Eveniment-Social

Sarbatoare importanta in cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Iasi

Publicat: 01 oct. 2014
1
Astazi se implinesc 63 de ani de existenta a Facultatii de Zootehnie, din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Iasi. Aceasta a oferit tarii noastre multe genii de-a lungul timpului, fiind cotata ca o facultate de viitor.
Facultatea de Zootehnie din Iasi s-a infiintat in anul 1951, in baza Hotararii Consiliului de Ministri din acea vreme (H.C.M. nr. 1056), in cadrul Institutului Agronomic, dupa ce in anul 1948 aparusera la Bucuresti si Arad alte doua facultati.
Infiintarea invatamantului superior zootehnic la Iasi era justificata, avand in vedere faptul ca in cadrul Facultatii de Agronomie se crease o adevarata scoala de zootehnie, datorita marelui profesor Agricola Cardas.

Citeste si:Universitatea de Agronomie din Iasi sustine integrarea studentilor pe piata muncii

Astfel, se preda:
– in anul II: „Zootehnia generala”; 
– in anii III si IV: „Cresterea taurinelor si cabalinelor”, „Cresterea ovinelor si porcinelor”;
– in anul V: „Cresterea pasarilor si iepurilor de casa”, „Apicultura si sericicultura” si „Piscicultura”.
Pe parcursul anilor III si IV se preda si cursul de „Industrii agricole”, in cadrul caruia erau prezentate notiuni de lactologie si tehnologia carnii.
Tot prin grija profesorului Agricola Cardas au fost create patru laboratoare de zootehnie cu dotarile necesare, precum si ferme didactice cu un pronuntat caracter zootehnic sau exclusiv zootehnic. In anul 1955, Institutul Agronomic din Iasi elibereaza primele diplome de ingineri zootehnisti, decan al Facultatii de Zootehnie fiind Prof. dr. Gh. Drugociu.
In cei 63 de ani de existenta, Facultatea de Zootehnie din Iasi a dat un numar de peste 3800 specialisti, din randul carora unii au ocupat si/sau ocupa functii de ministri, secretari generali si de stat, parlamentari, reputati directori de ferme si holdinguri, cadre didactice, directori de institute si statiuni de cercetare, cercetatori, fermieri etc. 
 Adauga un comentariu