National

Sanatate pe bani in cabinetele medicilor de familie

Publicat: 18 iun. 2010
1

Pacientii care doresc anumite adeverinte medicale pentru angajare, care vor un consult la domiciliu, ori unul la cerere sau un certificat medical pentru scoala de soferi, sunt nevoiti sa scoata din buzunar sume importante de bani. Preturile variaza de la un cabinet de medicina primara la altul.

20 de lei trebuie sa scoata din buzunar un asigurat care doreste o recomandare balneara din partea unui medic.

„Sunt medici care, intr-adevar, cer 50 lei”
Unii medici si-au stabilit tarife mai mici, altii mai mari. Astfel, pentru un certificat medical prenuptial se percepe intre 30 si 50 lei, pentru un certificat necesar scolii de soferi se percepe 20 lei. Unii medici de familie incaseaza 15 lei pentru un consult la domiciliu, insa sunt care taxeaza bolnavii si cu 50 lei pentru o consultatie la cerere la domiciliu. Pretul consultatiei pe timp de noapte este mai mare, respectiv 75 lei. Si recomandarile medicale se taxeaza. „Noi nu percepem tarife pentru consultatii la domiciliu, pentru ca stim ca nu au de unde sa dea bani. Sunt medici care, intr-adevar, cer 50 lei, insa noi nu facem asta. Daca mergem, ne trateaza eventual cu o cafea. Nu cerem bani, daca vor sa ne dea le spunem ca o consultatie este 15 lei, insa daca nu amintesc nimic, nu cerem”, a declarat un medic de familie sub rezerva anonimatului.

Consultatia unui copil, mai costisitoare
De asemenea, potrivit noului contract cadru, medicii de familie percep taxe si pentru consultatie neprogramata. Daca un pacient nu vrea sa stea la coada sau nu doreste sa isi faca programare, dar vrea consultatie la cerere, trebuie sa scoata din buzunar 15-20 lei. Pentru o consultatie la domiciliu, in cazul unui copil, in afara programului, medicii cer si pana la 30 lei. Taxa, perfect legala, este, potrivit reprezentantilor Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Botosani, la latitudinea fiecarui medic.
Evenimentul
Adauga un comentariu