Eveniment-Social

Scandalos. Cea mai mare tampenie facuta vreodata la Iasi. Cei implicati nu mai sunt de gasit

Publicat: 22 mart. 2016
1

@ Judetul Iasi poate ajunge de rasul Uniunii Europene @ Consiliul Judetean si-a batut joc de aproape zece milioane de euro ce au fost aruncate intr-o groapa si de care toti se feresc sa vorbeasca @ Nimeni nu se astepta sa se ajunga la o asemenea tampenie si prostie din partea celor care conduc judetul @ Desi imaginile sunt dezolante, acestia prefera sa nu intervina @ Sefii judetului cersesc noi fonduri europene, desi nu au fost in stare sa tina de un obiectiv ce putea aduce bani frumosi bugetului local

Niciodata in istoria judetului nu s-a intamplat ca intr-o cladire in care s-au investit aproape zece milioane de euro sa se petreaca lucruri inimaginabile. Ridicata cu fast acum aproape sase ani, cladirea respectiva zace abandonata. Centrul Expozitional Moldova, proiect ridicat cu fonduri europene, cu scopul de a gazdui expozitii, targuri si nu numai, a ajuns sa fie o adevarata ruina. Pana si instalatiile electrice si cele sanitare s-au defectat, imaginile fiind de-a dreptul dezolante.

Culmea, sefii administratiei judetene, tocmai cei care gestioneaza cladirea, par picati din luna si nu stiu nici acum ce sa faca cu mastodontul ridicat in capatul cartierului CUG. La sfarsitul anului 2010, imobilul a fost inaugurat in prezenta sefilor Iasului, ce spuneau atunci ca proiectul va fi unul de anvergura, ce va aduce fonduri la bugetul local. Dimpotriva, Centrul Expozitional Moldova s-a dovedit a fi un esec urias. Numai ca nimeni nu isi asuma acum responsabilitatea esecului. Ba chiar, cladirea se afla inca sub monitorizare europeana pana in toamna acestui an.

De la inaugurare si pana in prezent, evenimentele derulate la Centrul Expozitional pot fi numarate pe degete. Consiliul Judetean si Primaria Iasi s-au asociat atunci pentru a duce la bun sfarsit proiectul. Si asta a fost tot. Nefolosita, cladirea se deterioreaza pe zi ce trece. La subsol, unde se afla centrala termica, cuvele si caloriferele sunt desprinse din pereti, chiuvetele stau sa cada, iar tevile sunt iesite aproape integral in exterior.

Cladirea din zona CUG a ajuns o ruina in adevaratul sens al cuvantului, fiind folosita doar la unele evenimente. Lasata de izbeliste, cladirea a inceput sa cedeze aproape instantaneu. Primele probleme cu acest centru au aparut de prin anul 2013. Pe langa fisurile din acoperis, CJ a fost nevoit sa refaca de mai multe ori instalatiile, care s-au defectat iar. Nici chiar dupa ce au fost semnalate aceste probleme, fosta conducere a CJ nu a luat vreo masura. Liberalul Cristian Adomnitei s-a facut ca ploua si a trecut la diverse refacerea cladirii. Nici macar plenul Consiliului Judetean Iasi nu a miscat vreun deget pentru a debloca situatia. Problemele vor fi si mai mari dupa ce proiectul va iesi din monitorizare europeana.

Evenimente numarate pe degete

Anual, la centru se organizau circa doua-trei evenimente. La un moment dat, CJ nu a mai dorit nici macar sa plateasca factura la curent, pentru ca imobilul era nefolosit. Anul 2015 de exemplu a fost unul din cele mai paguboase pentru Centrul Expozitional. Au fost organizate trei evenimente mari si late, de pe urma carora CJ nu s-a ales cu niciun ban. In luna mai, timp de doua zile, a fost organizat ElectroLive Session, un festival international de muzica electronica si arte vizuale. Ulterior, la centrul din CUG s-a mai derulat un congres medical. Prin octombrie anul trecut, la Centru a avut loc si o premiere a studentilor de la Universitatea de Medicina si Farmacie, iarasi fara vreun beneficiu pentru administratorul cladirii. In aceste conditii, pentru ce Consiliul Judetean mai trage cu dintii de cladirea respectiva? Reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI au incercat in repetate randuri sa ia legatura cu vicepresedintele Victorel Lupu, aflat acum la conducerea institutiei, pentru a afla ce se intampla cu imobilul. Acesta nu a fost insa de gasit nicaieri. De altfel, de cand a ajuns la sefia CJ, Lupu nu a demonstrat ca a facut mare lucru. A preluat puterea de la liberalul Cristian Adomnitei, trecut pe linie moarta in urma unei anchete anticoruptie, si atat. Victorel Lupu se viseaza in continuare presedinte la Consiliul Judetean si din mandatul viitor. Daca nu a fost in stare sa gaseasca o solutie legata de un proiect european lasat de izbeliste, atunci este clar ce urmareste de fapt acesta.
Adauga un comentariu