Eveniment-Social

SCANDALOS! Personalitati umilite la Iasi

Publicat: 20 aug. 2013
1

@ Greu de crezut, dar in aceasta perioada, o serie de VIP-uri ale Romaniei au fost umilite intr-un loc public din Iasi @ Rudele acestora nu au avut bani sa plateasca o taxa de cateva zeci de lei @ Daca in perioada imediat urmatoare institutiile abilitate nu intervin, totul se poate transforma intr-un scandal de proportii

Usor-usor, marile personalitati care au marcat istoria culturala a intregii tari risca sa fie uitate si chiar dezgropate. Avand in vedere faptul ca Primaria Iasi percepe o taxa anuala de aproximativ 42 lei de la cei care doresc ca mormintele rudelor ingropate in Cimitirul Eternitatea fie ingrijite, locurile unde se afla ramasitele lui Ion Creanga, Stefan Procopiu sau George Topirceanu risca sa fie distruse. Si asta deoarece rudele personalitatilor valoroase ale culturii noastre nu au bani sa achite aceasta taxa sau nu mai traiesc.

„In aceasta situatie se afla aproximativ 400 de morminte ale unor personalitati valoroase ale tarii noastre, aflate in Cimitirul Eternitatea. Aici vorbim de oameni deosebiti si de o valoare culturala importanta. Din pacate, locul de veci unde se afla mormintele unor oameni precum Creanga sau Topirceanu risca sa fie distruse…Nicaieri in lume nu se petrece asa ceva. In Franta sau Spania, in cimitirele unde sunt ingropate personalitati au fost construite parcuri si au fost transformate in muzee”, considera prof. univ. dr. Gheorghe Macarie, de la Universitatea Al. I. Cuza (UAIC).

In acest caz, oficialii Directiei Judetene de Cultura vor face o adresa oficiala catre municipalitate pentru a se gasi o solutie. „In perioada urmatoare, vom trimite o adresa catre primarie prin care sa se gaseasca o solutie pentru ca mormintele, unde se afla o serie de mari oameni ai culturii romanesti, sa fie ingrijite si sa se creeze un fond din bani publici pentru a fi puse in valoare”, a declarat Virgil Babii, directorul DJCCPCN.
 
Adauga un comentariu