Eveniment-Social

Scandal pe ora de Religie la Iasi. Laviniu Lacusta: „Este anormal sa schimbi regulile in timpul jocului”

Publicat: 02 feb. 2015
1

Dupa ce Curtea Constitutionala (CCR) a decis ca un elev poate sa participe la ora de Religie doar daca parintii fac o solicitare in acest sens, totul a luat o intorsatura ciudata. „Religia face parte din planul cadru. Pana acum, elevul major, parintele sau tutorele trebuiau sa faca o cerere pentru a nu participa la cursurile acestei discipline. In urma deciziei noastre (a Curtii Constitutionale – n.r.) s-a stabilit ca trebuie sa spui cand vrei sa participi la cursurile de Religie, nu sa spui cand nu vrei. Astfel, s-a decis ca aceste cereri vor fi completate doar de cei care vor sa faca Religia”, au precizat oficiali din cadrul CCR. In aceste conditii, directorii institutiilor de invatamant preuniversitar semnaleaza o problema extrem de grava.

Citeste si: Masuri USTURATOARE pentru elevii care CHIULESC

„Intrebarea pleaca de la urmatoare problema: ce voi face eu cu un profesor titular pe Religie, daca majoritatea parintilor si elevilor nu vor sa faca ora de Religie? Cum pot sa-i mai completez eu norma? De ce se schimba totul in timpul unui an scolar?”, a intrebat un director de la un important colegiu din Iasi. Pe de alta parte, conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) anunta ca nu vor fi probleme din acest punct de vedere.

Citeste si: Elevii chiulangii, prinsi de politisti in baruri si cafenele

„La nivel de ora de Religie, consider ca este o mica probabilitate aici ca parintii sa nu completeze declaratiile pentru ca ai lor copii sa participe la aceasta disciplina. De asemenea, o regula nu trebuie impusa si ca e dreptul fiecaruia de a decide”, a precizat si prof. dr. Camelia Gavrila, sefa ISJ. Mai departe, liderul USLIP, prof Laviniu Lacusta, a fost si mai transant. „Nu se pune problema ca un profesor titular pe Religie sa nu-si completeze norma… Daca vor fi situatii, acesta va preda si pentru un singur elev. Totusi, este complet anormal sa schimbi regulile in timpul jocului, adica la mijlocul unui an scolar”, a specificat Lacusta.
Comentarii
 • Daca nu mai vor copii sa mearga si e dreptul lor profesorii sa fie disponibilizati asa cum au fost disponibilizati mii de muncitori anul trecut de la CFR,OLTCHIM si lista este lunga,poate si la acei muncitori li s-a schimbat regula in timpul jocului,dar nu au avut de face le-a zis ponta afara au plecat,acesti profesori pot bine sa mearga sa tina religia in biserica unde le este locul,ca si asa sunt suficiente biserici 19000 fata de 4000 de scoli,asa ca nu mai incalcati Constitutia si drepturile copiilor si al parintilor,este foarte simplu!

 • Nu e in timpul jocului. Masura se ia la inceputul anului scolar. Deci nu ai ore de religie te reprofilezi si poti sa te duci la manastire. Sunt o gramada de manastiri ,iar statul plateste salar calugarilor. Romania e un stat laic asa trebuie sa ramana. Vrei eligie,inscrieti copilul la teologie. Si in cele mai prapadite orase sunt liceee teologice.

  • pot preda conform pregatirii , filosofie , istorie , educatie civica si nu mai stiu ce .. deci nu raman pe drumuri , dar e mai comod sa intri la clasa sa pui copiii sa recite crezul si care se incurca sa ia nota 2 decat sa te apuci sa-l predai pe socrate.
   amin.

 • Cand am vazut 4 comentarii ma gandeam ca sunt scrise de acei imbecili cu creerul spalat.Nu-mi vine sa cred ca mai sunt si oameni cu capul pe umeri care nu vor ca odraslele lor sa fie indobitocite de mici.Sunt total deacord cu voi.Nu vreau ca baiatul meu sa stea in genunchi si sa ceara ,,de sus” ajutorul.Trebuie sa invete de mic ca trebuie sa fie util societatii prin munca si realizari,nu prin rugaciuni.Toate descoperirile din lumea asta s-au facut prin munca si sacrificii nu prin rugaciuni.

  • Cor, Cred ca nu stii cum se deruleaza o ora de religie, pentru ca nu te-a interesat. Probabil ca te consideri o maimuta evoluata. Sa nu ajungi intr-o zi sa stai tu in genunchi atunci cand copilul tau, fara Dumnezeu, o sa ajunga un cetatean laic si compromis uman.Munca si RUGACIUNE! Of, ce fel de oameni sunteti?

 • La cati idioti baga mana in nas si apoi isi ”examineaza trofeul” sau se scarpina pe unde pot ori scuipa ca ni8ste decerebrati pe unde apuca,nici nu ma mai mir ca sunt atatia indivizi impotriva lui Dumnezeu! E sigur ca daca ar incepe in scoala sa se predea ore de educatie sexuala,cum se aude,ar veni si genul de parinti cu mintea ”pasagera” de mana cu copiii la acele ore! Suntem o adunatura de ”bulburuci” nu un popor lucid,independent si bine ancorat in propriile realitati si cu atat mai putin nu putem fi un popor cu inclinatii spre morala!

 • Nimeni nu ia dreptul părintelui să-şi ducă odrasla la biserică să stea în genunchi cu el alături şi să-l înveţe religia cu regulile ei bisericeşti.Dar NU la scoală.În şcoală e ştiinţă, evoluţie e scoală laică, ce nu înţelegeţi?De ce vă e greu să luaşi copilul de mânuţă şi să mergeţi duminica la biserică cu el?De ce nu vreşi să mergeţi la biserică şi de ce vă obligaţi copilul s-o facă? De ce? De ce ?

Adauga un comentariu