Actualitate

Scandalos! Bataie de joc pe milioane de euro: dezvoltarea Iasului, blocata din motive incredibile! FOTO

Publicat: 01 sept. 2016

@ Un proiect imobiliar de amploare, menit sa dezvolte zona din inima orasului, a fost blocat in conditii cat se poate de scandaloase @ Un mic grup de persoane, cu aportul autoritatilor locale, a reusit sa puna bete in roate construirii unor cladiri cu regim mare de inaltime in centrul Iasului, dupa ce au facut lunar zeci de reclamatii neintemeiate si injurioase impotriva dezvoltatorilor imobiliari @ In vreme ce in spatele acestor reclamatii se ascund interesele anumitor persoane, dezvoltatorii imobiliari sunt obligati sa blocheze orice activitate din cauza autoritatilor care solicita explicatii la orice plangere a persoanelor

Investitii de ordinul milioanelor de euro care au fost demarate la Iasi sunt puse in pericol din motive cat se poate de incredibile si scandaloase. Dezvoltarea zonei centrale a orasului este blocata de unele persoane, fie ele direct afectate sau nu de aceste investitii, care incearca prin tot felul de metode sa opreasca ridicarea unor proiecte imobiliare de mare amploare in inima orasului. Un caz concret intalnim in zona strazilor Moldova – Adunati, aflata la doi pasi de Complexul Palas. Aici, cativa oameni au facut zeci de petitii si reclamatii, luna de luna, la autoritatile locale, prin care solicita oprirea construirii unui bloc cu regim mare de inaltime.

Din cauza acestor reclamatii, dezvoltatorii au fost nevoiti sa formuleze lunar raspunsuri si noi documentatii la solicitarea autoritatilor locale, fapt care blocheaza demararea proiectelor. Cei mai inversunati opozanti ai proiectelor de dezvoltare imobiliara din zona centrala sunt sotii Ioan Adrian Lungu si Carmen Maria Lungu. Practic, incepand cu luna ianuarie 2015, sotii Lungu au formulat catre Primaria Iasi numeroase sesizari si reclamatii cu privire la documentatia PUZ depusa de investitorii imobiliari, aratand ca nu sunt de acord cu construirea unui bloc de locuinte in vecinatatea lor. Pentru aceste zeci de petitii, Primaria Iasi le-au solicitat dezvoltatorilor imobiliari in repetate randuri, explicatii si raspunsuri.

„Din cauza acestor petitii, Primaria Iasi a prelungit in mod nejustificat etapa de informare si consultare a publicului in privinta documentatiei, etapa ce a durat mai bine de 1 an”, dupa cum se arata in adresa trimisa de dezvoltatorii imobiliari catre Institutia Arhitectului Sef – Serviciul Urbanism.

S-au plans ca nu stiau despre proiect, dupa ce au facut zeci de reclamatii

Un aspect suspect in aceste demersuri realizate de locuitorii din zona a fost faptul ca, dupa o perioada de aproape un an de informare si dezbateri asupra proiectului, chiar cei mai inversunati reclamagii au fost cei care s-au plans de faptul ca nu au fost informati despre proiect, asta dupa ce au facut zeci de plangeri pana la momentul respectiv.

Practic, etapa de informare si consultare a publicului realizata de investitori pentru acest proiect a inceput in data de 12.01.2015, prin afisarea documentatiei si prin transmiterea notificarilor catre vecinii din zona. Aceasta etapa de informare a durat nu mai putin de un an si trei luni, pana la data de 21.04.2016, timp in care au fost formultate sesizari si petitii din partea vecinilor si a altor persoane care, pur si simplu, faceau afirmatii injurioase si calomniatoare la adresa dezvoltatorilor imobiliari. Scandalos este insa faptul ca, la data de 23.12.2014, sotii Lungu nu figurau ca propreitari ai imobilului din str. Adunati nr. 11. Acestia si-au inscris aceasta prorpeitate in Cartea Funciara in data de 29.12.2014, deci ulterior Declaratiei de vecinatate formulata de dezvoltatorii imobiliari.

Citeste si:  Cancerul urbanismului iesean

„Sotii Lungu au avut cunostinta de documentatia PUZ supusa dezbaterii publice, deoarece la data de 12.02.2015 semneaza petitia colectiva inregistrata sub nr. 14.448, prin care arata ca nu sunt de acord ca «in cartierul nostru de case cu inaltime maxima de 10 m sa se construiasca un bloc de 20 m inaltime»”… Acestia nu pot pretinde ca «nu au fost consultati in legatura cu proiectul» si nici nu pot solicita «reluarea etapei de informare si consultare cu includerea vecinilor tuturor afectati», intrucat punctul lor de vedere a fost expus in cadrul petitiilor semnate de ei”, se mai arata intr-o adresa trimisa de dezvoltatori catre Primaria Iasi.

Au mintit ca nu se opun proiectului, pentru obtinerea PUZ-ului

Comisia de Urbanism a acceptat proiectul sotilor Lungu dupa ce Carmen Maria a fost in mai multe audiente la Primaria Iasi pentru o constructie mica, meschina si total neadecvata unui centru de oras. Aceasta a obtinut pana la urma avizul favorabil, dupa ce comisia tehnica a solicitat, prin avizul de oportunitate, ca aceasta persoana sa constientizeze faptul ca in zona strazii Moldovei se vor construi cladiri inalte, iar pentru asta a fost obligata sa dea o declaratie notariala prin care accepta si nu se va opune proiectelor.

Citeste si:  EXPLOZIV! De ce fug marii investitori de Iasi: motivele incredibile care blocheaza dezvoltarea orasului – GALERIE FOTO

Practic, cei doi soti au insistat sa primeasca avizul favorabil cu promisiunea ca nu se vor opune construirii de cladiri cu regim inalt in vecinatatea lor. Cu toate acestea, sotii Lungu sunt reclamagiii numarul unu impotriva proiectului imobiliar din zona strazii Moldovei, iar asta reiese din numarul de adrese si reclamatii depuse la Primaria Iasi. Din aceasta cauza, un proiect de amploare din zona centrala sta blocat de cateva luni. Mai mult, pe terenul familiei Lungu, aflat in vecinatatea terenului pe care se construieste blocul, nu a existat niciun afisaj pe panou rezistent privind tema PUZ.

Desi, potrivit legii, Primariei Iasi ii revenea obligatia de a formula raspunsuri pertinente la sesizarile publicului, Primaria a solicitat dezvoltatorilor sa formuleze aceste rapsunsuri. Astfel, in timp ce dezvoltatorii imobiliari dadeau explicatii pentru toate reclamatiile nejustificate, depuse de persoane fara nicio calitate, documentatia depusa de sotii Lungu, tot o documentatie PUZ, a fost aprobata intr-un timp scurt – la data de 22.07.2015, eliberandu-se ulterior si autorizatia de construire. Cu alte cuvinte, imediat dupa ce li s-a aprobat proiectul pentru o casa de mici dimensiuni, intr-o zona in care urmeaza sa se construiasca cladiri inalte, iar asta cu conditia sa nu se opuna proiectelor viitoare, acesti reclamagii au blocat o investitie de ordinul catorva milioane de euro ce urma sa se realizeze in inima orasului Iasi.

Citeste si:  In ce directie merge Iasul? Investitorii sunt haituiti de regulile impuse tocmai de cei care ar trebui sa-i atraga
Comentarii
 • asa ceva nu am mai vazut ! un atac masmedia murdar impotriva unor persoane simple ce incearca sa-si ceara niste drepturi. Nici macar din partea BZI nu ma asteptam la asa ceva … josnic! Familia respectiva ar trebui sa dea in judecata autoritatile deoarece le-a dezvaluit identitatea … expunandui unor asemenea atacuri.
  Informarea publica la un PUZ presupune consultarea populatiei , nu doar informarea ei. Daca apar probleme in aceasta etapa, primaria este datoare sa solutioneze in mod legal sesizarile, altfel va fi data in judecata si iti va anula puz-ul … dupa care tu vei da in judecata primaria si vei cere daune…. asa ca in momentul de fata , articolul instiga la nerespectarea legii … cu atac la persoana. … . Una e banul, alta e datoria de jurnalist … le confundati.

  • Ce ironie! Chiar pe site-ul Bzi citesc cum Mircea Badea si A3 au pierdut definitiv in 2 procese de calomnie si atac la persoana. Sper ca cei de la Bzi au fost platiti regeste pentru acest articol si isi vor permite in instanta plata daunelor. Domnule Pavelescu, sper ca si dumneata. Legislatia incepe sa se aplice si in acest domeniu! Ce ironie!

 • Nu este primul atac de genul asta facut de bzi, devenit ziar de casa al primariei si sustinator al aliatilor ei. Daca dezvoltarea unui oras ca Iasul poate sa stea in „viziunea” repetentului de Marian Jan si a altor pupincuristi deveniti peste noapte arhitecti de succes din proiectanti de mobila sau te miri ce nimicuri care abia au reusit cu greu sa obtina o diploma, nu ma mai mira nimic.

  • Din pacate, pentru interesele acestor investitori, niste non-profesionisti au creat precedentul cu „ala de ce a putut construi si eu nu” si s-au amplasat cladiri cu regim mare de inaltime fara respectarea niciunei reguli urbanistice, in contradictie cu legea si fara o gandire de ansamblu, distrugand zone prin constructiile executate si inlocuind niste maghernite cu niste alte mizerii…
   Cand o sa vada toti asa zisii dezvoltatori ca nu vand niciun apartament pentru ca vecinul lor construieste o aceiasi cladire ca si ei la aceiasi 2m de limita de proprietate si ca intre geamurile lor si peretele din fata sunt fix 4m, o sa le treaca de facut campanii din astea de 2 lei si atacuri la persoana.

 • Exista o legislatie care reglementeaza regimul constructiilor. Dincolo de atacurile murdare la persoana si dincolo de „dorintele” dezvoltatorilor, legislatia trebuie respectata. Este de neinteles de ce Primaria Iasi nu isi apara personalul care respecta legislatia (cui i-ar conveni sa semneze o hartie pentru un „dezvoltator” care incalca legea pentru ca apoi sa mearga la inchisoare?). Este de neinteles de ce astfel de documente personale se „scurg” in media si este interesant de stiut cine din Primarie faciliteaza acest lucru. Care este pretul? Dupa cazurile din mass media in care functionarii publici sunt cei care platesc cu inchisoarea pentru „marile afaceri”, este normal ca (unii) din acestia sa respecte legislatia. Avem deja un (fost) primar cu probleme si functionari publici care platesc pentru „interesele” lui. Avem si (fost) sef de CJ si functionari publici care platesc pentru „interesele investitorilor”.

  • Asa este! Avem si un primar ales de cetateni care s-a angajat de cand era interimar ca face ordine in serviciul de urbanism si nu prea se vede nimic de un an de zile.
   Iar despre cum se interpreteaza din prostie legile in primaria iasi, o sa afle si aia „buni” si aia „rai” cand o sa se incordeze careva si o sa mearga in instanta.

 • Asa este. Avem un primar. Tocmai ales. Care a trecut printr-o campanie electorala. Care a costat bani. Multi bani. Care au fost dati. Si (mai ales) de „dezvolatatori”. Ca sa fie recuperati. Cu plus, evident.

  Urmeaza alta campanie. Tot electorala. Cand batalia este si mai grea. Deci banii necesari sunt si mai multi. Iar primarul vrea sa-si faca oameni apropiati senatori si deputati. Deci, da, se vor cere si se vor da avize si autorizatii de constructii pentru cladiri cat mai inalte. Din ce in ce mai inalte.

 • nu stiu de ce trebuie sa umpleti paginile ziarului cu un text gen salata, greu de citit si urmarit.
  se vede de la o posta ca sunteti in serviciile grupurilor de interese si nu faceti o informare corecta. ce ar trebui sa se intample? lumea sa- si pararseasca locuintele si sa faca loc acestor asazisi dezvoltatori? asa se face dezvoltarea imobiliara? pe un petic de pamant faceti un bloc?
  daca nu schimbati politica editoriala veti pierde tot mai multi cititori.
  eu unul am inceput sa ma cam plictisesc de povestea asta imobiliara din aceasta zona.
  mai bine ati sustine necesitatea ca prmaria sa faca o regula o data pentru toata lumea in planurile urbanistice din acea zona si nu fiecare cetatean sa construiasca acolo cum vrea . si mai terminati-o o data cu articolele astea ca ne plicitisiti.

 • Sunt curios daca dlor BZI-sti le-ar conveni ca in cazul in care ar locui intr-o zona de case sa se trezeasca intr-o zi si sa vada imprejurul casei numai ziduri si balcoane de la constructiile „cu regim de mare inaltime”. Credeti ca este normal ce sustineti?

 • Daca acestui investitor I se pare normal sa incalce drepturile oamenilor din acel cartier de a depune si primi raspunsuri la plangeri, atunci cred ca ne-am putea lipsi de ei.

 • Bai bzistilor, aveti habar daca acel devoltator imobiliar al blocului in cauza a facut locuri de parcare ??? GARANTAT …NU !! Ati venit sa vedeti ce haos este in zona, cum sunt parcate masinile pe strazile Prof. Anton Sesan, Moldovei Zimbrulu ??? Se circula foarte greu !! Veniti si vedeti, in timpul saptamanii cat de aglomerat este !!

Adauga un comentariu