Local

Sase morti in accidentele de munca

Publicat: 31 mart. 2006
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:68681;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•In primele trei luni ale anului, bilantul accidentelor mortale de munca a fost dramatic •La Casa Judeteana de Pensii Iasi, au fost inregistrate 43 de accidente de munca, din care 23 soldate cu incapacitate temporara de munca si sase cu decesul victimei

Bilant dramatic pe primele trei luni la accidentele de munca inregistrate la Casa Judeteana de Pensii Iasi. Numai in primele trei luni de zile au fost inregistrate sase decese din totalul accidentelor de munca. Din ianuarie si pana in martie, la Casa Judeteana de Pensii Iasi au fost inregistrate 43 de accidente de munca, din care 23 soldate cu incapacitate temporara de munca si sase cu decesul victimei, restul dosarelor aflandu-se in curs de cercetare. O parte dintre aceste accidente inregistrate sunt de-a dreptul stupide, cum este cazul unui angajat de la Electrica SA care s-a inecat in timp ce-si cauta cheile sau cazul unui gardian de la Directia Judeteana de Paza si Ordine, care pe 13 martie a fost muscat de un caine. Pentru ca evenimentul s-a petrecut in timpul serviciului iar gardianul a trebuit spitalizat, evenimentul este considerat accident de munca.

Cazuta de la 5 metri

Pe data de 13 februarie, o muncitoare de la SC Vel Pitar SA a cazut in gol de la o inaltime de 5 metri. Dupa cinci zile de chinuri groaznice, femeia a decedat. Ancheta demarata pentru stabilirea cauzelor producerii accidentului a scos la iveala faptul ca in acest caz nu au fost respectate o serie de norme de protectia muncii. Victima, Maricica Odageru, in varsta de 48 de ani, a lucrat ca ambalator la sectia de biscuiti. In ziua accidentului, femeia stergea faianta din sectia de biscuiti de la etajul I. La un moment dat s-a dezechilibrat si a cazut de la o inaltime de aproximativ 5 metri. In urma impactului, femeia a fost aproape zdrobita dupa impactul cu pardoseala. Din ancheta a reiesit ca din fisa de instructaj a muncitoarei nu era specificata aceasta activitate. Mai mult, pentru actiunea de curatenie trebuia facut un instructaj special. Maricica Odageru era divortata si avea doi copii minori in ingrijire.

Inecat la locul de munca

Vasile Lazar, de 59 de ani, instalator la SC Electrica Serv SA, Filiala de Intretinere si Servicii Energetice, Agentia Iasi a fost gasit de colegi in caminul de colectare a apei de infiltratie aflat in punctul termic din curtea societatii. De remarcat ca acest camin de colectare are o inaltime de 1,4 metri, iar apa era pana la inaltimea de 1,2 metri. In acest caz se presupune ca barbatul s-ar fi inecat in mod accidental, in timp ce cauta o cheie care a cazut in camin. Un alt accident stupid care a socat opinia publica este cel de la sucursala ieseana a Bancii Comerciale Romane. La jumatatea lunii februarie, viata unui casier al sucursalei iesene a BCR din Podul Ros, a fost curmata tragic de un accident stupid. Marius Danila, de 38 de ani, a alunecat pe parchetul laminat din spatele ghiseului si s-a lovit cu capul de geam, care in cadere i-a sectionat partea dreapta a gatului. Acesta a decedat pe loc, orice interventie ulterioara a medicilor fiind de prisos.

Prabusirea elicopterului SMURD

Unul dintre cele mai grave accidente inregistrate a avut loc pe data de 9 ianuarie, la ora 9.26, cand elicopterul SMURD s-a prabusit in imediata apropiere a Aeroportului International Iasi, iar cei patru membri ai echipajului de zbor au decedat pe loc. In elicopter se aflau dr. Liliana Puiu, asistent medical Mioara Hauca, de la Unitatea de Primire Urgente din cadrul Spitalului Sfantul Spiridon, Valentin Stanescu, comandantul echipajului, si Augustin Toma, copilot, ambii de la Unitatea Speciala de Aviatie Bucuresti. Ancheta declansata in acest caz a scos la iveala faptul ca la baza accidentului au stat conditiile meteorologice nefavorabile.
Toate aceste accidente au pus pe ganduri autoritatile responsabile care au luat masuri de reducere a accidentelor de munca. Astfel, Inspectoratul Teritorial de Munca a demarat o campanie de verificare a unitatilor economice cu activitate intensa pentru a vedea daca sunt respectate normele legale de protectia muncii.
Cristian ALBU
Adauga un comentariu