@ Evaluarile au demarat anul trecut cand magistratii ieseni au fost anuntati in legatura cu unele ilegalitati savarsite odata cu vanzarea unui lant de farmacii @ Judecatorii au apelat la ajutorul unor specialisti sa faca lumina
Expertii desemnati de magistratii ieseni sa faca lumina intr-un dosar in care au fost reclamate unele fraude in afacerile unui lant de farmacii si-au prezentat ieri concluziile in urma anchetei efectuate la solicitarea judecatorilor. Intreaga disputa se desfasoara in salile de judecata ale Tribunalului Sindic, unde magistratii au luat la disecat toate combinatiile facute de farmaciile administrate de firmele Clasic Farm SRL si Lotus Farm SRL.
Ambele firme sunt in insolventa. Lichidatorii desemnati de judecatorul sindic sa se ocupe de cele doua firme au reclamat insa ca inainte de intrarea in insolventa patronii, persoane care fac parte din familia profesoarei Anca Miron, cadru didactic al Facultatii de Farmacie din cadrul UMF Iasi, au vandut in mod fraudulos farmaciile pe care le aveau in administrare. Lichidatorii sustin in sesizarea adresata magistratilor ca farmaciile au fost vandute la preturi de nimic cu scopul de a-si insela partenerii de afaceri. Astfel, stiind ca firmele vor intra in insolventa, familia Miron a vandut fiecare farmacie cu 10.000 euro deoarece creditorii sa nu-si mai poata recupera banii atunci cand vor trece la lichidarea patrimoniului. De precizat ca atunci cand se vinde o farmacie se instraineaza de fapt fondul de comert, adica autorizatia speciala emisa de Ministerul Sanatatii. Acesta este documentul care sta la baza functionarii oricarei farmacii, iar un fond de comert se vinde scump deoarece astfel de autorizatii nu se mai elibereaza decat foarte greu.
„Vanzarea s-a facut cu intentia tuturor partilor implicate de a sustrage bunuri de la urmarirea de catre creditori. Este de notorietate faptul ca pretul pentru o farmacie in mediul urban nu poate fi sub 30.000 euro. Consideram ca prin contractele de vanzare-cumparare ale farmaciilor s-a urmarit atat de catre debitor, cat si de catre tertul dobanditor diminuarea gajului general al creditorilor, cat si fraudarea intereselor acestora”, arata lichidatorul. In momentul in care au intrat in insolventa, cele doua firme aveau datorii de ordinul miliardelor de lei. Avand in vedere aceste constatari, judecatorii au primit cererile lichidatorilor de anulare a contractelor de vanzare-cumparare pentru fondurile de comert ale farmaciilor. In primul rand este vorba despre farmacia de pe strada Galatii nr. 20 bloc E3, sc. B, parter, vanduta de Clasic Farm SRL in data de 14.09.2011 catre Geonet SRL pentru suma de 10.000 euro. UIterior, adica in anul 2012, SC Lotus Farm SRL a vandut catre aceeasi firma Geonet SRL din Bacau doua autorizatii de farmacie si anume autorizatia nr. 3628/2009 din 23.03.2008 emisa pentru o farmacie situata la parterul magazinului Hala Centrala si autorizatia nr. 4.202/CJA-13387 din 21.12.2010 pentru o farmacie situata pe strada Minervei nr. 86 la parterul blocului 837. Pretul de vanzare al celor doua autorizatii a fost numai de 33.000 euro fara TVA. Autorizatiile au fost vandute la data de 14 septembrie 2012, iar firma a intrat in insolventa la data de 5 septembrie 2012. Dar cererea de intrare in insolventa a fost depusa de administratorii firmei la sfarsitul anului 2011. Deci totul a fost premeditat.
Cat costa de fapt o farmacie
Inainte de a lua o decizie cu privire la cererea lichidatorilor, magistratii au dispus o serie de expertize pentru stabilirea valorii reale a fondurile de comert aprobate pentru farmaciile vandute. Recent, expertii au transmis concluziile evaluarilor. Acestia au transmis ca un fond de comert pentru o farmacie se vinde cu o suma cuprinsa intre 25.000 – 40.000 euro, adaugand ca in urma negocierilor se poate obtine insa si o suma mai mare. Pentru a sustine concluzia, expertii au oferit si cateva exemple. Astfel, in data de 2 august 2013, SC LS Pharma-Live SRL a vandut catre Farmacia Adriana SRL, farmacia situata pe bulevardul Dacia nr. 29, cam. 1, bloc DC 1, cu 93.000 euro. In aceeasi perioada, aceeasi societate a vandut cu 75.000 euro catre SC Hyperion SRL farmacia de pe strada Clopotari, nr. 24, bloc 606. De altfel si lichidatorii cred ca atat familia Miron, cat si reprezentantii Geonet stiau cat costa de fapt o farmacie si au stabilit impreuna sa comita frauda in dauna creditorilor, adica sa tranzactioneze fondurile de comert la preturi mult mai mici decat valoarea lor reala.
„O dovada a complicitatii cumparatorului la intentia de frauda in dauna creditorilor este inserarea in contractul de vanzare-cumparare a unei clauze conform careia la art. 27, in cazul rezilierii contractului, vanzatorul va restitui cumparatorului la 5 zile dupa reziliere pretul plus o dauna de 20.000 euro”, mai arata lichidatorii. In replica, familia Miron s-a rezumat sa spuna ca a vandut farmaciile pentru ca avea nevoie de bani. „In anul 2011, activitatea Clasic Farm asociat majoritar al Lotus Farm SRL a fost afectata de criza economica generala, astfel incat datoriile societatii au crescut. Vanzarea a fost o decizie de management pentru salvarea societatii, pentru a obtine fonduri banesti”, a precizat intr-un document trimis Tribunalului Sindic, Sorin Dan Miron, reprezentantul celor doua firme. Magistratii vor decide in perioada urmatoare daca vor anula contractele de vanzare-cumparare ale farmaciilor.
O autorizatie de farmacie , nu este un bun corporabil , adica cu valoare contabila. Iar daca autorizatia este data pe centru comercial , nici nu se poate muta. Oricum din septembrie 2015 se da drumul la infiintarea de farmacii . Nu mai lasa Consiliul Con***entei sa fie aceasta piedica. Pt ca nu mai exista con***enta.
Lichidatorii sunt cei mai mari sacali, castiga sume imense din lichidari firme , cu ajutorul judecatorilor care impart banii cu acestia. Cel putin asa se lauda unii lichidatori. Iar judecatorul scoate castanele fierbinti din dosare, acestia trebuie sa fie impartiali.