Actualitate

Scandal cu ecou international la UMF Iasi! Studenti straini exclusi din universitate

Publicat: 20 oct. 2015
1

@ Admiterea a fost anulata pentru sute de studenti de alte nationalitati care s-au inscris toamna aceasta la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) din Iasi @ Decizia vine dupa un scandal pornit in interiorul institutiei, unde o echipa a Ministerului Educatiei a venit pentru a reevalua peste 900 de dosare @ Situatia a pornit de la 45 de studenti din Maroc, care au disparut de pe lista studentilor admisi la facultate @ Ambasada marocana a facut acuzatii gave si a cerut explicatii in acest caz

Un scandal diplomatic de proportii a zguduit din temelii una din universitatile iesene de prestigiu. Zeci de studenti straini au ramas neinmatriculati, in urma unor erori care s-ar fi strecurat in sistemul acestei institutii. In data de 5 octombrie, Universitatea de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa” din Iasi a publicat o lista cu cei 166 de studenti care au indeplinit conditiile de eligibilitate si au fost admisi, o parte dintre acestia achitand si taxele aferente, mai exact, sume cuprinse intre 2.000 si 5.000 de euro. Pe 15 octombrie insa, facultatea a publicat pe site-ul sau o noua lista pe care, de aceasta data, fara a prezenta niciun fel de explicatie, 45 de studenti marocani au fost exclusi. Conducerea universitatii sustine faptul ca au fost sesizate neconcordante in ceea ce priveste dosarele de inmatriculare a studentilor pe liniile de studiu în limba româna, engleza si franceza, pe cont propriu valutar, motiv pentru care s-a cerut reevaluarea tuturor dosarelor.

„Universitatea de Medicina si Farmacie a sistat intreg procesul de inmatriculare a studentilor pentru programele de studiu in engleza, franceza si romana pe cont propriu valutar, in urma unei erori care a viciat clasamentul final al candidatilor. Senatul Universitatii a decis in sedinta din 19 octombrie reevaluarea tuturor celor 950 de dosare, urmand ca in maxim o saptamana sa fie publicata o lista finala”, a declarat Dragos Pieptu, rectorul UMF Iasi. Acesta a mentionat si faptul ca universitatea a anuntat Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice cu privire la aceste erori. In acest caz, a fost formata o comisie care va ancheta inadvertentele semnalate si va determina cu exactitate cine se face vinovat.

Rezonanta internationala pentru erorile de la UMF

Mbarka Bouaida, ministru delegat în cadrul Ministerului Marocan al Afacerilor Externe, s-a întâlnit luni cu ambasadoarea României, Simona Mariana Ioan, careia i-a cerut explicatii cu privire la acest caz. Acesta a cerut raspunsuri juste si rapide, stiind ca studentii marocani risca sa piarda un an din parcursul lor universitar. Mbarka Bouaida a acuzat Universtitatea de Medicina si Farmacie „GR. T. Popa” de lipsa de transparenta in ceea ce priveste gestionarea dosarelor de inscriere a studentilor si de faptul ca a procedat la modificari succesive care au antrenat, fara nicio explicatie justificata, excluderea studentilor marocani, ai caror parinti si-au achitat în prealabil, de buna credinta , obligatiile fata de universitate, mai exact, plata taxelor scolare cu sume cuprinse intre 2.000 si 5.000 de euro. Conducerea universitatii iesene a dat asigurari ca situatia se va rezolva si ca in cazul studentilor cu probleme s-a cerut o derogare, acestia fiindu-le permisa inscrierea pana pe data de 2 decembrie, la ora 16:00. Totodata, universitatea va organiza si un program de recuperare a cursurilor pierdute ca urmare a acestei situatii, dupa cum a precizat Gabriel Dimofte, presedintele Senatului UMF Iasi. Acesta este inca un episod care dovedeste ca UMF Iasi este condusa de o gasca de corupti, in frunte cu Dragos Pieptu si Doina Azoicai, slugile credincioase ale lui Vasile Astarastoaie, fostul rector al UMF Iasi, trimis in judecata pentru coruptie.
Comentarii
  • Foarte adevarat, aceasta institutie care ar trebui sa reprezinte un jalon al invatamantului superior romanesc este parazitata de sus pana jos de tot felul de snapani si spagari care au viciat grav, in ultimii ani, imaginea institutiei. Intrebati pe tinerii medici rezidenti din promotiile anterioare si veti afla proportiile acestei megagolanii!Spre exemplu, nu se intreaba nimeni de ce are loc aceasta discriminare flagranta a candidatilot romani fata de cei straini la admitere? Va sa zica romanii sunt supusi unui examen de admitere cumplit, anul acesta s-a intrat cu 9.50 ultima medie.Strainii, pe de alta parte, au posibilitatea sa intre FARA EXAMEN, pe baza unui conmcurs de dosare si a unor conditii pe care nu le pot indeplini decat ei ( bacalaureat international, etc)si termina facultatea la fel de doctori ca si romanii care s-au spetit invatand sau care au platit bani frumosi pe subiectele la prima vcedere, asa cum se intampla in fiecare an!Asta-i institutie serioasa?

  • Am văzut stirea la ProTV si m-a socat exprimarea d-lui rector, care suna cam așa: „…o comisie de la minister care evalueaza si anchetează aceste întamplari”.
    Spun ca m- a socat, fiindcă este o exprimare de nivelul unui grajdar, ci nu a unui rector.O situatie de acest gen nu poate fi catalogata ca fiind o ” intamplare”.
    Nu sunt din zona medicala, dar acolo se formează viitorii medici la care voi apela si eu candva si ma intreb:un asemenea rector poate forma viitori medici?
    Constat, din pacate, ca a plecat Oaie-titulatura data de catre cei din sistemul medical- si a venit fratele lui.

  • Agramat, corupt, fata de bideu, cum poate fi acesta rector? Parca fata palida astarastoae arata mai bine,dar l-a lasat mostenitor pe acest piep de porc afumat pentruca nu a gasit o oratanie mai urita.

Adauga un comentariu