, spre Albita. N-are sens, cred ca o sa dau iama in beci