Eveniment-Social

Sarbatorile Iasului, sub semnele diversitatii, tineretii si prieteniei

Publicat: 07 oct. 2015
1
Partea centrala a celei de-a XXIV-a editii a Sarbatorilor Iasului, organizate anual in luna octombrie de Primaria Municipiului Iasi, Mitropolia Moldovei si Bucovinei si alti parteneri institutionali, debuteaza in forta joi, 8 octombrie 2015, sub semnele generoase ale diversitatii, tineretii si parteneriatului institutional si de suflet cu orasele Cernauti si Chisinau. In perioada 8 – 14 octombrie 2015, in Piata Natiunilor (UMF Iasi) va fi organizata „Student Bazaar Coolture„, o serie de evenimente dedicate publicului pasionat de multidiversitate in cultura si gastronomie. „Student Bazaar Coolture” presupune un spatiu inedit amenajat pentru a stimula interactiunea locuitorilor Iasului cu studentii romani si straini. Va fi amplasat un cort profesional de 1.600 mp (40 x 40 m) in care se vor amenaja o scena cu sunet si lumini, dotata cu ecran de videoproiectie de mari dimensiuni (60 mp si sunet de 60.000 wati), spatii de prezentare, degustare si vanzare de mancaruri si bauturi din diverse colturi ale lumii, podium cu scaune pentru public, 1.500 de locuri la mese si numeroase alte facilitati. Organizatorii promit iesenilor si tuturor celor care ne viziteaza orasul 7 zile de distractie si specialitati culinare (din bucataria mexicana, libaneza, thailandeza, greceasca, chinezeasca, austriaca, italiana si romaneasca), peste 20 de marci de bere, precum si vinuri si bauturi racoritoare, totul, desigur, la preturi studentesti!
Zilnic, in acest pavilion vor avea loc spectacole de muzica cu formatii locale si nationale, muzica electronica, proiectii de filme si de spectacole celebre de muzica din lume, show-uri de gastronomie si prezentari studentesti. Dat fiind interesul urias al publicului roman pentru meciurile de calificare la Campionatul European, primul eveniment major inclus in „Student Bazaar Coolture” va fi joi, 8 octombrie, la ora 21.45: meciul de fotbal Romania – Finlanda, proiectat pe ecranul urias din cort. Accesul la evenimentele din cadrul „Student Bazaar Coolture” este gratuit! Tot incepand de joi, 8 octombrie 2015, pana sambata, 10 octombrie 2015, Iasul va gazdui cea de-a XLVII-a editie a Festivalului folcloric international „Trandafir de la Moldova”. Organizat de Primaria Municipiului Iasi si Consiliul Judetean Iasi, prin Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Iasi, festivalul va aduce pe scena Casei de Cultura a Studentilor zeci de ansambluri folclorice si sute de artisti din Romania, Republica Moldova, Ucraina, Armenia si Georgia, parteneriatul institutional si de suflet al Iasului cu orasele infratite Cernauti si Chisinau fiind inca o data exprimat si pus in lumina. Pe langa cele trei spectacole extraordinare organizate la Casa de Cultura a Studentilor, unul dintre momentele cele mai asteptate ale festivalului va avea loc sambata, 10 octombrie 2015, de la ora 10.00: o parada a tuturor ansamblurilor folclorice pe traseul Palatul Culturii – b-dul Stefan cel Mare si Sfant – Piata Unirii – Piata „Mihai Eminescu”.
Nu in ultimul rand, in conditiile in care Fundatia Iasi – Capitala Culturala Europeana va depune in aceasta perioada la Ministerul Culturii dosarul de candidatura a Iasului la titlul de Capitala Europeana a Culturii in 2021, Sarbatorile Iasului includ un nou moment destinat sa marcheze inscrierea oficiala a Capitalei Moldovei in aceasta competitie. Dupa semnarea protocoalelor de colaborare pentru sustinerea candidaturii municipiului Iasi de catre reprezentantii mediului universitar iesean, ai Academiei Romane si ai partidelor politice, Primaria Municipiului Iasi si Fundatia Iasi – Capitala Culturala Europeana organizeaza un eveniment similar pentru semnarea unui acord cu reprezentantii sistemului de invatamant preuniversitar iesean. Evenimentul va avea loc joi, 8 octombrie 2015, de la ora 11.00, in Sala de Festivitati a Colegiului National, in prezenta reprezentantilor Primariei, ai Fundatiei Iasi – Capitala Culturala Europeana, ai Inspectoratului Scolar Judetean Iasi si ai unor unitati de invatamant preuniversitar din judetul Iasi.Adauga un comentariu