Actualitate

Scandal monstru la Fortus in urma falimentului

Publicat: 28 apr. 2015
1

@ Protest urias in curtea societatii Fortus SA @ Decizia de intrare in faliment a fostului Combinat de Utilaj Greu s-a lasat cu un scandal greu de imaginat @ Oamenii si-au cerut salariile restante in urma falimentului, in vreme ce autoritatile au alte planuri @ 

Decizia Tribunalului de la Targu Mures de a respinge planul de reorganizare a societatii Fortus SA s-a lasat cu scantei. Oamenii care inca mai lucreaza la fostul Combinat de Utilaj Greu si-au cerut ieri din nou drepturile salariale restante. Odata cu decizia de intrare in faliment a Fortus SA, oamenii au sperat ca vor putea sa primeasca parte din banii pe care ii au de incasat de ani de zile. Numai ca autoritatile au alte planuri. Salariatii ar urma si de aceasta data sa fie lasati la urma, iar primii ce ar primi banii ar fi creditorii. Asta in cazul in care Fortus ar intra in faliment. Ieri, peste o suta de oameni i-au cerut explicatii prefectului Dan Carlan in legatura cu situatia combinatului. Zecile de sedinte tinute pana acum la Iasi sau Bucuresti de prefect nu au adus nicio urmare, iar oamenii si-au cerut intr-un final drepturile. In fapt, Primaria ar fi de acord sa se vanda din active, iar din banii respectivi sa se plateasca salariile restante. Numai ca lucrurile sunt complicate. Pe lege, conform tabelului creditorilor principalul creditor este Autoritatea de Administrare a Activelor Statului (AAAS), ce s-ar alege cu banii, iar salariatii raman cu buza umflata. Salariatii i-au batut ieri obrazul lui Carlan, cerand sa nu fie uitati si acum.

„A fost o intalnire fireasca in conditiile in care judecatorul sindic a decis sa nu aprobe planul, ci falimentul. Toata lumea a propus o modificare de plan in noul context. S-a depus o cerere de suspendare a efectelor juridice ale falimentului si sa continuam calendarul de actiuni pentru reorganizare pana la judecarea recursului. Daca nu se accepta planul, in ipoteza falimentului vom propune un alt calendar. Au fost si angajati, care sub presiunea nevoilor, au judecat altfel speta. Trebuie insa sa inteleaga ca nu exista o alta cale legala”, a sustinut prefectul Dan Carlan. Nu de aceeasi parere a fost si deputatul PMP Petru Movila. Acesta s-a implicat activ in ultimii ani in situatia de la Fortus SA pentru ca lucrurile de acolo sa intre pe un fagas normal.

„Am facut foarte multe demersuri institutionale pentru punerea in aplicare a planului de reorganizare fara sa afirme ce trebuie sa se vanda sau nu. Responsabilitatea principala a blocajului apartine Primariei Iasi si Prefecturii, prin prefectul Dan Carlan, care nu au stiut sa gestioneze situatia si nu au dorit sa salveze Fortus, primand doar interesele imobiliare. Personal, cred ca societatea poate fi salvata. Are un segment de piata unic in Europa de Est si nu numai, are specialisti capabili, insa unii politicieni ar trebui sa nu se mai bage degeaba, in vreme ce institutiile statului trebuie sa ia decizii rapide pentru punerea pe picioare a societatii”, a spus deputatul Petru Movila.

Decizie surprinzatoare

Dupa aproape 7 ani de insolventa magistratii Tribunalului Comercial Mures au decis in urma cu doua zile intrarea in faliment a unuia dintre cele mai mari combinate de utilaj greu din Europa Centrala si de Est, colos industrial administrat in ultimii ani de SC Fortus SA. In dosarul de faliment al SC Fortus SA, nr. 2291/99/2007, magistratii mureseni au decis in urma cu doua zile sa respinga cererea de prelungire a perioadei de aplicare a planului de reorganizare formulata de lichidatorii judiciari Eurobusiness SPRL si ISD Insolvency si in consecinta au dispus intrarea in faliment al combinatului. Decizia a fost luata sub presiunea unor creditori printre care au sustinut ca in perioada de reorganizare (limitata la o perioada de 3 ani conform legii) debitorul SC Fortus SA nu a reusit sa-si achite datoriile conform graficului aprobat odata cu planul de reorganizare. Printre firmele care au insistat ca Fortus sa intre in faliment se numara Security Force SRL. Decizia magistratilor mureseni nu este definitiva putand fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Targu Mure s. In cazul in care va ramane definitiva, fostul combinat de utilaj greu (in perioada comunista era cunoscut sub numele de Combinatul de Utilaj Greu – CUG) la care au lucrat in perioada de glorie si pana la 13.000 de muncitori va fi vandut bucata cu bucata si probabil va fi ras de pe fata pamantului. In prezent, societatea are datorii de peste 50 milioane euro. Din aceasta suma, circa 37 milioane euro constituie creantele datorate statului. Cateva milioane euro reprezinta si sumele datorate salariatilor de la fostul combinat.
Comentarii
  • Conform contractului colectiv de munca unic la nivel national, art. 48, toate drepturile cuvenite salariatilor, se platesc inaintea oricaror obligatii banesti ale unitatii. Salariatii sunt creditori privilegiati, inaintea altor creditori. Asta spune legea. Dar in Romania nu se respecta, iar la Mortus, toate demersurile directorului in cardasie cu AAAs, au fost si sunt pentru eludarea legii.

  • Impotentul de Gigca Chisca (si la propriul si la figurat) a pus Fortusul pe chituci…A facut jocul AAAS-ului… Din cauza faptului ca nu a facut nimic pentru Fortus..ar trebui sa-si assume raspunderea directoriala si sa dea banii luati prin salar inapoi societatii…
    sunt documente care arata atesta ca a facut jocul AAAS-ului, ca a favorizat trecerea frauduloasa proprietatii de stat in proprietate private… DNA-ul unde e?….. De ce nu se sesizeaza? …Gica Chisca e un infractor, un penal cu acte in regula… La „mitititca” cu tine GICA…

  • Loret are dreptate Ghita Frisca impotent putin spus un LIMBIST dai 3/3 curve si le spala cu LIMBA de zicii cas noi, un derbedeu nenorocit numai pentru ghiozdanu lui si Belei.Sa suporte consecintele Legii aceasta bruta imbecila.

  • Chisca este principalul vinovat in aceasta situatie. El si camarila care-l inconjoara si-l ajuta(directori,sefi de sectii,lider de sindicat).
    Niste incpmpetenti care-si rotunjesc burtile si conturile.

    • Oare cand va veni DNA si la fortus si sa ne spuna si noua de unde luau acesti domni premi pe cand salariati nu leau dat salrile de 2 ani de zile

Adauga un comentariu