Actualitate

Scandal surpriza: primarul, chemat din arest sa faca ordine la Fundatia Culturala

Publicat: 03 iun. 2015
1

@ Managerul proiectului Iasi – Capitala Culturala Europeana ameninta cu demisia, acuza de blaturi politice si trocuri transpartinice @ Primarul interimar cauta sa impace si capra si varza intr-un scandal departe de a fi incheiat

Luptele interne din cadrul Fundatiei Iasi – Capitala Culturala au facut ca principalii factori de decizie sa ajunga la cutite. Situatia FICCE este una tragica. Fundatia nu mai are director de mai bine de doua luni, iar Dan Dobos, managerul proiectului, ameninta cu demisia. Acesta a deschis o adevarata cutie a Pandorei, fiind lansate acuzatii grave. Dan Dobos acuza o intelegere tacita a primarului interimar Mihai Chirica cu liberalul Marius Danga cu privire la FICCE. Ba mai mult, Dan Dobos spune ca se incearca destabilizarea fundatiei si da de inteles ca doar eliberarea primarului din arest la domiciliu ar mai putea linisti lucrurile. Intre timp, activitatea FICCE treneaza, chiar daca sunt de analizat cinci CV-uri pentru postul de director tehnic. Cel care a ajuns seful fundatiei este omul bun la toate din primarie, Cosmin Coman, seful Directiei de Proiecte Europene, si cel care a dat peste cap cele mai multe proiecte din Iasi.

Scandalul a implinit o saptamana

Din aceasta saptamana, Dan Dobos a intrat in concediu pentru o luna, ca urmare a scandalurilor care se tin lant la FICCE. Decizia infiintarii unei Comisii Cultural Artistice, in cadrul Fundatiei, subordonata boardului condus de facto de primarul Gheorghe Nichita, l-a facut pe Dan Dobos sa se simta exclus si sa ceara timp de gandire pentru a analiza daca mai continua activitatea in acest proiect. Primarul interimar Mihai Chirica a devenit intr-un text semnat de managerul proiectului Iasi – Capitala Culturala Europeana „funestul primar interimar Mihai Chirica”,  pe care il acuza ca i-a preluat ideile doar pentru a si le asuma in plen.

„Trocul evident cu sulfurosul personaj PNL Langa, hermeneutul fast-food, ma fac sa ma retrag din proiectul Iasi – Capitala Europeana a Culturii”, a anuntat Dan Dobos. „Astept finele saptamanii sa vad ce se intampla cu domnul Gheorghe Nichita, cu care vreau sa am o discutie lamuritoare. Este proiectul dumnealui, el stie ce viziune a avut cand a creat-o si ce mod de lucru”, a anuntat Dan Dobos care a spus ca s-a „saturat de oamenii de cultura care sunt alaturi de Fundatie doar când vor bugete. Rectori, presedinti de uniuni de creatie, poeti galactici, sefi de institutii de cultura tac chitic sub bocancul de fier al santajistilor de la Suplimentul de Cultura (al Ziarului de Iasi – n.r.)”.

Primarul interimar, surprins de neintelegere

Edilul Mihai Chirica a precizat ca isi asuma unele declaratii care nu au fost corect întelese, subliniind ca nu si-a arogat niciodata merite care nu-i apartin. „Eu îmi doresc ca la acest proiect sa fie implicati cât mai multi oameni de calitate, care sa colaboreze în cadrul Fundatiei în beneficiul întregului oras. Dar nu am pus niciodata semnul egal între personalitatile care lucreaza pentru dezideratul ca Iasul sa ajunga Capitala Culturala Europeana. Îmi pare rau ca mesajele mele nu au fost bine întelese, iar comunitatea are numai de pierdut de pe urma acestor replici. Am încredere ca prin dialog vom putea depasi acest moment neplacut. Sunt sigur ca împreuna cu Dan Dobos, daca va dori, vom putea construi împreuna un dosar imbatabil si ca vom reusi sa devenim în anul 2021 Capitala Culturala Europeana”, a mai declarat Mihai Chirica.
Comentarii
 • Cand s-au apropiat termenele finale din procesele pe care Varanul Voiculescu le avea, ca sa fenteze justitia, si-a dat de doua ori demisia din Parlament, invocand, vezi,Doamne!, ca nu I-au fost acceptate niste amendamente in folosul romanilor ( sau ca vrea sa ajute justitia saa mearga mai repede, dandu-i o zbraanca pe scari)si ca el se sacrifice pt romani!Modelul e preluat de dl.Dobos, iar fariseismul sustinerilor sale este devoalat de faptul ca umflarea in pene vine exact cand I s-a cerut justificare pe ce a spart banii de la buget 2 ani, precum si de faptul ca,prin reactii descalificante – la cereri echilibrate si pertinente – pt un om ce se pretinde ” de cultura „, insista ca FICCE are nevoie ” doar de liniste ” si, daca se poate, sa nu fie necesar sa dea socoteala nimanui ce face cu banii ( nici macar acelor firme implicate in festival, anterior selectiei pe OUG 34/2006.

  • Va mai amintiti de „un presedinte pt linistea Dvs ” si de monstrii de coruptie (gen retzeaua Voicu,infiltrata in toate institutiile si autoritatile statului,inclusiv in Inalta Curte), crescuti in linistea pastorita de supranumitul El-Isusi Nastase?Se mai intreaba careva cum de un oras care se afirma indeosebi prin referintele legate de practica bisericeasca/de credinta si prin rostul in istorie,ajunge sa se branduiasca international pritr-un zeu cannibal zburator in jurul … propriei cozi?

 • Domnule Doobos, noi de un asa primar ne lipsim cu drag, nici intr-un caz nu-l mai vrem prin Iasi.A stricat destul. Daca il vrei si iti este atat de drag si de folos ori mergi in arest dupa el, ori il iei la dumitale acasa. Pana atunci da-ti o data demisia aia ca ne-am dat seama ca esti un nimic daca te agati de primarul 20%.

 • Dobos la atat se pricepe, la aruncat cu rahat. In rest e un 0 absolut, ****** cu pompa de Nichita si PSD. Du-te si lasa-ne in pace cu prostiile tale.

 • „Astept finele saptamanii sa vad ce se intampla cu domnul Gheorghe Nichita, cu care vreau sa am o discutie lamuritoare. Este proiectul dumnealui, el stie ce viziune a avut cand a creat-o si ce mod de lucru”, a anuntat Dan Dobos.
  Stiam ca se pricepe la fotbal D-l Nichita, dar si la cultura!!! – ma indoiesc! E proiectul lui Nichita? Are si viziune? Se vede ce echipa are – Managerul de proiect Dobos! Risipesc banii!

  • ( 🙂 replica pt tiza)
   E un proiect … SF si o amestecare de cifre! E posibil sa confunde 2021, cu 2102, iar pe Nichita si autoritatea/abilitatea de a fi in toate si de a rezolva toate,precum deunazi partidul unic, il confunda cu DemNetul despre care scrie (cum rezuma un critic al sau, „intr-o lume a viitorului in anul 2102. DemNet-ul este un sistem electronic de votare, gestionare si analiza prin care se pune in practica vointa populara ” )- cred ca, mai correct, DAMN – Netul 🙂 , daca revizitam strategia edilului si camarilei sale de a falsifica alegerile cu ajutorul politiei locale si Cordunenilor.

   • – CONTINUARE – Oricum, ca e vorba de SF de licentiat in industrie chimica , cu interesante aplecari (nu stiu daca si gastronomice sau nu) literare rezulta si din convingerea dumnealui exprimata pe site-ul propriu, ca proiectul Domniei Sale ar fi singura vulnerabilitate a lui Nichita de a nu ajunge din nou primar :))… Adica precum absolventii de postliceala de marina de pe Vacaresti se considera lupi ai oceanelor si egali celor de la Academia Militara Navala…

    • Bine macar ca in acronimul festivalului sunt 2 de „C”, si nu un „C” si un „H”, pt ca altfel (iesind in italiana pluralul de la ” fica/ figa ” )am fi ajuns de batjocura italienilor … Sau poate, in urma escapadelor amoroase in „Cizma”, asta a si vrut edilul Don Juan-Presedinte de „Fundatie prapadita „(cum ii place d-lui Dan Dobos sa zica, poate, mai correct, raliindu-ma comment-ului d-lui Danga, „fundatie de prapadit banii publici), numai ca nu prea a stiut sa scrie :)…Iertati-mi indrazneala si impudicitatea comentariului

 • NISTE MAFIOTI TOTI,VA DATI SEAMA CIT CISTIGA DIN ACEST PROIECT MAFIOTII IASULUI IN FRUNTE CU NICHITA. LASATI SECURISTUL IN PACE CA VA DESCURCATI VOI.

Adauga un comentariu