National

SCANDAL la cel mai mare miting al SECUILOR. Maghiarii acuza autoritatile romane de SABOTAJ

Publicat: 27 oct. 2013
1

Locomotiva trenului care ar fi trebuit sa transporte o mie de harghiteni la marsul pentru autonomie teritoriala, care are loc duminica, in judetul Covasna, s-a defectat in localitatea Izvoru Muresului, dupa doar doi metri de la plecare. Maghiarii acuza de sabotaj autoritatile romane, fostul ministru Attila Korodi afirmand ca nu crede intr-o defectiune tehnica si este „o manarie a sigurantei de stat”.

Garnitura trenului particular Regio Trans trebuia sa soseasca la ora 8.41 in gara Miercurea Ciuc, acolo unde aproximativ 400 de oameni asteptau sa plece la Chichis. Cu cateva minute inainte de ora stabilita, s-a anuntat ca trenul va avea intarziere 180 de minute, spre nemultumirea oamenilor care cred ca e vorba de o metoda prin care sa fie impiedicati sa ajunga la mars.

„Eu zic ca asta e sabotaj, nu cred ca locomotiva s-a stricat tocmai astazi. (…) Eu sper ca, prin acest mars, cel putin vom atrage atentia lumii ca aici o multime de oameni, din aceste trei judete, vor sa fie stapanii acestui tinut. Bineinteles ca asta nu exclude (…) populatia romana, pentru ca noi de secole traim impreuna si trebuie sa traim si in continuare impreuna. Noi trebuie sa ne rezolvam problemele noastre si eu sper ca liderii tarii vor gasi metoda si intrumentele prin care sa ne ajute sa obtinem autonomia”, a declarat Szilagy Arpad, unul dintre cei care asteptau trenul pentru a pleca la marsul pentru autonomie teritoriala.

Reprezentantii UDMR au spus ca au fost anuntati ca locomotiva s-a defectat dupa cativa metri de la plecare, motiv pentru care au decis sa organizeze transportul oamenilor la mars cu microbuzele si cu autoturismele.

„Tehnic poate fi explicata (defectiunea, n.r.), dar coincidentele sunt prea stridente. (…) Cum intotdeauna stim sa ne organizam, probabil vom reusi ca si cu masini mici, cu autobuze sa luam oamenii si sa-i ducem la mars. (…)O mie de oamenii ar fi trebuit sa mearga cu trenul in localitatea Chichis si pana la urma vom garanta ca vor fi acolo”, a declarat pentru Agerpres, deputatul UDMR Korodi Attila.

La randul sau, presedintele UDMR Teritorial Ciuc, Borboly Csaba a spus ca se vor cere banii inapoi de la compania privata de transport feroviar si se fac eforturi pentru ca oamenii sa ajunga la timp la Chichis.

Mitingul pentru autonomie este organizat de Consiliul National Secuiesc (CNS), un ong neinregistrat juridic ce militeaza pentru autonomia teritoriala a judetelor Covasna, Harghita si Mures, caruia i s-au raliat bisericile istorice maghiare, mai multe organizatii neguvernamentale, precum si toate formatiunile politice maghiare, respectiv UDMR, Partidul Civic Maghiar si Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania.

Manifestantii intentioneaza sa formeze un lant viu de-a lungul DN 11, incepand din localitatea Chichis, aflata la intrarea in judetul Covasna dinspre Brasov, pana in localitatea Bretcu, la iesirea spre judetul Bacau, pe o lungime de 54 de kilometri. Organizatorii mentioneaza ca protestul este indreptat si impotriva proiectului de reorganizare administrativa a Romaniei.
Adauga un comentariu